• Головна
  • Новини
  • Предстоятель УАПЦ Макарій: Я не претендую на роль глави Помісної Церкви...

Предстоятель УАПЦ Макарій: Я не претендую на роль глави Помісної Церкви

08.06.2018, 12:25
Предстоятель УАПЦ Макарій: Я не претендую на роль глави Помісної Церкви - фото 1
Митрополит УАПЦ Макарій (Малетич) після надання Томосу про автокефалію не виставлятиме свою кандидатуру на посаду Предстоятеля об’єднаної Помісної Православної Церкви.

Митрополит Макарій, Фото Сашка БалабаяМитрополит УАПЦ Макарій (Малетич) після надання Томосу про автокефалію не виставлятиме свою кандидатуру на посаду Предстоятеля об’єднаної Помісної Православної Церкви.

Про це першоєрарх розповів кореспонденту РІСУ під час круглого столу «Помісна Православна Церква», який відбувся 7 червня у Львівському музеї історії релігій.

«У мене немає бажання виставляти свою кандидатуру. Я маю єпархію, цього достатньо», - заявив Престоятель УАПЦ.

Митрополит Макарій також зазначив, що серед єпископату очолюваної ним Церкви, це питання ще не обговорювалося. Він сподівається, що Патріарх Варфоломій, Синод Константинопольського Патріархату нададуть відповідні рекомендації українцям щодо кандидатури Глави об’єднаної Церкви.

«Маю надію, що Томос нам нададуть, я того чекав. Наразі не думаю, хто буде очолювати Церкву: чи сильніші, чи слабші. Мене це не цікавить. Думаю тільки, щоби після цього не тішилася Москва, Кирил, Путін. Щоби потім не казали: «Ось отримали Томос, а тепер не можете поділити крісло»», - сказав першоєрарх УАПЦ.

Митрополит Макарій впевнений, що українці отримають автокефалію.

«Не перестаю за Томос молитися. Я щасливий, що УАПЦ дожила до зближення із вселенським православ’ям, що ми встояли і УАПЦ нікому не вдалося розбити», - наголосив він.

Як інформувала РІСУ, Патріарх УПЦ КП Філарет на початку травня заявив, що після надання Томосу не піде на спочинок і готовий очолити Помісну Православну Церкву. Це рішення він мотивує тим, що повинен завершити розпочату роботу.

«Буду. Я повинен залишатися, тому що треба завершити нелегку справу об'єднання Церкви. Не варто думати, що підписали папери - і все як по щучому велінню. Треба працювати і молитися», - сказав Патріарх Філарет.