• Головна
  • Теми
  • Лист Священного Синоду до Вселенського Патріарха Варфоломія та Синоду Вселенського Патріархату...

Лист Священного Синоду до Вселенського Патріарха Варфоломія та Синоду Вселенського Патріархату

20.10.2018, 15:30

Ми очікуємо, що невдовзі завдяки мудрій підтримці й спрямуванню Вашої Всесвятості, за сприяння Української держави, у Києві відбудеться Надзвичайний Об’єднавчий Собор ієрархів Української Православної Церкви у складі українського єпископату, який у квітні 2018 р. звернувся до Вашої Всесвятості з проханням надати Томос про автокефалію УПЦ.

Content dsc 9796

ЙОГО ВСЕСВЯТОСТІ ВАРФОЛОМІЮ,
АРХІЄПИСКОПУ КОНСТАНТИНОПОЛЯ – НОВОГО РИМУ
І ВСЕЛЕНСЬКОМУ ПАТРІАРХУ

СВЯТОМУ І СВЯЩЕННОМУ СИНОДУ
ВСЕЛЕНСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ

Ваша Всесвятосте!
Преосвященні владики – члени Синоду Вселенського Патріархату!

З великою радістю та вдячністю сприйняли ми сповіщення про рішення, які Ваша Всесвятість разом зі Святим та Священним Синодом Великої Христової Церкви – Матері ухвалили за підсумками засідання 9-11 жовтня 2018 р.

Від імені усіх архієреїв, духовенства, чернецтва і мирян – нашої багатомільйонної пастви, висловлюємо глибоку і сердечну подяку за зважені, канонічно обґрунтовані, мудрі, вчасні та корисні для Церкви в Україні і для всієї Повноти Православ’я Синодальні рішення. Ними було відновлено справедливість по відношенню до Церкви в Україні, до нас та до усіх інших ієрархів, священиків і мирян.

Ми очікуємо, що невдовзі завдяки мудрій підтримці й спрямуванню Вашої Всесвятості, за сприяння Української держави, у Києві відбудеться Надзвичайний Об’єднавчий Собор ієрархів Української Православної Церкви у складі українського єпископату, який у квітні 2018 р. звернувся до Вашої Всесвятості з проханням надати Томос про автокефалію УПЦ. Завданням цього Собору є затвердити рішення про церковну єдність православних в Україні, обрати Предстоятеля єдиної помісної автокефальної УПЦ, який від її імені одержить Патріарший і Синодальний Томос про автокефалію УПЦ, про який ми знову просимо та рішення про який очікуємо.

Інформуємо Вашу Всесвятість та Велику Христову Церкву – Матір про ухвалене нами рішення щодо титулу Предстоятеля нашої Церкви, виписку про що з синодальних документів додаємо до цього нашого листа.

Ми висловлюємо сподівання, що відновлення патріаршої Ставропігії як постійного представництва Вселенського Патріарха в Києві сприятиме кращій взаємодії між Константинопольською Матір’ю-Церквою та Помісною УПЦ, слугуватиме видимою ознакою постійного спілкування між двома Церквами.

З великим жалем почувши про рішення Синоду Російської Церкви припинити спілкування у Святих Таїнствах та припинити взаємодію зі Вселенським Патріархатом, ми висловлюємо повну підтримку Вашій Всесвятості та Великій Христовій Церкві – Матері, сподіваючись, що у недовгому часі Російська Церква перегляне ці помилкові рішення і повернеться до спілкування і взаємодії зі своєю Церквою – Матір’ю, пам’ятаючи слова Заповіді Божої: «Шануй батька твого і матір твою, [щоб тобі було добре і] щоб продовжилися дні твої на землі, яку Господь, Бог твій, дає тобі» (Вих. 20:12).

Наша Церква повністю та беззаперечно поділяє Ваше звернення до всіх залучених в Україні сторін із закликом утримуватися від захоплення церков, монастирів та іншого майна, а також від будь-яких інших насильницьких дій та помсти, щоб перемагали мир і любов Христові.

Ми переконані, що процес об’єднання Українського православ’я повинен відбуватися добровільно, мирно та без примусу. Кожен член Церкви, як і кожна громада мирян чи ченців матимуть право вільно обрати центр свого церковного підпорядкування – належати до Української чи до Російської Церкви.

Ті ієрархи, духовенство і миряни в Україні, які бажатимуть, попри всі обставини, надалі підпорядковуватися Московському Патріархату, мають право на це. Хоча це і не відповідає канонічному порядку, однак ми згідні щоб так було – заради смирення, збереження миру і Богом заповіданої любові до всіх. Російська Православна Церква в Україні рівноправно співіснуватиме з усіма іншими Цервами і релігійними організаціями, як це гарантовано Конституцією та законами нашої держави і міжнародним правом.

Ще раз висловлюючи свою вдячність за все, зроблене Вашою Всесвятістю та очолюваним Вами Святим і Священним Синодом для блага Православної Церкви в Україні, молитовно бажаємо міцного здоров’я, миру, благословення Божого в усіх добрих справах і многих літ плідного служіння Церкві Христовій!

З любов’ю у Христі –

Філарет, АРХІЄПИСКОП,
МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ РУСИ-УКРАЇНИ,
співбрат і співслужитель Вашої Всесвятості

Епіфаній, МИТРОПОЛИТ ПЕРЕЯСЛАВСЬКИЙ І БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ

Димитрій, МИТРОПОЛИТ ЛЬВІВСЬКИЙ І СОКАЛЬСЬКИЙ

Іоасаф, МИТРОПОЛИТ БІЛГОРОДСЬКИЙ І ОБОЯНСЬКИЙ

Іоан, МИТРОПОЛИТ ЧЕРКАСЬКИЙ І ЧИГИРИНСЬКИЙ

Сергій, АРХІЄПИСКОП ДОНЕЦЬКИЙ І МАРІУПОЛЬСЬКИЙ

Іларіон, АРХІЄПИСКОП РІВНЕНСЬКИЙ І ОСТРОЗЬКИЙ

Євстратій, АРХІЄПИСКОП ЧЕРНІГІВСЬКИЙ І НІЖИНСЬКИЙ

Агапіт, АРХІЄПИСКОП ВИШГОРОДСЬКИЙ

Володимир, МИТРОПОЛИТ МИКОЛАЇВСЬКИЙ І БОГОЯВЛЕНСЬКИЙ

Мефодій, АРХІЄПИСКОП СУМСЬКИЙ І ОХТИРСЬКИЙ

Матфей, ЄПИСКОП ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ І ТУРІЙСЬКИЙ

Схвалено і підписано на Синодальному засіданні
20 жовтня 2018 р.
в Богом береженому місті Києві.