Як у Домініканському соборі реставрують вітражі. Фото

Як у Домініканському соборі реставрують вітражі. Фото - фото 1
Усі вікна в храмі пошкоджені, протікають і потребують заміни як основи, так і певної частини скла.

У храмі Пресвятої Євхаристії (колишньому Домініканському соборі) закінчують реставрацію вітражів у фігурних вікнах, яку розпочали ще в травні. Про це під час брифінгу розповіли начальниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко та реставраторка Марія Шумська.

«Вітражі у храмі ще радянського періоду – з 1974-76 років. Вони були зроблені з тих матеріалів, які були доступні в ті часи, і тому їхня якість постраждала. Ці вітражі були в гіршому стані, ніж ті, яким більше ста років. Вони протікали, спайка порозтягувалася і потріскала. Те саме стало з фарбовим шаром», - розповіла реставратор Марія Шумська.

Крім трьох фігурних вікон, реставрують також три вікна зі звичайним склом. За словами Марії Шумської, дуже потріскані вікна замінять, а ті частинки, які збереглися, зберуть в одне автентичне вікно.

Читайте також: Що має побачити кожен львів’янин: храм Климентія Шептицького

Також наразі ремонтують дах храму. За словами Лілії Онищенко, загальна сума реставрації даху та вікон храму становить понад 9 млн грн, з яких цього року виділили тільки 1,5 млн. Вона додає, що востаннє храм реставрували 10 років тому. Тоді замінили покриття куполу, але решта даху залишилося зі старим покриттям, яке протікає.

«Перше, що треба було зробити, – це поміняти конструкцію даху і замінити його покриття. Зараз в більшій частині покриття вже зроблене. Загалом, об’єкт розрахований на 2018-19 роки. Крім того, передбачена реставрація пошкоджених сходів храму, які зроблені з пісковика, але кошти на це будуть задіяні з іншої програми», – каже Лілія Онищенко.

Роботи з реставрації виконує фірма «Володар-маркет», яка вже реставрувала низку будівель у Львова, зокрема купол будівлі на пл. Міцкевича 6/7, дах храму Святої Трійці, фасад і дах будинку на вул. Саксаганського, 11. Згідно з системою YouControl, фірма зареєстрована у Винниках. Її засновницею та керівницею є Надія Мелета.

Андрій Костюк

"Твоє місто", 16 жовтня 2018

Фото автора