• Головна
  • Новини
  • В Україні зараз вирішується доля світового православ’я, - Президент до депутатів ВР...

В Україні зараз вирішується доля світового православ’я, - Президент до депутатів ВР

20.09.2018, 11:40
В Україні зараз вирішується доля світового православ’я, - Президент до депутатів ВР - фото 1
У Росії Церкву розглядають як важливу «скрєпу» авторитарного режиму, у нас – як поєднання східної духовності та демократії. Тому нам з росіянами не по дорозі.

У Росії Церкву розглядають як важливу «скрєпу» авторитарного режиму, у нас – як поєднання східної духовності та демократії. Тому нам з росіянами не по дорозі.

Про це заявив Петро Порошенко сьогодні, 20 вересня, у своєму щорічному посланні до Верховної Ради.

«Значення Томосу виходить далеко за межі України - це падіння Третього Риму, як найдавнішої концептуальної заявки Москви на світову гегемонію. Тут на наших теренах вирішується і майбутнє світового православ’я. Його з росіянами ми розуміємо абсолютно по-різному, і це одна з причин, чому нам з росіянами не по дорозі. У них Церква – це так звана скрєпа авторитарного режиму, а ми, як найбільша православна країна Європи, продемонструємо, як органічно в одному національному організмі вживається християнство східного обряду і демократія», - сказав він.

Порошенко нагадав депутатам, що екзархи Вселенського Патріарха однозначно заявили, що надання автокефалії виходить на фінішну пряму.

«Хочу окремо наголосити, не знаю, коли точно буде Томос, коли його привезуть до Києва. Але я точно впевнений, колесо цієї історії ми розкрутили так, що повернути назад його вже точно ніхто не зможе», зазначив глава держави.

За словами Порошенко, Томос для України має таке ж значення, як акт проголошення незалежності.

«Імперія втрачає один із останнх засобів впливу. Томос – це є фактично ще один акт незалежності України. Для нас власна Церква — гарантія духовної свободи, це запорука суспільної злагоди», - наголосив він.

Петро Порошенко також запевнив, що держава поважатиме право вибору тих, хто захоче приєднатися до нової УПЦ та тих, хто забажає залишитися у Московському Патріархаті.

«Я гарантую, що держава поважатиме вибір тих, хто вирішить залишитися у тій церковній структурі, яка зберігатиме єдність РПЦ і називати її так само буде для того, щоби полегшити розуміння. У той час я гарантую, що держава захистить права тих священиків і мирян УПЦ МП, які добровільно приймуть рівшення вийти з-під Москви для того, щоби з іншими православними творити Єдину Помісну Православну Українську Церкву», - підкреслив президент.