• Головна
  • Новини
  • ОБСЄ зацікавила інформація, кого хоче піддати анафемі митрополит Запорізький УПЦ (МП)...

ОБСЄ зацікавила інформація, кого хоче піддати анафемі митрополит Запорізький УПЦ (МП)

22.02.2018, 13:34
ОБСЄ зацікавила інформація, кого хоче піддати анафемі митрополит Запорізький УПЦ (МП) - фото 1

Митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука (Коваленко) 21 лютого зустрівся з представниками ОБСЄ Людвином Етьєном і Кристофом Роше. Європейські спостерігачі приїхали у Запоріжжя, щоби з’ясувати релігійну ситуацію у місті і, зокрема, щодо проведення у місті Хресної ходи на День торжества Правослвія.

Митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука (Коваленко) 21 лютого зустрівся з представниками ОБСЄ Людвином Етьєном і Кристофом Роше. Європейські спостерігачі приїхали у Запоріжжя, щоби з’ясувати релігійну ситуацію у місті і, зокрема, щодо проведення у місті Хресної ходи на День торжества Православія.

Як інформує сайт Запорізької єпархії УПЦ (МП), представники ОБСЄ висловили бажання бути присутніми під час проведення релігійного заходу.

Європейських спостерігачів також зацікавила інформація деяких електронних ЗМІ про те, що нібито під час урочистого Богослужіння владика Лука збирається проголосити анафему і відлучити від Церкви представників інших релігійних організацій.

Митрополит Лука, як зазначає церковний сайт, заявив, що не збирається нікого відлучати від Церкви. За його словами, у цей день в храмах відправляється святковий чин Торжества Православ'я, який склався в XI столітті і служиться досі лише з деякими текстовими доповненнями. Під час чину звучать імена тих, хто вчинив свого часу єресі або розколи в Церкві, за що і був відлучений від Неї.

«Ми нікого від Церкви відлучати не маємо права, це повинна робити вся повнота Церкви, ми лише повторимо пастві нашій імена тих, хто є або єресіархом, або росколоучителем», - заявив єрарх і принагідно зазначив, що, згадуючи Патріарха УПЦ КП Філарета у цей день, вони не принижують його людську гідність, а ще раз доносять до своєї пастви інформацію про те, що «ця людина не є членом нашої Церкви і нічого більше».

Як вже писала РІСУ, Запорізька єпархія УПЦ (МП) під тиском громадськості змінила та скоротила маршрут Хресної ходи, запланованої на 25 лютого.

Хода обмежиться ділянкою від Свято-Андріївського кафедрального собору, розташованого на проспекті Моторобудівників, до Свято-Покровського собору на проспекті Соборному, 37. Таким чином вони не лише змінили маршрут, а ще й скоротили його майже в три рази.

Нагадаємо, повідомлення про заплановану ходу на тлі нещодавніх скандалів із єпархією УПЦ (МП) викликало в Запоріжжі обурення. Громадські активісти назвали її провокацією та закликали владу втрутитися і знайти компромісне рішення щодо місця проведення ходи. Запорізький мер зазначив, що законних механізмів заборонити ходу немає, але порадив священнослужителям УПЦ (МП) обрати інший маршрут.

Ще раніше, у січні 2018 року, Запоріжжя сколихнула звістка про те, що священик УПЦ (МП) відмовився відспівувати хлопчика через те, що Таїнство Хрещення йому уділили у «неканонічній» УПЦ Київському Патріархаті. У знак протесту проти священнослужитлів Московського Патріархату активісти влаштували флешмоб – закликали приносити під храми УПЦ (МП) дитячі іграшки. Ця ідея знайшла підтримук по всій Україні.