Пролітаючи над..: Греко-католицька семінарія у Перемишлі

Пролітаючи над..: Греко-католицька семінарія у Перемишлі - фото 1
Z продовжує публікацію циклу відеооглядів визначних пам'яток, знятих з висоти.

Здебільшого це замки, палаци, фортифікаційні та сакральні споруди, які руйнуються просто на очах, і наше покоління може виявитися останнім, яке ще має шанс побачити їх на власні очі. А тим часом руїни ці навіть у такому стані вражають своєю красою, величчю, вишуканістю архітектурних деталей. Особливо, коли дивишся на них згори, мов птах...

Будівля колишньої греко-католицької духовної семінарії — одна з найяскравіших пам`яток Перемишля. Споруджена вона 1912 року за проектом українського архітектора, львів'янина Івана Левинського.

Стиль споруди — неокласицизм, і у ній бачимо характерні риси стилю Левинського, зокрема, фасад оздоблений керамікою, якої так багато у його львівських проектах.

Зі східного боку в комплекс будівлі інтегрована каплиця. Під час Першої світової війни у будівлі семінарії був військовий госпіталь. Каплиця тоді постраждала від вибуху і відновлена в 1918 році.

Після депортації українців у 1945 році будівля перейшла у державну власність. Тут діяли казначейство, кілька навчальних закладів, а каплиця служила гардеробом і актовою залою.

Після повалення комуністичної влади у 1992 році будівлю повернули греко-католицькій громаді. Тут розташована штаб-квартира курії.

У 1997 році каплицю відновили і знову пристосували до сакральних цілей.

Ігор Мартинів

"Збруч", 29 березня 2019