Про візит Патріарха Димитрія І до Львова (1987)

03.04.2001, 09:55
Книги
На порозi величного ювiлею 1000-лiття Хрещення Pyci, на запрошення Московської Патрiархiї, з вiзитом-вiдповiддю прибув у нашу країну Константинопольський Патрiарх Димитрiй І.

Делегація Константинопольського Патріархату на чолі з Патріархом Димитрієм І у Львівсько-Тернопольській єпархії

На порозi величного ювiлею 1000-лiття Хрещення Pyci, на запрошення Московської Патрiархiї, з вiзитом-вiдповiддю прибув у нашу країну Константинопольський Патрiарх Димитрiй І.

Вiд гpeкiв, з Вiзантiї, нашi предки прийняли святу схiдну вipy, з Вiзантiї прийшло до нас святе Православ'я. Тому особливо приємною для нас була радicна звiстка, що Святiший Константинопольськпй Патрiарх Димитрiй І вiдвiдає Львiв.

І ось 24 серпня з Ленiнграда до Львова прибув Константинопольський Патрiарх Димитрiй І. Високого гостя супроводжували архiпастирi Pyської Православної Церкви: Володимир, архiєпископ Псковський i Порховський та Макарiй, архiєпископ Iвано-Франкiвський i Коломийський, а також працiвники Вiддiлу зовнiшнiх церковних зносин Московського Патрiархату: iєромонах Венедикт (Кантерс) i Г. М. Скобей.

В аеропорту високого гостя зустрiчали: високопреосвященний Фiларет, митрополит Київський i Галицький, Патрiарший Екзарх всієї України; високопреосвященний Никодим, митрополит Львiвький i Тернопiльський, намicник Почаївської Лаври архiмандрит Марк, секретар Єпархіального управління прот. Володимир Романчук i духовенство міста Львова. В цей же день Константинопольський Патрiарх Димитрiй І вiдвiдав Львiвський кафедральний собор.

Представники духовенства Львiвщини i Тернопiльщини вийшли На зустрiч Святiшого Патрiарха. Юрськi дзвони, хлiб-сiль, теплi слова вiтання зустрiли Святiшого Патрiарха Димитрiя І.

Пiсля короткого молебна, який очолив митрополит Фiларет, iз словом привiтання до Патрiарха звернувся митрополит Никодим. Владика звернув увагу Святiшого Димитрiя І на iсторичний шлях стосунків Руської Православної Церкви i Константинопольської Церкви. 400 pоків тому Патрiарх Iєремiя II по дорозi до Москви i на зворотньому шляху зупинився у Львовi, благословив Львiвське православне братство на захист святого Православ’я.

Владика Никодим пiднiс Константинопольському Патрiарховi мистецько вишитi ризи як дар вiд православних трудiвниць Галичини.

Святiший Патрiарх Димитрiй І сердечно подякував за теплу зустрiч, закликав присутнiх бути вiрними дiтьми Maтepi Церкви, свято берегти свою православну вipy, любити вcix людей на землi. Зустрiч закiнчилась виголошенням многолiть.

На вечерi на честь високих гостей, яку влаштував Никодим в архiєрейських покоях, iз словом привiтання звернувся до гостей високопреосвященний Екзарх yciєї України Київський i Галицький Філарет та владика Никодим.

25 серпня Святiший Патрiарх i його супутники вiдвiдали Свято-Успенську Почаївську Лавру, де їх тепло зустрiчав о. намiсник apxiмандрит Марк з братiєю.

Святiший Патрiарх Димитрiй І вiдправив Божественну лiтургiю в спiслужiннi своїх супутникiв митрополитiв та iєpapxiв Руської Православної Церкви. По одпустi лiтургiї гостей вітав митрополит Фiларет. „Ваш вiзит надзвичайно важливий тому, — сказав владика,— що він є свiдченням дружби i братерських взаємовiдносин мiж нашими Церквами i народами. Ваш вiзит вiдбувається на порозi наступного великого свята — 1000-лiття Хрещення Pyci”. Митрополит Фiларет висловив надiю в наступному ювiлейному poцi знову вiтати гостей з Константинополя.

Святiший Патрiарх Димитрiй І подякував за привiтання i нагородив митрополита Никодима другою панагiєю, о. намicника Лаври apxiмандрита Марка Патрiаршим хрестом.

Патрiарх у своєму словi, зверненому до насельникiв святої обителi та богомольцiв, якi заповнили собор, зазначив, що він i його супутники вiдчувають особливу радiсть вiд святого літургічного єднання у великiй святинi в Почаївськiй Лаврi, яка вiками стояла на сторожi святого Православ’я на галицьких i волинських землях проти насильницьких проявiв католицизму.

Пicля поклонiння святиням Почаївської Лаври Патрiарх Димитрiй І i супутники його вирушили до Львова.

По дорозi вони вiдвiдали Петропавлiвську церкву села Йосипiвка Буського району, де їх сердечно вітав настоятель парафiї та парафiяни, розказуючи про життя парафiї та вiдповiдаючи на запитання гостей. Настоятель i парафiяни надзвичайно гостинно зустрiли високих гостей.

У Львовi Святiший Патрiарх i супутники його вiдвiдали Успенську церкву, в якiй 400 pоків тому (1587) був Константинопольський Патріарх Iєремiя II. В цiй церкві Патрiарх Iєремiя II вiдправив богослужiння, благословив Успенське братство, яке стало називатися Ставропігіальним i було твердинею святого Православ'я на Галицьких землях. Пaтpiapx Iєремiя II тодi благословив вiдкрити Братську школу, де викладачами були видатнi вченi того часу, а випускники цієї школи були ревними i невтомними захисниками святого Православ'я.

Вiтаючи Святiшого Патрiарха, настоятель Успенської церкви прот. Вiталiй Полiтило в своєму словi вiдмiтив: „як 400 pоків тому, православні вiруючi радiсно вiтали Патрiарха Iєремiю ІІ, так i сьогоднi ще з бiльшою радiстю численно зiбраний православний народ прийшов привiтати Вашу святiсть i Bcix високих гостей”.

Святiший Патрiарх Димитрiй І закликав берегти свою прадiдiвську православну вipy вiд зазiхань уніатства.

Високi гості вiдвiдали також Преображенську церкву, де трудився iнiцiатор возз'єднання греко-католикiв Галичини з Матiр'ю Руською Православною Церквою протопресвiтер Гавриїл Костельник. Святiшого Патрiарха сердечно вітав настоятель храму прот. Володимир Романчук, вiд імені парафiян він вручив Патрiарховi на пам'ять радicної зустрiчi подарунок.

Того ж дня в готелi „Днicтер” на честь високих гостей була влаштована прощальна вечеря.

„Смуток огортає вcix нас, бо наближаються години розлуки з вами, Ваша Святосте, — сказав митрополит Никодим в заключному словi, — ми вiримо, що Ваш вiзит змiцнить дружнi вiдносини мiж нашими церквами. Тож нехай Господь допоможе Вашiй Святостi утверджувати святе Православ'я в його служiннi братерству мiж народами та збереженню миру на землi”.

Зi словом-вiдповiддю звернувся до присутнiх Патрiарх Димитрiй І: „Ось настав час разлуки з вами. Завтра ранком ми вирушаємо в Грузiю. Ми нинi кажемо: „Спаси, Господи, люди Твоя i благослови достоянiє Твоє, iсполнєнiє Церкви Твоєя сохрани, освяти люблящия благолiпiє дому Твоєго. Ти їx воспрославив Божественною Твоєю силою, i не остави нас, уповающих на Тя. Мир Mipовi Твоєму даруй”... Ми надiємося, що в молитвi завжди будемо разом. Молитва скорочує вiддаль, вона єднає нас. Ми залишали своє благословення Москви i Ленiнграду, зараз залишаємо своє благословення землi Галицькiй, місту Львову. Нехай благодать Божа перебуває з усiми вами во вiки. Амінь”. Патріарх Димитрiй І вручив пам'ятнi медалi миру митрополитовi Фiларету, митрополитовi Никодиму.

26 серпня Константинопольський Первосвятитель дав iнтерв'ю кореспондентовi ТАРС.

Того ж дня високi гocтi, сердечно дякуючи за гостиннicть у Львовi, вiдбули до Тбiлici. В аеропорту їх проводжали: митрополит Київський i Галицький Фiларет, митрополит Львiвський i Тернопiльський Никодим, намiсник Почаївської Лаври архiмандрит Марк, секретар Єпархiального управлiння прот. В. Романчук, духовенство мicтa Львова i Тернополя.

Джерело: „Православний вісник”, 1987, №12, грудень. — С. 12-14.