Костел Пресвятої Трійці в Івано-Франковому – пам’ятка, що збереглася крізь віки

Костел Пресвятої Трійці в Івано-Франковому – пам’ятка, що збереглася крізь віки - фото 1
Івано-Франкове (Янів) знаходиться за 22 км на захід від Львова. Засноване воно ще в 1611р. шляхтичем Яном Свошовським. Костел Пресвятої Трійці, що зведений в селищі, є найдавнішою його пам’яткою. Історія цієї святині сягає XVII століття.

Римсько-католицька парафія в Янові повстала завдяки вже згадуваному львівському писарю Яну Свошовському. Спершу парафія була включена до львівського деканату. Марійний культ в Янові бере початки від 1655 р. В цей час польські коронні війська здобули козацький табір, в якому знайдено образ Матері Божої з Дитятком. Образ був подарований янівському пароху Якубу Хшенстовському. Вже від 1664 р. були засвідчені ласки, отримані за заступництвом Матері Божої Янівської, яка царювала в цій місцевості, тому образ вважався чудодійним.

Матір Божа Янівська. Фото Хлян І.

Матір Божа Янівська. Фото Хлян І.

Наступні відомості про костел походять з поч. XVIII ст. У 1702 р., за стараннями Лаврентія Перовіча, здійснено ґрунтовний ремонт святині. У цей час храм складався з мурованої та дерев’яної частин. В 1724 р. було добудовано передсінок костелу. Наступником Перовіча став Юзеф Смоковський. Окрім робіт при фундаментах святині він заснував лікарню і притулок для старців, що проіснували аж до його смерті в 1772 р. В цей час парафія була досить велика, адже до неї належало 18 місцевостей: Дубровиця, Бірки, Домажир, Янів, Ямельня, Ясниська, Карачинів, Кожичі, Лозина, Поріччя, Ставки, Страдч, Сухоліс, Великополе, Вороців, Залісся, Зелів, Жоринська.

Довідковий стенд з пам'ятними фотографіями костелу. Фото Хлян І.

Довідковий стенд з пам’ятними фотографіями костелу. Фото Хлян І.

Сумною і водночас знаковою датою для святині є 1759 рік. Саме тоді 27 листопада в с. Мальчиці померла Констанція Понятовська, мати останнього польського короля Станіслава Августа, тіло якої поховане в крипті костелу. У 1760 р. її син Станіслав Август зробив велику пожертву храму. У цей час парафія вже охоплює 20 місцевостей.

Пам’ятна дошка засвідчує, що тут похована Констанція Понятовська. Фото Хлян І.

Пам’ятна дошка засвідчує, що тут похована Констанція Понятовська. Фото Хлян І.

Вівтар в якому знаходився образ Матері Божої Янівської отримав у 1769 р. особливі привілеї. Коронація образу разом з урочистим освяченням костелу відбулася 29 травня 1774 р. архієпископом Вацлавом Херонімом Сераковським. Завдяки тому, що храм знаходиться на височині в інтер’єр святині проливається природне світло. Воно освічує все оздоблення костелу, завдяки чому тут панує атмосфера святості і спокою.

Інтер'єр костелу Пресвятої Трійці. Фото Хлян І

Інтер’єр костелу Пресвятої Трійці. Фото Хлян І

Перед освяченням у янівському костелі проводились внутрішні роботи, виконував їх львівський митець М. Міллер. Він оздобив стіни святині шістьма бічними вівтарями з орнаментальною декорацією, в яких домінують рослинні мотиви: Розп’яття, Матері Божої Розарія з образом Мати ,Божа з Дитятком, Найсвятішого Серці Ісуса, Св.Йосифа з образом Св. Йосип, Св. Антонія з образом Св. Антоній, Св. Миколая з образом Св. Миколай. Відомо, що у 1743 р. в костелі був посвячений один з бічних вівтарів.

Бічні вівтарі

Бічні вівтарі

Дзвіниця початково була дерев’яною. Перші згадки про неї датуються 1765 р., саме тоді при дерев’яній дзвіниці розпочалися роботи, а вже в 1766 р. було завішено два дзвони «Св. Павло» і «Св. Іван Хреститель». А вже від 1833 року є записи про існування при костелі мурованої дзвіниці, яка мала три арочні отвори.

Мурована дзвіниця. Фото Хлян І.

Мурована дзвіниця. Фото Хлян І.

Неодноразово в середині святині проводились ремонтні роботи. Так, у міжвоєнний період 1934-36 рр. проводились внутрішні роботи. Костел зазнав чималої руйнації під час воєнних дій. Були сконфісковані дзвони німцями, а в 1945 р. значна частина поляків, котрі тут мешкали, була змушена переїхати до Польщі. У 1946 р. храм був закритий радянською владою. Як часто траплялося за часів радянської влади, святині не використовували за призначенням. Така доля спіткала і цей костел. Тут був створений склад для книжок. Лише в 1990 храм був повернений парафіянам цього краю і з цього часу тут проводяться ремонтні роботи, громада всіляко підтримує життя костелу. Щодо архітектурного оздоблення святині, то тут чітко проявляються основні риси бароко. Головний фасад насичений багатим декором.

Бічний фасад костелу; одне з вікон передсінку костелу. Фото Хлян І.

Бічний фасад костелу; одне з вікон передсінку костелу. Фото Хлян І.

Перед входом на подвір’я святині височіє статуя Івана Павла II. «Не бійтеся» – саме цей напис є на пам’ятній дошці постаменту, що є закликом до всіх християн.

Статуя Івана Павла II. Фото Хлян І.

Статуя Івана Павла II. Фото Хлян І.

Сьогодні в костелі є копія образу Матері Божої Янівської. У 2014 році храм Пресвятої Трійці святкував 400-річчя. Настоятель парафії о. Адам Літтвіц привітав численних гостей, що завітали з України і Польщі. Під час святкувань архієпископ-митрополит Львівський Мечислав Мокшицький здійснив акт рекоронації копії образу Матері Божої Янівської, оригінал якого знаходиться у Польщі. Храм, що зачаровує витонченими лініями фасаду та височіє на пагорбі, є окрасою селища. . Завдяки старанням громади святиня у чудовому стані. Щонеділі тут відправляється Служба Божа.

Ірина ХЛЯН

"Фотографії старого Львова", 17 січня 2017