15 липня 1862 року закладено собор святого Володимира в Києві

15 липня 1862 року закладено собор святого Володимира в Києві - фото 1
Патріарший Свято-Володимирський кафедральний собор Української православної церкви Київського патріархату - один із найвеличніших храмів світу, збудованих у XIX столітті, пам'ятник видатному християнському сподвижнику, святому князю Володимиру Великому.

"УКРІНФОРМ", 8 липня 2009 року

Cобор святого Володимира в КиєвіІдею створення в Києві собору було офіційно затверджено Синодом 1852 року, після чого по всій країні почався збір пожертвувань на будівництво храму, і вже до вересня 1859 року було зібрано близько 100 тисяч рублів.

Києво-Печерська Лавра пожертвувала на будівництво 1 мільйон цегли, виготовленої на власному цегляному заводі. Первинний проект собору належав петербурзькому архітекторові Івану Штрому і київському єпархіальному архітекторові Павлу Спарро. Пізніше його грунтовно переробив Олександр Беретті, який вніс до існуючого проекту Володимирського собору протилежні корективи. Залишивши контури храму практично без змін, збільшив його розміри в півтора раза.

Саме за цим проектом собор було закладено в день святого Володимира 15 липня 1862 року. Через чотири роки, коли будівництво собору було майже завершене, його стіни раптово дали глибокі тріщини під власною вагою. Роботи були зупинені на десять років. Поновилися вони з приїздом до Києва в 1875 році государя Олександра, і лише через 20 років після закладання, будівництво нарешті завершилося. Створити проект оформлення та оздоблення собору взявся один із кращих знавців давньовізантійського та давньоукраїнського мистецтва, археолог, перший у Росії професор мистецтвознавства Адріан Прахов, який запросив розписувати Володимирський собор кращих майстрів свого часу.

Зокрема, за рекомендацією Петра Чистякова, видатного викладача Петербурзької академії мистецтв, Віктора Васнецова, а згодом і Михайла Нестерова, Павла Свєдомського, Вільгельма Котарбінського та деяких інших художників.