Рівненщина туристична: унікальна синагога в Острозі

Рівненщина туристична: унікальна синагога в Острозі - фото 1
Велика синагога - це пам'ятка юдейської сакральної архітектури в колишньому єврейському кварталі в місті Острозі.

Рівненщина туристична: унікальна синагога в Острозі [ФОТО] Сьогодні ми відправляємося знову до міста Острога, але цього разу до величної архітектурної пам'ятки міста - Велика синагога.

Велика синагога - це пам'ятка юдейської сакральної архітектури в колишньому єврейському кварталі в місті Острозі. Точної дати, коли почала діяти синагога невідомо, але кажуть, що вже в 1603 році двері тут були відчинені.

pic

В 1608-му тут була друкарня, а у 1610-му синагогу ремонтували за кошти Шмуеля Едельса Маршує - юдейського праведника.

pic

Я не історик, просто люблю мандрувати. Тому в деталі вдаватися не буду, просто покажу який вигляд мала синагога раніше, і що можна побачити зараз.

pic

Такий вигляд мала молитовна зала у період з 1920 по 1939 роки. Але згодом ситуація змінилися і будівля досить довгий період часу піддавалася часу.

pic

Під час Другої світової війни Велику синагогу було значно пошкоджено. З роками споруда зазнавала все більших і більших руйнувань.

pic

Згодом юдейську святиню перетворили на торговий склад, розібравши зовнішні прибудови. Довгий період часу синагога стояла як забута усіма людьми споруда, і здавалося ще трохи часу і від неї зовсім нічого не залишиться.

pic

Варто відмітити, що цій будівлі пощастило як нікому серед інших архітектурних пам'яток Рівненщини. Адже їй змогли дати нове життя. Нині тут ведуться реставраційні роботи і маємо надію, що згодом Острозька синагога стане ще однією родзинкою міста.

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

Сайт "rivne1.tv", 30 вересня 2018