Пролітаючи над:.. Церква святої Параскеви в Радружі (відео)

Пролітаючи над:.. Церква святої Параскеви в Радружі (відео) - фото 1
Z продовжує публікацію циклу відеооглядів визначних пам'яток Галичини, знятих з висоти. Сьогодні пропонуємо оглянути найстарішу греко-католицьку церкву, яка збереглася на території сучасної Польщі.

Z продовжує публікацію циклу відеооглядів визначних пам'яток Галичини, знятих з висоти. Сьогодні пропонуємо оглянути найстарішу греко-католицьку церкву, яка збереглася на території сучасної Польщі. Будівля зведена наприкінці XVI століття без жодного цвяха, і тут і досі правлять літургії, щоправда, лише кілька разів на рік.

Від маленького села Радруж на Закерзонні до українського кордону якісь дві сотні метрів. До війни тут мешкали майже 2500 українців, однак після 1944-го усіх депортували або знищили. Тепер населення села 230 осіб.

У Радружі збереглася унікальна церква святої Параскеви, споруджена у 1580 році. Зараз це найстаріша дерев'яна греко-католицька церква на території Польщі. Вона збудована без жодного цвяха.

Після депортації українців церква два десятиліття була закинута, однак у 60-х роках її відреставрували.

Всередині зберігся один з найстаріших стінописів, а цінні ікони XV століття зберігають у Львівському етнографічному музеї. Дзвіниця з оригінальним входом збудована у XVIII столітті.

У 2013 році церкву в Радружі внесено до списку світової спадщини ЮНЕСКО. Вона входить до туристичного маршруту "Шлях дерев'яної архітектури Підкарпатського воєводства". Зараз тут працює музей.

Кілька разів на рік у церкві відбуваються богослужіння, на які приїжджають вихідці з села.

Ігор Мартинів

"Збруч", 08 листопада 2019