Куди поїхати на вихідні зі Львова: до церкви з розписами відомого майстра

Куди поїхати на вихідні зі Львова: до церкви з розписами відомого майстра - фото 1
Джерело фото: www.kray.org.ua
Tvoemisto.tv пропонує відвідати Підберізці, щоб подивитися на збережені розписи Модеста Сосенка

Де розташоване село Підберізці

Село розташоване біля автодороги Н02 Львів — Золочів — Тернопіль, за 15 км від Львова, на березі річки Марунька

1993 р. 9 липня. Фото М.І.Жарких. Негатека. Джерело: pslava.info

Чому це місце особливе

Перша згадка про село Підберізці датується 1352 роком. До 18 грудня 1990 року воно носило назву Підберезці. Через село проходила локальна залізниця Львів — Підгайці. Найвідоміша пам’ятка — церква Святого Архистратига Михаїла з унікальними розписами Модеста Сосенка.

Фото Тетяни Казанцевої зі сторінки у Facebook

2014 р. Фото Володимира Маковецького у Facebook

 

Фото: maydan.drohobych.net

Що подивитись

Церква Святого Архистратига Михаїла

Збудована по проекту Івана Левинського наприкінці ХІХ століття (1891-1910 рр.) у так званому «неовізантійському» стилі. Церкву освятив 1892 року запрошений зі Львова Митрополит Сильвестр Сембратович. Одним із перших її парохів був у 1901-1924 роках о. Євген Шухевич, рідний брат відомого українського вченого-етнографа Володимира Шухевича. Їхній батько Степан Шухевич був отаманом УГА в роки Першої світової війни.

2014 р. Фото Володимира Маковецького у Facebook

Підберізцівською церквою опікувався Митрополит Андрей Шептицький. За його рекомендацією і при його сприянні в 1907-1910 роках церква оздобили всередині коштовною поліхромією роботи Модеста Сосенка – одного із найвидатніших українських митців початку ХХ століття, який розмалював понад десяток церков, створивши у своїх монументальних храмових розписах своєрідний стиль настінного декору української церкви – українського модерну.

2014 р. Фото Володимира Маковецького у Facebook

Церква Святого Архистратига Михаїла — єдиний збережений донині взірець храмового розпису цього видатного митця, що чудом уникнув більшовицької руйнації. Велика заслуга в його збереженні належить сьогоднішньому настоятелю церкви о. Станіславу Гассу, який піклується про унікальну пам’ятку українського церковного малярства. Національні художні традиції талановито переосмислені тут Модестом Сосенком у дусі нової європейської естетики модерну.

Фото: maydan.drohobych.net

Доповнюють інтер’єр два чудові вітражі «Христос і Магдалина» і «Христос благословляє дітей», виконані у Кракові за проектом Модеста Сосенка. Ці вітражі є фактично першими творами новітнього вітражного мистецтва в Україні. Підберізцівська Церква славиться на Галичині як взірцевий український храм, оздоблений у національному стилі. 1913 року побував тут митрополит Андрей Шептицький, показуючи її своєму закордонному гостеві — ерцгерцогу баварському Максиміліану. Також у храмі бували Іван Франко та Іларіон Свєнціцький.

2014 р. Фото Володимира Маковецького у Facebook

Над входом до центральної нави церкви зберігся напис, зроблений рукою художника: «За Святійшого Отця Папи Пія, за Великого державного Імператора Франца Йосифа, за преосвященного Митрополита Кир Андрея на Шептичах графа Шептицького, за душ пастирства о.Євгена Шухевича, при провізорах церковних Якову Кернозі та Марії Чорній живописав дім цей я, Модест Сосенко».

2014 р. Фото Володимира Маковецького у Facebook

«Віолетта Радомська провела в церкві дуже делікатну, поступову реставрацію, яка не потребувала ні величезних коштів, ні риштування, яке б перегороджувало приміщення. Після того, що сталося у Славську, хочеться чогось світлішого для душі і щоб для всі парафії побачили добрий приклад. Отець Станіслав радо зустрічає гостей і всіх запрошує на 11:00 завтра, 18 травня, до церкви після служби Божої. Він розповість, покаже те, що ще ніхто не бачив», — розповідає Tvoemisto.tv доцентка кафедри дизайну та основ архітектури Національного університету «Львівська політехніка» Тетяна Казанцева.

 

Підготувала Марія Стахів

"Твоє місто", 17 травня 2019