• Головна
  • Новини
  • Єпископат УПЦ КП подякував Патріарху Варфоломію, закликав усіх до миру та задекларував готовність спілкуватись з РПЦ...

Єпископат УПЦ КП подякував Патріарху Варфоломію, закликав усіх до миру та задекларував готовність спілкуватись з РПЦ

20.10.2018, 16:20
Єпископат УПЦ КП подякував Патріарху Варфоломію, закликав усіх до миру та задекларував готовність спілкуватись з РПЦ - фото 1
Єпископи УПЦ КП, які зібралися на Синод 20 жовтня, направили подячного листа Патріарху Варфоломію та очолюваному ним Синоду Константинопольської Матері-Церкві за рішення від 11 жовтня 2018 р.

Єпископи УПЦ КП, які зібралися на Синод 20 жовтня, направили подячного листа Патріарху Варфоломію  та очолюваному ним Синоду Константинопольської Матері-Церкви за рішення від 11 жовтня 2018 р.

УПЦ_КП_Синод.jpg

Ці рішення «відкривають шлях до утворення в Україні єдиної помісної автокефальної Української Православної Церкви і до одержання нею Патріаршого і Синодального Томосу про автокефалію», - наголошують в УПЦ КП.

Члени Синоду УПЦ КП констатували, що відновлення патріаршої Ставропігії як представництва Вселенського Патріарха в Києві сприятиме кращій взаємодії між Константинопольською Матір’ю-Церквою та Помісною УПЦ, слугуватиме видимою ознакою постійного спілкування між двома Церквами.

Київський Патріархат закликав єрархів УАПЦ та залучених до процесу єднання єрархів Московського Патріархату в Україні з участю представників Вселенського Патріархату та із залученням представників Української держави приступити до підготовки Надзвичайного Об’єднавчого Собору, який обере  Предстоятеля єдиної помісної автокефальної УПЦ, одержить Патріарший і Синодальний Томос про автокефалію УПЦ.

Єпископат УПЦ КП просить усі залучені сторони утримуватися від захоплення церков, монастирів та іншого майна, а також від будь-яких інших насильницьких дій та помсти.

«Процес об’єднання Українського православ’я повинен відбуватися добровільно, мирно та без примусу, кожен член Церкви, як і кожна громада мирян чи ченців матимуть право вільно обрати центр свого церковного підпорядкування – належати до Української чи до Російської Церкви. Ті єрархи, духовенство і миряни, які бажатимуть, попри всі обставини, надалі підпорядковуватися Московському Патріархату, мають право на це. Російська Православна Церква в Україні рівноправно співіснуватиме з усіма іншими Цервами і релігійними організаціями, як це гарантовано Конституцією та законами нашої держави і міжнародним правом», - йдеться у рішенні Синоду.

В УПЦ КП висловили жаль з приводу рішень Синоду Російської Православної Церкви від 15 жовтня 2018 р. щодо «припинення спілкування» з Вселенським Патріархатом та наголосили, що УПЦ КП «не має ніяких перешкод для євхаристійного та молитовного спілкування з єпископатом, духовенством і вірними автокефальної помісної Російської Православної Церкви, як і зі всією Повнотою Православ’я».