Як народилася "чорна перлина"

Засновник роду Боїмів приїхав в Україну із почтом короля Стефана-Баторія з Угорщини

"20 хвилин", 20 листопада 2008 року

Що там можна побачити

Матово-сіра, майже чорна споруда каплиці колись відомого і впливового у Львові роду Боїмів стоїть неподалік міської ратуші. Цікаво, що коли ратушу у місті Лева знають та бачать чи не всі туристи, “чорну перлину” часто незаслужено пропускають. Проте ті, хто відвідав це диво, цінують і люблять його.

За багатством і красою оздоблення: різьбленими кам’яними головами левів, ангелів, біблійними сценами, портретами родини засновників — каплиця є чи не найкращою з пам’яток Львова. Архітектори і мистецтвознавці кажуть, що будівничі зуміли тут чудово поєднати традиції українського дерев’яного зодчества і кам’яниць європейської епохи Відродження. Дехто зі знавців додає, що справжній вихор біблійних сцен та образів з’явився у споруді лише завдяки тому, що народилась вона разом новим стилем архітектури того часу — бароко. Цей стиль особливо притаманний вигадливій душі українця, йдеться як у старих, так і сучасних дослідженнях. І немає кращого виправдання останньої тези, як, мабуть, популярність каплиці Боїмів — адже хто раз побачив її багатство, не забуде його на все життя. Люди приїжджають у це місце по декілька разів, і в деякі дні, аби сфотографуватися серед кам’яних рельєфів, потрібно простояти у черзі. Каплицю знають не тільки в Україні. Як найкраще свідчення популярності може слугувати те, що навіть люди, які просять „біля Боїмів” милостиню, заговорять не тільки українською, але польською мовою.

Історії цього місця

Власне, каплиця Боїмів може завдячувати своїй появі важливій для історії Східної Європи події — обранню у 1576 році королем Речі Посполитої сина семигородського князя Стефана Баторія. Він не тільки намагався обмежити вольності запорожців, воював із Московським царством, лівонськими лицарями і визнав регентом герцогства Прусії правителя Бранденбургу, чим приклався до майбутнього об’єднання Німеччини і послаблення Польщі. Баторій зробив такий непомітний у масштабі Європи, але надзвичайний для Львова крок, як взяв собі секретарем угорця Джорджія або ж Георгія Боїма. Останній згодом перебрався до Львова, одружився з Ядвігою Ніжньовською і задумав диво — виділив кошти на зведення у 1609-11 роках каплиці, декор котрої мав би прославити віру християнську і родину Бої мів. Скульптурні окраси споруди виконували довше — у 1612-15 роках і Георгій Боїм встиг надивитися на них тільки два роки. Він помер у 1617-му. Син засновник роду Боїмів Павел Єжи (Юрій) Боїм був лікарем, купцем і навіть війтом Львова. Він навчався у Падуанському університеті. Там досі зберігають герб вельможного студента. Інші Боїми були купцями, ченцями, але історія роду губиться наприкінці XVII ст. Тільки портрети їх можна побачити у самій каплиці.

Як дістатися

Найдешевший і, можливо, найбільш колоритний спосіб доїхати до Львова — електричка, котра вирушає з Тернополя о 8.40. Квиток вартує 8,25 грн, але дорога займе приблизно 2,5 год. Також у місто Лева можна їхати звичайним потягом за 30 грн чи автобусом.

Кому варто їхати

Львів — це старовина. Старовина — це, неодмінно, романтика. Тож каплиця Боїмів, як і весь історичний центр старого міста, будуть цікаві як закоханим парам, так і групам студентів чи дорослих.