• Головна
  • Анонс: Шляхами праведників народів світу...

Анонс: Шляхами праведників народів світу

10.03.2017, 13:32
Анонс: Шляхами праведників народів світу - фото 1
Компанія «Відвідай» запрошує побачити місця, що пам'ятають діяння нацистського режиму. План туру: виїзд зі Львова – Куровичі – Шопки – Якторів – Золочів – Перемишляни — Унів – Львів.

ЗолочівКомпанія «Відвідай» запрошує побачити місця, що пам'ятають діяння нацистського режиму. План туру: виїзд зі Львова – Куровичі – Шопки – Якторів – Золочів – Перемишляни — Унів – Львів.

Виїзд 12 березня.

Куровичі. Підчас Другої світової війни, в с. Куровичах нацисти створили примусовий табір праці для євреїв. Вперше згадується в документах у березні-жовтні 1942 р. Мав чоловіче та жіноче відділення. В’язні виконували будівельні роботи в організаціях Тодта та на фірмі Гельмута Свєтельського з Лінца. Залишилися будівлі і пам’ятні знаки про ці події, які Ви зможете оглянути.

Шопки. Невеликий хутір, де у 1943 р. на горі Липовиці нацисти спочатку наказали євреям вимостити дорогу на схили, а пізніше провели їх по ній і розстріляли на вершині. Ви зможете пройтися “дорогою смерті”, відчути красу краєвидів і пагорбів, які поєднані з тишею пам’яті, яку бережуть у собі.

Якторів. У селі зберігся монастир сестер Студійського Уставу. Під час Другої світової війни у сиротинці при ньому переховували єврейських дівчаток. Організацією займалася мати ігуменя Олена Вітер. Ви зможете оглянути будівлі монастиря, дізнатися історію мужньої жінки, яка врятувалася від рук НКВС і ціле життя рятувала інших, незважаючи на жодні перешкоди.

Золочів. Єврейський штетл, який уславився своїми торгівельними традиціями, бенкетами покровителя галицького єврейства короля Речі Посполитої Яна ІІІ Собеського, а у ХХ ст. страхіттями в’язниці у замку ХVII-XVIII ст. Ви дізнаєтеся про привиди фортеці, смерть її розкішних залів, змагання тоталітарних режимів за владу над людськими душами і відродження наприкінці ХХ ст.

Перемишляни. Містечко на початку ХХ ст. було типовим галицьким єврейським штетлом. Під час Голокосту тут переплелися долі місцевих євреїв, о. О. Ковча, який їх рятував і був заарештований гестапо, белзького рабина Аарона Рокеаха. Ви зможете оглянути місця пов’язані з життям пароха Майданеку – його будинок, церкву св. Миколая Чудотворця. Єврейська історія містечка відкриється Вам через вулички Перемишлянського гетто, єврейського цвинтаря та місця розстрілу у лісі.

Унів. Славиться своїми двома монастирями – Святоуспенською лаврою та Святотроїцьким монастирем. Під час німецької окупації, ігумен о. Климентій Шептицький з монахами лаври і монахинями Святотроїцького монастиря, переховували єврейських хлопчиків у сиротинці. Цікавою є історія Фаїни Ляхер, єврейської дівчини, яка була перевдягнута в монахиню, а згодом прийняла вічні обіти. В селі переховувався українською родиною Дюків майбутній лауреат Нобелівської премії Роалд Хоффман. Ви зможете поринути у історію галицького села, дізнатися про його традиції і долі різних людей різних національностей і релігій, які допомагали одні одним вижити у хаосі війни і смерті.

Автор туру та екскурсовод: історик Юрій Скіра.

За детальнішою інформацією звертатися на сайт «Відвідай».