Відкрито Іллінську церкву-музей у Чернігові

Відкрито Іллінську церкву-музей у Чернігові - фото 1
Двері Іллінської церкви у Чернігові, що знаходиться з правого боку від входу до Антонієвих печер, відкриті.

Ірина ЧУГАЄВА. — "Вискоий вал", 5 серпня 2009 року

Відкрито Іллінську церкву-музей у ЧерніговіТепер відвідувачі архітектурного комплексу мають можливість оглянути інтер’єр церкви та музейні експонати, що зосереджені у цій невеличкій безстовпній церкві, що діє як музей.

Історія і легенди

Іллінська церква була заснована на початку ХІІ ст. на місці капища язичницькому богові Перуну (20 липня), що у християнстві мав аналог – пророк Ілля (2 серпня). Тому вона і має таку назву.

За легендою її побудував чернігівський князь Святослав Ярославович, засновник чернігівської князівської династії, на пошану Антонія Печерського, коли той приїхав до Чернігова і заснував Богородичний монастир 1069 р., відомий нам як Антонієві печери. Але будуючи церкву, князь не забув і про себе. У язичницькій традиції Перун був покровителем князів, головним богом у язичницькому пантеоні.

Ця церква є чи не єдиною безстовпною церквою в Україні, яка збереглася! Крім того, Іллінська церква входить до п’ятірки домонгольських храмів, що збереглися у Чернігові. Для порівняння: у Києві збереглося 9 домонгольських церков і соборів.

Ще одна легенда розповідає, що при взятті Чернігова монголо-татарами у жовтні 1239 р. монахи Богородичного монастиря так молилися, щоб їх обитель не зруйнували і їх не вбили, що весь комплекс разом з Іллінською церквою пішов під землю, тим самим і врятувався.

І лише тільки у якійсь рік саме на день пророка Іллі, завдяки молитвам монахів, Іллінська церква вийшла з-під землі у зовсім непошкодженому вигляді. Тому, за легендою, Іллінська церква і носить таку назву.

Церква-музей

Зовсім нещодавно відвідувачі Антонієвих печер могли побачити, що Іллінська церква вже відкрита як музей.

Чотири роки ця церква знаходилася на реставрації. На жаль, іконостас церкви наразі без ікон. І експозиція ще не в повному обсязі відкрита. Хоча оглянути церкву як ззовні, так і у середині може будь-який бажаючий.

За поясненням ситуації стосовно відкриття Іллінської церкви звернулася до завідувача відділу археологічних досліджень печер та пам’яток археології Чернігівського національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Володимира Руденка.

- Чому було прийнято рішення відкрити в Іллінській церкві музей?

- Іллінська церква є однією з найдавніших, що збереглася на Русі. Вона датується різними фахівцями від кінця ХІ – до початку ХІІ ст. У церкві збереглися більшість давньоруських конструктивних елементів, зокрема, купол і світловий барабан.

У ХVII – XVIII ст. церква була реконструйована, був прибудований бабинець, 2 верхи, а куполи було зроблено багатоярусними у барочному стилі. В Іллінській церкві зберігся один із найдавніших в Україні іконостасів, що є зиґзаґоподібним. В ньому збереглося 90% ікон, а сам іконостас датується 1774 р.

Декілька років тому було прийнято рішення після того, як ікони іконостасу були відреставровані, помістити їх знову в іконостас, і розмістити в Іллінській церкві невеличку експозицію, яка б характеризувала історію Іллінського монастиря й історію його дослідження. Що й було зроблено.

Пройшов час, виникла необхідність провести планові реставраційні роботи. Іконостас був розібраний, ікони відвезли до заповідника. Але фінансування було обрізано. Тому церква певний час не відвідувалася, оскільки була знята частина експозиції.

Церква є дуже популярним музеєм, тому ми вирішили частково відновити експозицію і при певному контролі і обмеженні кількості відвідувачів давати можливість оглядати цю пам’ятку.

- Як ставиться до передачі приміщення Іллінської церкви музею Церква?

- Іллінська церква є музеєм ще з 1967 р., коли був утворений заповідник. Всі внутрішні та зовнішні реставраційні роботи у церкві, реставрація іконостасу – все це проводилося за державні кошти. Церква до цього не мала ніякого відношення. Хоча і одна, і інша конфесії з жагою дивляться на неї. Але це пам’ятка державного значення, тому вона буде залишатися у використанні держави.

Чернігів на сьогоднішній день не має нестачі у православних храмах. Поряд з Іллінською церквою знаходиться Троїцький собор, який може вмістити всіх прихожан, що живуть у тому районі. А Іллінська церква реставрувалася з розрахунку на її музеєфікацію; там були збережені залишки старих стін давнього притвору. Церква не опалюється, тому проводити богослужіння взимку там неможливо. Влітку у ній не може вміститися багато народу.

На мою думку, немає ніякої необхідності передавати її Церкві. Такими архітектурними шедеврами, як Іллінська церква, Спаський, Успенський, Борисоглібський собори, повинні користуватися люди, незалежно від віросповідання, оскільки це загальнонародне надбання. Таким чином, стан цієї церкви як музею є найбільш раціональним.

- Чи планується відкриття давнього проходу до Іллінської церкви, що сполучає її з Антонієвими печерами?

- Цей прохід, що сполучає печери з Іллінською церквою, існує, він просто закритий подвійними дверима. У печерах дуже висока вологість – близько 95%. Тому якщо відкрити цей вхід, то там підніметься вологість і буде шкідливо впливати на стан церкви та іконостасу.