Автор і виконавець сучасної коляди Марта Лозинська: "Я просто творю і співаю так, як я це відчуваю"

21.02.2008, 17:43
Інтерв'ю
Автор і виконавець сучасної коляди Марта Лозинська: "Я просто творю і співаю так, як я це відчуваю" - фото 1
Завершився цикл різдвяних свят. Розмаїтий репертуар колядок, створений українським народом протягом століть християнського буття, зачаровує не лише нас, але й представників інших народів.

Марта ЛозинськаСьогодні народні чи заслужені артисти України включають в свій концертний репертуар різдвяні коляди різних жанрів. Проте в нашій культурі з’являються нові автори колядок та їхні виконавці, рівень яких не поступається професійному. Одна із небагатьох, вчитель математики середньої школи № 85 м. Львова, Марта Лозинська поділилася з читачами РІСУ своїми думками про особливості своєї творчості та праці над різдвяними піснями.

– Марто Богданівно, коли у Вас зародилася думка чи ідея співати коляди, адже творчість інколи не вкладається в рамки точної науки?

– У математиці все дуже гармонійно і красиво, як в музиці. А в музиці є певні правила і закони, які треба знати і яких треба дотримуватися, як і в математиці. Думка написати колядки зародилася в січні 1995 року, коли я доглядала майже однорічного сина. На той час у мене вже була одна власна колядка “Ніч над Вифлеємом”, яку я вперше і виконала на сцені. Чудова зимова погода, присутність маленького сина, різдвяний настрій створювали неповторні відчуття. Тоді ж народилися ще дві колядки “Різдвяна ніч” і “Дивная новина”. Саме тоді виникло бажання створювати різдвяний альбом авторських колядок. Матеріал до першого альбому “Різдвяні колядки” народжувався по телефону. Я зателефонувала своїй колезі Терезі Угрин і поділилася своїми думками. Тереза мене підтримала і вже ввечері надиктувала текст двох колядок. Мелодії до них народилися відразу. І так впродовж кількох днів ми з Терезою написали п’ять колядок.

– Коли вийшов перший доробок колядок у Вашому виконанні?

– Вищезгаданий альбом різдвяних колядок вийшов у вигляді касети в 1996 році. Після десятирічної перерви в 2006 році був перший компакт-диск “Мої коляди”, а наприкінці 2007 року – другий під назвою “Різдвяні казки”.

– Наскільки важко написати авторську коляду? Деякі сучасні музиканти продукують низькопробну пісню і отримують популярність тисяч людей. Чи фактор популярності може вплинути на вашу творчість?

– Коли хтось ставить перед собою таке завдання, то справді важко. Але коли у твоїй голові народжується одна фраза, яку відразу підхоплює мелодія... І цей кусник пісні як початок нитки у клубку починає розмотуватись і народжується пісня – то це не важко, це приносить безмежне задоволення. Це подібне до таїнства народження дитини, це Божа воля. А популярність – це вторинне.

– Люди творчого спрямування потребують певної атмосфери для того, щоб їхня пісня прозвучала якнайкраще і щоб це оцінила публіка. Що Вам потрібно, аби коляду виконати якнайкраще?

– Її треба прожити. Побувати там, у сюжеті різдвяного дійства колядки, своєю образною уявою, душею, мріями. Твій твір повинен тобі подобатися, ти маєш його “любити” так, як мати любить своє дитя. Але водночас мусиш бути строгим і вимогливим до свого “творіння”, щоб не вийшло “халтури”.

– Ваш стиль виконання різдвяних колядок особливо вирізняється на фоні інших виконавців. Але, напевно, маєте якісь уподобання у середовищі музикантів, які теж співають духовну пісню?

– Я люблю красиву музику – класику, церковні співи, народні пісні, сучасну естраду, але лише ті пісні, де є гармонія тексту і мелодії. Я ніколи не прагнула когось наслідувати. Не вважаю себе ні поетом, ні композитором, ні професійним співаком. Я просто творю і співаю так, як я це відчуваю. Звичайно, мені не байдужа думка інших щодо моєї творчості, тим паче фахівців у цій галузі.

Якщо людина творить чи співає серцем і душею, то професіоналізм виконання відходить на другий план, тому що слухач сприймає також серцем і душею. Такий стан є з Божої волі і є Божим задумом – це натхнення.

– Ви походите із релігійної родини. Чи батьківські традиції якось вплинули на формування вашого таланту?

– Так, ще у дитинстві на Святвечір ми завжди колядували, збирались всією родиною. Цю традицію підтримуємо і тепер. Дуже гарні старовинні колядки знала моя бабуся. Окремі з них ввійшли до моїх альбомів колядок.

– У Вашому репертуарі виділяються народні коляди, які не є дуже відомі. Таким чином Ви намагається привернути увагу до нетрадиційних різдвяних пісень?

– В кожному моєму альбомі є бодай дві народні коляди. Саме так я висловлюю свою мрію, щоб мої колядки теж співав народ, тоді і вони стануть народними. Якщо це станеться, то це буде найвища оцінка моїх творів. До речі, мрія частково збулась. Композитор Мирон Дацко зробив обробку моїх колядок для мішаного хору і хор “Черемош” та хор церкви св. Юра включили деякі колядки у свій репертуар.

– На касетах і дисках виділяється прізвище авторки колядок Терези Угрин, яка працює вчителем української мови у Вашій школі. Це поєднання двох споріднених душ чи певний творчий дует?

– З Терезою Угрин ми не лише колеги по роботі, але й коліжанки і колеги по творчості. Саме Терезині вірші були тим каталізатором, який розбудив в мені бажання писати музику. Нашим першим творчим доробком став ліричний альбом “Барви мого кохання”. А нашу співпрацю ми називаємо «творчим тандемом”.

– Які твори туди увійшли до альбому “Різдвяні казки”, цілком нові чи із колишніх збірок колядок? І на завершення розмови, якщо хтось зацікавиться, куди може звернутися, щоб купити компакт-диск?

– Цей альбом мені особливо дорогий. По-перше, тому, що він для дітей, по-друге, тому, що до нього ввійшли дві колядки, присвячені світлій пам’яті мого батька і світлій пам’яті доброго приятеля нашої родини п. Єжи Гавайського. В альбом увійшли нові твори, які за сюжетом відрізняються від попередніх творів і від традиційних колядок. Майже у кожній з цих колядок, окрім персонажів різдвяного дійства – Ісусика і Марії – є свій головний герой. Це Свічечки, Ангелик, Пастушок, Коляда, Місяць і Зіронька, Дзвіночок. Ці герої є різдвяними символами. Сюжет колядок подібний на сюжети казок, тому й така назва мого альбому. Але ці казки незвичайні, їх можна прочитати (на вкладці-буклеті є тексти), їх можна послухати і їх можна проспівати самому. Через РІСУ хочу подякувати людям, які допомогли створити альбом “Різдвяні казки”, зокрема, за творчу співпрацю аранжувальнику, звукорежисеру Романові Лозинському, художнику Федору Лукавому, співавторам Терезі Угрин, поетові Ігорю Калинцю, Софійці Червін; за фінансову підтримку – меценату проекту, президенту концерну “Ін Юре” Олександру Святоцькому, голові правління ВАТ “Кредобанк” Степану Кубіву, за ділову співпрацю – фундації “Духовна музика України” в особі Михайла і Юлії Перунів.

Купити компакт-диск можна у каплиці храму св. Софії у Львові або безпосередньо в автора (моб. тел. 380962286369).

– Дякую за розмову і бажаю подальших творчих звершень.