Дерев'яна готика Мармарошу. Олександрівка

Дерев'яна готика Мармарошу. Олександрівка - фото 1
Щоб потрапити в Олександрівку, треба в центрі Данилово прямісінько біля церкви повернути праворуч і проїхати кілька кілометрів по розбитій дорозі. Ці кілометри варто подолати, щоб побачити ще один архітектурний шедевр дерев"яної готики Мармарошу - церкву святої Параскеви П"ятниці.




Знайти храм доволі легко, адже його ще здалеку видно з дороги. А от підійти впритул буде трохи важче, бо церковне подвір"я щільно оточене городами, на межі яких господарі понаставляли паркани. Тому щоб не блукати городами краще одразу спитатись в місцевих як знайти потрібну стежку.



Перший храм в Олександрівці стояв в іншому місці - в урочищі Потік, та й церкву святої Параскеви П"ятниці, яка є другою в селі, свого часу теж переносили з місця на місце.



Дослідники стверджують, що частина нижніх брусів походить з XV століття. Ця версія виглядає цілком реальною, адже в ті часи для побудови церков не раз використовували матеріал з старих храмів-попередників.



Церкву святої Параскеви П"ятниці звели у 1753 році.



За зовнішнім виглядом храм схожий на своїх колег з Сокирниці, Крайниково, Данилово, проте має деякі свої характерні особливості. Зокрема на відміну від своїх сусідок в Олександрівці відкритий ганок, а опасання йде по всьому периметру церкви.



Також на відміну від інших храмів мармароської готики дану церкву доволі зручно розглядати і фотографувати, адже навколо неї практично немає дерев, а подвір"я доволі просторе, та ще й видно храм здалеку.



А ще на відміну від своїх сусідок церква святої Параскеви виглядає найбільш гармонійною. Саме тут найкраще поєднано вертикальні і горизонтальні лінії, тому храм є найбільш правильно пропорційним.



За радянської влади в церкві було відкрито місцевий краєзнавчий музей, який ще діяв і в часи незалежності, проте зараз, не зважаючи на табличку, схоже, що він вже покинув стіни храму.



Поруч з храмом стоїть каркасна двоярусна дзвіниця, яка є молодшою від церкви - її звели у ХІХ столітті.



Шпиль з декоративними башточками:



Галерея перед бабинцем:





Вхід до храму:



Старий іконостас:



В Олександрівці найкраще серед храмів в сусідніх селах зберігся старий настінний розпис, який було виконано 1779 році майстром Стефаном Теребельським.

Роман Бречко

Rbrechko.livejournal.com, 12 вересня 2012