Нова тема місяця: Церква та історична пам’ять

02.08.2010, 13:11
Нова тема місяця: Церква та історична пам’ять - фото 1
Темою серпня вибрано саме тему історичної пам’яті про жертви тоталітарних режимів у релігійній сфері.

bezbozhnyk„Європейський парламент у своїй Резолюції від 2 квітня 2009 року «Європейська свідомість та тоталітаризм» запропонував оголосити 23 серпня Загальноєвропейським Днем пам’яті жертв усіх тоталітарних та авторитарних режимів, пам’яті, яка має вшановуватися гідно та неупереджено. Парламентська Асамблея ОБСЄ 3 липня цього року ухвалила Резолюцію «Заохочення прав людини та громадянських свобод в регіоні ОБСЄ у 21 ст.», де висловилася більш однозначно, назвавши 23 серпня Загальноєвропейським днем пам’яті жертв сталінізму та нацизму в ім’я збереження пам’яті жертв масових депортацій та страт. Чому європейські інституції обрали саме цей день? 23 серпня 1939 року був підписаний пакт Молотова-Ріббентропа, який визначив сфери впливу Німеччини та СРСР в Європі і планував переділ Центральної та Східної Європи”. (Євген Захаров)

Як відомо, історична пам’ять єднає покоління. Намагання приховати чи перекрутити історичне минуле призводять до нових катаклізмів. Сьогодні, коли багато хто намагається реабілітувати сталінський режим (або й гітлерівський), потрібно голосніше говорити про жертви цих режимів, про їх антилюдський характер. Зокрема, про переслідування релігії, духовності. Тому темою серпня вибрано саме тему історичної пам’яті про жертви тоталітарних режимів у релігійній сфері.

Запрошуємо всіх наших читачів допомогти якісно висвітлити цю тему. Це можуть бути спогади священнослужителів, інших людей, фотоматеріали, наукові дослідження, архівні дані тощо. Ваші матеріали надсилайте на адресу редакції.

Разом ми збережемо нашу історичну пам’ять!