• Головна
  • Церква св. Миколая в Уричі святкує сторічний ювілей...

Церква св. Миколая в Уричі святкує сторічний ювілей

12.10.2011, 12:19
У вересні 2011 року виповнилось 100 років з часу відкриття Храму святого Миколая в с. Урич.

церкваУ вересні 2011 року виповнилось 100 років з часу відкриття Храму святого Миколая в с. Урич. Будівництво нової церкви розпочалося у 1910 році, потреба його спорудити виникла через те. що стара церковця, про які, свого часу, згадував також Іван Франко, була дуже убога і не могла помістити усіх селян.

Новий храм, століття якого відзначили в Уричі 25 вересня, звели за проектом архітектора Василя Нагірного, у якому застосували типове конструктивне рішення: на кам'яному фундаменті встановлена хрещата в плані одноверха зрубна споруда церкви. Невдовзі церковний купол та дахи приділів було накрито бляхою. Поступово прикрашався інтер'єр: 1914 року було встановлено іконостас, виготовлено панікадило розміщено вартісну книгозбірню.

Церква в УричіСьогодні церква святого Миколая потребує серйозних реставраційних робіт. Окрім того, храм вже кількадесят років заковано у панцир з бляхи, під яким дерево "запріває" та нищиться. Державний історико-культурний заповідник "Тустань" провів детальне обстеження церкви і розробив план її реставрації із застосуванням сучасих методів консервації деревини, захисту її від шкідників, вогню та опадів. Заповідник також частково допомагає матеріалами для виконання цих робіт, тож церква поступово повертається до свого первинного вигляду. Повідомляє офіційний сайт Державного історико-культурного заповідника „Тустань“.