Несподівана Україна

"5 канал" продовжує цикл репортажів "Несподівана країна". Замок із фортецею, католицький кляштор, концтабір та музей атеїзму - такі метаморфози протягом століть пережив бердичівський монастир Босих Кармелітів, що на Житомирщіні.

Інна ХРИСТИЧ, Кирило ШАПАР. – 5 канал, 15 липня 2007 року

Репортаж про бердичівський монастир Босих Кармелітів (ВІДЕО)
Ченці цього ордену зазнали суворих випробувань. Татари і козаки здійснювали нищівні набіги на їхню обитель. А під час Другої Світової війни монастир був спалений майже дощенту. Вірогідно, що під час пожежі згоріла і найцінніша святиня - чудодійна ікона Божої Матері.

Звідси - з протилежного берега річки Гнилоп'ять - монастир Босих Кармелітів постає у своїй первозданній величі. У туристичних путівниках зазначено, що у світі налічується всього лише три таких обителі - у Польщі, Ізраїлі та в українському місті Бердичів. Ззовні монастир огороджений муром.

Інна Христич, 5 канал: "Ці гармати на території монастиря - згадка про те, що колись тут була фортеця. Спокій монахів Ордену босих кармелітів охороняв загін у складі шістдесяти солдатів."

Родовий замок з фортецею під монастир віддав київський воєвода Януш Тишкевич. Це була його обітниця за звільнення з татарського полону. Тоді ж він подарував ченцям і сімейну реліквію - ікону Божої Матері. За чудодійні властивості вона була коронована чільниками католицької церкви. Вперше це сталося у вісімнадцятому столітті, вдруге - у дев'ятнадцятому - після крадіжки золотих корон. Святиня зберігалася у підземному костелі.

Іронія долі: за радянських часів іконі судилося стати одним з експонатів музею революції та атеїзму. Його відкрили просто у храмі. Під час Другої Світової війни тут сталася пожежа. Припускають, що у вогні згоріла і чудодійна ікона. Монастирське життя почало відновлюватися лише в дев'яностих.

о. Петро, настоятель монастиря Босих Кармелітів: "Те, що мені запам’яталося і ще довго снилося - храм був майже повністю зруйнованний. Голі стіни. Знищена цегла. На підлозі храму півметра мусору, Темні вікна, забиті дошками."

Сьогодні тривають реставраційні роботи в головному верхньому костелі. Новий Образ Божої Матері написала краківська художниця. У наші часи її коронував Папа Римський Іван Павло Другий. До святині приїздять віряни з усього світу.

Тетяна Піщикова, відвідувачка монастиря: "Сюди я думала їхати у Бердичів цілий рік. Подивитися, поклонитися іконі Божій Матері - святині, до якої приходять тисячі паломників."

Підземні лази - єдине місце в монастирі, куди обмежений доступ. На глибину кількох метрів можна дістатися лише за допомогою драбини. Тут облаштували тимчасове сховище людських останків, знайденних на території монастиря.

Анатолій Лінник, староста: "Тут у свій час, напевно, довоєнний був маленький концтабір. Тут тримали во время війни заключенних, там в тридцять сьомих годах і тому подібне. Це ми строїли гаражі, і на тій території знайшли. Думаємо ще будемо знаходити ці останки."

Історія бердичівського монастиря Босих Кармелітів замішана на крові. Протягом століть навколо нього точилися збройні повстання та війни. Однак це не завадило йому стати потужним культурним і благодійним осередком. Лікувати зранені серця та зцілювати душі - у цьому вбачають свою місію кармеліти двадцять першого століття.