Бог – живий і Він посеред нас: про зміст Різдвяних Богослужінь

Вертеп в Українському католицькому університеті на свято Стрітення Господнього - фото 1
Вертеп в Українському католицькому університеті на свято Стрітення Господнього
Щороку, наближаючись до свята Різдва Христового, кожен з нас переживає особливі духовні відчуття і досвіди. А цьогоріч ще й саме Різдво наче наближається в часі, адже святкувати його віряни Української Греко-Католицької Церкви будуть 25 грудня, згідно з новим календарним стилем.

Джерело: УКУ

Про значення Різдвяних Богослужінь і те, як духовно збагатитися цим святом, – розповідає Максим Тимо, викладач літургійного богослов’я УКУ.

У переддень Різдва у храмі звершується особливе богослужіння – Великі часи.

Це Богослужіння насичене священними текстами – древніми псалмами і старозавітними пророцтвами про Христа, євангельськими й апостольськими читаннями, літургійною різдвяною поезією, які представляють цілу драму події й закликають належним чином зустріти Христове Різдво: «Вертепе, приготуйся, гарно прикрасися».

Максим Тимо каже, що вертеп – не про прикрашання домівок, а передовсім про нас самих: «Вертеп – це образ людини, в якій хоче оселитися Господь. Відповідно, приготувати “вертеп” означає приготувати себе самого до зустрічі з Господом».

Як це можна зробити? «Найперше – через добрі вчинки та плекання чеснот. Вони є найважливішими різдвяними дарами, не менш цінними, ніж ті, які принесли Новонародженому східні царі. Невід’ємною складовою святкування Різдва в християнстві є милостиня – добрі вчинки для тих, хто у потребі. А в тяжкий час війни, яку зараз переживаємо, допомога одне одному має особливу цінність в очах Божих і людських», – додає богослов.

Після Святої Вечері у Церкві служать Велике Повечер’я, яке розпочинається піснеспівом «З нами Бог».

На святковій Литії, яка завершує Велике Повечер’я, співаються стихири, які говорять про таїнственне єднання неба і землі: «Небо і земля днесь злучилися в народженні Христа. Днесь Бог на землю прийшов і людина на небеса зійшла».

Різдво приносить велике одкровення, переконаний Максим Тимо: «Не існує нездоланної дистанції чи прірви між земним і небесним, між усім людським і божественним, між людиною і Богом. Бог долає цю дистанцію. “Він перший полюбив нас” – каже Йоан Богослов. Бог, Який на початку створив небо і землю, сходить на землю показуючи цим сходженням первісну єдність всього створеного Ним і свій первісний задум».

Різдвяна утреня позначена радісним святковим піснеспівом, слова якого лунають в різдвяному вітанні і в колядах: «Христос рождається – славіте! Христос із небес – стрічайте! Христос на землі – возносітеся».

«У цих словах – і добра звістка про народження Ісуса, і справжнє визнання віри, – наголошує Максим Тимо. – Адже називаючи Ісуса Христом, ми визнаємо, що Він є нашим Месією, Помазаником і Царем, Господом. А кажучи “рождається” наголошуємо на тому, що подія Божого приходу відбувається тут і тепер, не в далекому минулому, а сьогодні. Бог – живий і Він – посеред нас».