Мазепинські храми у Києво-Печерській Лаврі

Майже два десятки храмів, збудованих і відреставрованих гетьманом Іваном Мазепою, стояли у Києві на початку двадцятого століття. У тридцяті роки багато з них більшовицька влада зруйнувала. І до сьогодні найбільше церков, фундатором котрих був Мазепа, збереглося саме у Києво-Печерській Лаврі.

Ірина ПЕРЕШИЛО. – Радіо «Свобода», 22 січня 2008 року

Б’ють куранти на Великій Лаврській дзвіниці... Вона донині залишається найвищою спорудою Києва – 96 метрів. Збудували її коштом гетьмана Івана Степановича Мазепи. 1706 року він виділив для цього 73 тисячі золотих.

Коли будову завершили, гетьман уже 32 роки, як спочив у Бозі. І попри те, що впродовж цього часу лаврські духівники славно його проклинали і добре потринькали гетьманські гроші за нецільовим призначенням, дзвіниця вийшла знаменита.

Мазепинське бароко

Велика Лаврська дзвіниця – це найвищий, але не найдорожчий проект Мазепи у монастирі. Найзатратнішим виявилося будівництво муру навколо Печерської Лаври. Мільйон золотих. Близько сотні тисяч пішло на реставрацію після пожежі Успенського собору. Тридцять тисяч золотих – на відновлення Троїцької Надбрамної церкви.

Історик Анатолій Горовий розповідає, що «практично весь цей вигляд, який має на сьогодні Києво-Печерська Лавра, це, в основному, укрїнське бароко. Або Мазепинське бароко. Це те, що залишилося у спадок від Мазепи до сьогоднішнього дня».

Розділений нагорі хрест та ініціали, що читаються так: Іван Степанович Мазепа Гетьман Запорозький. Це Мазепинський герб. Він зображений над Економічною брамою монастиря, на стіні Всіхсвятської церкви. Також збудованої коштом Мазепи.

Російські імператори зробили тут мало доброго

Якщо зайдете в середину, побачите по кутках два невеличкі стенди з інформацією про гетьмана. Але це лише для самостійного опанування. Лаврські екскурсоводи про Мазепу мовчать. Зате не забувають про російських імператорів, які тут бували. І доброго зробили мало.

Розпитую про це Анатолія Горового: «Мазепа зробив найбільше в Лаврі. І немає такої людини, яку можна було б у цьому сенсі поставити з ним поруч. Тим більше російських імператорів, які нічого нового тут не збудували. Говорити, що щось тут з’явилося завдяки російському імператору, такого не знайдемо. Такого просто немає. А Катерина ІІ взагалі забрала з Лаври все майно».

Донедавна в усіх мазепинських храмах Лаври гетьману читали прокляття. Святих отців до цієї справи організував ще Петро І. Нині з анафемою «зав’язали».

Віднедавна Мазепа спричинив новий вир пристрастей у святій обителі. Вулицю Січневого Повстання, це адреса Лаври, міська Рада перейменувала на вулицю Івана Мазепи.

Категорично проти виступили православні організації і запропонували повернути історичну назву – Микільська. Це ім’я вулиця отримала завдяки величному собору Святого Миколая, який у 30-х роках підірвали більшовики. Вочевидь, православні організації не знають, що будував цей славний храм 1690 року так само гетьман Іван Мазепа.