Подорожуємо Хмельниччиною. Замкова вежа, каземати під землею та інші цікавинки Зінькова

Подорожуємо Хмельниччиною. Замкова вежа, каземати під землею та інші цікавинки Зінькова - фото 1
Та крім Свято-Михайлівської церкви Зіньків має ще чим потішити мандрівників та поціновувачів старовини. В першу чергу, це гарна природа. Адже село розкинулося на обох берегах річки Ушиця, на пагорбах і в долині, оточене могутніми лісами. Особливо гарними краєвидами можна насолоджуватися із замкового пагорба.

У селі на Поділлі збереглися руїни замку, старовинний костел та панський маєток.

Єдина вціліла вежа Зіньківського замку. Фото: автора

Єдина вціліла вежа Зіньківського замку. Фото: автора

Зіньків, що на Хмельниччині, в першу чергу відомий завдяки дерев‘яній козацькій церкві, збудованій у 1769 році. Ошатна, гарно відреставрована, вона стоїть на пагорбі в урочищі Кривуля і є справжньою окрасою не лише Зінькова, а й всього Поділля.

Та крім Свято-Михайлівської церкви Зіньків має ще чим потішити мандрівників та поціновувачів старовини. В першу чергу, це гарна природа. Адже село розкинулося на обох берегах річки Ушиця, на пагорбах і в долині, оточене могутніми лісами. Особливо гарними краєвидами можна насолоджуватися із замкового пагорба.

Рано-вранці на замковому пагорбі. Вдалині - сучасна Вознесенська церква.

До речі, про замок. Від Зіньківського замку залишилося небагато. Коли ви підійдете до нього, то й не одразу зрозумієте, що це замок. Такий собі пагорб, на якому ростуть різні дерева (ми бачили навіть оливкове дерево з плодами!).

На замковому пагорбі ростуть різні плодові дерева.

Тільки треба ходити обережно, адже у землі трапляються отвори. Власне, вони і нагадують, що колись тут були якісь підземелля та каземати.

Вхід в один із замкових казематів.

В декілька таких приміщень, які тепер через культурні нашарування опинилися під землею, можна зайти. Там ми побачимо склепінчасті стелі, віконця-бійниці та традиційні для сільських замків купи сміття. Це залишки казематів, які тягнулися вздовж оборонного муру.

У замкових приміщеннях.

Сміття та порожні пляшки - сліди відпочинку.

Щоб добре побачити єдину вцілілу вежу, слід спуститися з пагорба.

Читайте також про замки у Летичеві та Старокостянтинові.

Замок у Зінькові було збудовано у XV столітті його власником Петром Одровонжом. Фортеця мала три вежі, височіла на пагорбі і була захищена глибокою долиною річки та ровами.

Вид на вежу Зіньківського замку від костелу.

Оскільки містечко стояло на Чорному шляху, то страждало від нападів татар. І хоча їм вдавалося спалити місто, фортеця довгий час стояла неприступною. Завдяки цьому містечко розвивалося, а до кінця XVI століття стало одним з потужних подільських міст. Однак після визвольної війни Богдана Хмельницького воно було повністю спустошене.

Вікно-бійниця.

Історія Зінькова та його фортеці, як і всього Поділля, досить буремна. Ним володіли турки, потім різні польські магнати, а згодом – Російська імперія. У середині ХІХ століття останній власник замку Август Вюртемберзький продав його державній скарбниці. Деякий час стару фортецю використовували для господарських потреб та згодом розпродали її приміщення місцевим селянам на будівельний матеріал.

Читайте також: Дерев'яна 300-річна церква у Западинцях.

Зараз ми можемо бачити лише один поверх найстарішої, південної, вежі Зіньківського замку та вже згадані, засипані землею, каземати.

Троїцький костел розташований під замком.

Під Зіньківським замком розташувався Троїцький костел. Зараз він відновлений, хоч і аскетичний, та перебуває у гарному стані. Аж важко повірити, що в радянські часи він стояв напівзруйнований.

Найкраще милуватися костелом із замкової гори.

Перший, дерев‘яний, костел тут збудували ще у ХV столітті, коли і замок. Згодом його замінили на кам‘яний, який кілька разів знищували. Сучасний костел Святої Трійці постав тут у 1708 році. У радянські часи храм був добряче понівечений, від нього залишилися тільки стіни. Однак віруючі все одно приходили сюди і молилися. У 1990-х храм повернули католикам, його повністю відновили, тепер костел є діючим.

А так храм виглядає знизу.

Неподалік від замку можна побачити ще одну історичну будівлю Зінькова. Це садибний маєток ХІХ століття, а нині школа. Кому він належав, точно невідомо. Адже збудували його вже після того, як Вюртемберзький продав землі держскарбниці.

У Зінькові також вцілів маєток ХІХ століття.

До одноповерхового будинку Г-подібної форми веде алея височенних сосен, а центральний вхід прикрашає невеликий портик з колонами. Маєток досить скромний, але виглядає симпатично.

До садиби веде соснова алея.

Бічний вхід також прикрашений колонами.

І ще хочеться згадати про одну із сторінок життя Зінькова. Свого часу це було єврейське містечко (будівництво першої синагоги датується 1480 роком!). Та під час Другої світової війни у Зінькові було знищено майже дві тисячі євреїв. Подіям тих часів присвячений фільм молдавського режисера Валеріу Жереги «Створення любові», який знімали у Зінькові.

Ксенія ЖУЖА

YE.ua, 29 жовтня 2017