Царські Ворота представили офіційно

«День» писав про те, що до Києва привезли відреставровані польськими майстрами Срібні Царські Ворота іконостасу Софійського собору. Днями їх офіційно представили журналістам, і тепер поглянути на ворота в пишному стилі бароко зможе кожен бажаючий.

Олена УРБАН. - "День", 9 серпня 2008 року

Відреставрована пам’ятка ХVIII століття доступна для всіх.

Польські реставратори взялися їх відновити в первозданному вигляді, хоча до того часу від них збереглося всього лише кілька фрагментів: мистецьку цінність розрізали ще в 30-ті роки — радянську владу більше цікавив дорогоцінний метал, ніж архітектурна цінність Царських Воріт. Останніми роками реставрація відкладалася з однієї причини — не було коштів.

Лише в 2006 році вдалося зрушити з мертвої точки — допомогли київські бізнесмени, які й виділили гроші. «На початку проекту я одразу почала працювати в архівах. Ми подали майстрам фотографію XIX століття, але було декілька проблем з фігурами, які були відсутні, бо залишилися лише орнаментальне оздоблення Царських врат, — розповіла завідувач науково-фондового відділу Національного заповідника «Софія Київська» Жанна Арустам’ян. — Вивчаючи тему фотографії XIX століття у Києві, я дізналася, що тут працював фотограф Пастернак. Потім ми досліджували архіви в Лаврі, і головний зберігач Києво-Печерської Лаври Григорій Полюшка віддав фотографію, останню перед демонтажем. Вона була така чітка, що завдяки їй ми відтворили не тільки фігури, але й біблійні тексти на сувоях, які тримають персонажі. Тексти можна не лише побачити, а навіть прочитати».

Фахівці зауважили, що відновлювалися ворота тими ж інструментами, якими працювали українські майстри в ХVIII столітті. У конкурсі брали участь реставраційні центри України, Росії, Німеччини і Польщі (завдяки спеціальному рішенню Кабінету Міністрів за межами України воротам дозволено було перебувати 730 днів).

Координатором проекту з боку Польщі став директор краківського відділу компанії архітектор Ян Павліцький, а саму реконструкцію доручили виконати ювеліру та фахівцю з обробки металу Мареку Ганеву. «Коли я вперше був в Києві в 1978 році, ще за комуністичної влади, то мур навколо Софії був повалений, заріс травою. Я казав про те, що Свята Софія — це пам’ятка XI століття, а мені відповідали, що ні — XVII століття. Це робилося навмисно... У Вас — величезний потенціал, велика кількість мислячих людей, і ваше завдання — зберегти свою автентичність», — сказав реставратор Марек Ганев.