Православні святині України. Свято-Троїцький монастир на Рівненщині

Православні святині України. Свято-Троїцький монастир на Рівненщині - фото 1
РІВНЕНСЬКА ОБЛАСТЬ, ОСТРОЗЬКИЙ РАЙОН. Село Межиріч - одне з давніх слов'янських поселень. У період утворення Київської Русі через нього проходив торговельно-стратегічний шлях із Києва на Волинь і в Західну Європу. В історичних документах Межиріч вперше згадується 1396 р.

Олександр ЛАПІН. - УКРІНФОРМ, 10 вересня 2008 року

У ХV столітті князі Острозькі заснували тут монастир, згодом спорудили церкву та укріплення. У ХVІ- ХVІІ ст. Межиріч мав статус міста. У 1606-1610 рр. правнук князя Іоана Васильовича Острозького Януш, зрадивши православ'ю, передав храм католицьким ченцям, побудував для них житлові приміщення й оточив новозаснований монастир фортецею. Так сформувався теперішній вигляд однієї з найкращих в Україні обителей. Межиріцький монастир-фортеця протягом кількох століть відігравав важливу роль у політичному та культурному житті Волині. За переказами, Межиріцька фортеця була з'єднана підземним ходом з оборонними укріпленнями та замком Острога.

У 1866 році католицький монастир був перетворений у православний приход, а у 1991-му - в обитель. При ній у 1994 р. відкрилося Духовно-пастирське училище. Посеред двору Межиріцького монастиря розташований Троїцький храм (ХV ст.), тринефний, шестистопний, триапсидний, п'ятикупольний. Збереглися також перший ярус Заславської мурованої брами у стилі Відродження, корпуси келій ХVІІ ст., чотири оборонні вежі. Архітектура ансамблю і твори мистецтва, що збереглися, втілюють у собі найбільш характерні особливості українського мистецтва ХV- ХVІІІ ст. і належать до найбільш визначних пам'яток України. Святині монастиря: чтива ікона Божої Матері (знаходилася у Троїцькому храмі з часів його будівництва, шанувалася католиками, які її канонізували у 1779 році), частки мощей Преподобних Печерських.