Церква Св. Михаїла, 1769. Хмельницька обл., Віньковецький р-н, с. Зіньків

Церква Св. Михаїла, 1769. Хмельницька обл., Віньковецький р-н, с. Зіньків - фото 1
Михайлівська церква збудована у 1769 році у передмісті Кривулі і є прекрасним зразком подільської дерев'яної архітектури. Таких храмів на Поділлі фактично не залишилося. А остання реставрації - це зразок, як треба відновлювати дерев'яні храми.

За народними переказами кошти на будівництво церкви збирали колишні козаки, які осіли в Зінькові, та їх нащадки. Тому в народі її ще називають "козацькою". Цікавий факт зафіксував у "Історії церков і парафій Поділля" дослідник і краєзнавець Юхим Сіцинський: до цієї парафії у 1898 році були приписані аж 1262 православних. Можна уявити, що творилося у церкві і на подвір'ї під час великих церковних свят!

Церква Св. Михаїла
Після кількох атеїстичних зазіхань радянського часу, завдяки наполегливості місцевої інтелігенції церкву взяли під охорону держави, як видатну пам'ятку дерев'яної архітектури України. Храм був вкритий бляхою, що трохи псувало її зовнішній вигляд. Під час останньої реставрації 2007 року бляху замінили природнім для храму ґонтом.

Церква Св. Михаїла
Церква стоїть на кам'яному фундаменті і є тризрубною. Її вінчають три верхи, кожний з яких має по одному залому.

Церква Св. Михаїла
Кожне з трьох відділень храму - це восьмикутні приміщення. В середині церкви над бабинцем влаштовані хори, а у вівтарній частині зведено плоску стелю, що закриває купол. На жаль, молодий настоятель храму, який чомусь принципово розмовляв російською мовою (і це - на заході України), не дозволив фотографувати в середині храму.

Церква Св. Михаїла

Церква Св. Михаїла

Напевне, колись була хресна дорога:
Напевне, колись була хресна дорога

Будинок біля церкви:
Будинок біля церкви

Святе джерело по дорозі до храму:
Святе джерело по дорозі до храму

"Дерев'яні храми України", 1 листопада 2011 року