• Головна
  • Інформаційно-аналітична довідка про невідповідність діючому законодавству України публікацій релігійної організації Свідків Єгови...

Інформаційно-аналітична довідка про невідповідність діючому законодавству України публікацій релігійної організації Свідків Єгови

28.12.2006, 16:17

Релігійна організація Свідків Єгови (РОСЄ) є міжнародною релігійною організацією, центр якої знаходиться у США, тобто поза зоною юрисдикції України. Основною юридичною структурою РОСЄ є корпорація Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc. Керівництво української філією РОСЄ здійснює Управлінське бюро релігійної організації Свідків Єгови в Україні

Релігійна організація Свідків Єгови (РОСЄ) є міжнародною релігійною організацією, центр якої знаходиться у США, тобто поза зоною юрисдикції України. Основною юридичною структурою РОСЄ є корпорація Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc. Керівництво української філією РОСЄ здійснює Управлінське бюро релігійної організації Свідків Єгови в Україні (м. Львів, смт. Брюховичі, вул. Львівська, 64).

Головним засобом розповсюдження вчення Свідків Єгови є журнал "Вартова башта", який видається на 154 мовах загальним тиражем кожного номера 27 мільйонів примірників. Він призначений як для задоволення внутрішніх потреб даної релігійної організації (біля 7 мільйонів прихильників по всьому світу), так й для пропаганди її вчення. Крім цього існують й інші видання, як подвійного призначення, так й виключно для внутрішніх потреб (щомісячний бюлетень "Наше служіння Царству", книга "Організовані, щоб виконувати волю Єгови", тощо) або виключно для пропаганди вчення РОСЄ (бюлетень "Вісті Царства" та інші буклети).

Бюлетень "Вісті Царства" видається періодичністю раз на декілька років: "Вісті Царства" №№ 35, 36 та 37 вийшли відповідно у 1997, 2000 та 2006 роках. Розповсюдження "Вістей Царства" №37, що вийшли за назвою "Кінець фальшивої релігії вже близько!", викликало у Львові хвилю протестів з боку різноманітних християнських конфесій. Це пояснюється високою релігійною активністю мешканців Львівщини: з одного боку, на Львівщини найбільша в Україні чисельність православних та католицьких громад, з другого боку – одна з найбільших в Україні чисельність релігійних громад Свідків Єгови. Також слід врахувати, що виходячи з даних, що наведені у бюлетені "Наше служіння Царству" № 9/06, буклет "Кінець фальшивої релігії вже близько!" вийшов в кількості, що в 50 разів перевищує кількість прихильників РОСЄ, та найбільше розповсюджувався у місцевостях з високим представництвом Свідків Єгови. Нарешті, дестабілізуючим фактром могло послужити те, що саме на Львівщині розташоване Управлінське бюро релігійної організації Свідків Єгови в Україні.

Стаття 35 Конституції України передбачає, що вільне проведення релігійної діяльності може бути законодавче обмежено в інтересах захисту здоров'я населення або захисту прав і свобод інших людей. Відповідно до статті 3 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" здійснення свободи сповідувати релігію підлягає тим обмеженням, які, зокрема, необхідні для охорони життя і здоров'я, а також прав і свобод інших громадян. Відповідні обмеження передбачає й частина 2 статті 9 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яку ратифіковано у 1997 році відповідним Законом Україні. Також міжнародними нормами права визнається право держави перевіряти, чи не завдає шкоди суспільству діяльність зареєстрованого руху або організації, на що неодноразово вказував в своїх рішеннях Європейський Суд по правам людини.

Відповідно до статті 16 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" діяльність релігійної організації припиняється у судовому порядку, зокрема, у випадку вчинення релігійною організацією дій, недопустимість яких передбачена ст. 3 цього Закону, поєднання проповідницької діяльності релігійної організації з посяганнями на життя, здоров'я і гідність особи.

Враховуючи вищенаведене, ЛГО "Інститут релігієзнавства" провів аналіз публікацій РОСЄ на предмет їх відповідності законодавству України. При цьому було встановлено, що в публікаціях РОСЄ містяться ознаки наступних правопорушень:

1. Порушення права на свободу совісті у питанні виховання дітей

Стаття 3 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" передбачає, що батьки або особи, які їх замінюють, за взаємною згодою мають право виховувати своїх дітей відповідно до своїх власних переконань та ставлення до релігії. Право на спільне виховання дітей передбачено статтею 157 Сімейного кодексу України. Натомість в публікаціях релігійної організації Свідків Єгови містяться вказівки щодо порушення цього права:

"Якщо ти самотня або маєш невіруючого чоловіка [тобто чоловік не є адептом РОСЄ], тобі, очевидно, слід взяти духовний провід [тобто духовне виховання дітей] у свої руки. Це може бути нелегкою, а часом знеохочуючою справою. Але не здавайся. […] Якщо у цьому відношенні тобі потрібна допомога, ти можеш повідомити про свої потреби старійшин" ("Вартова башта" від 15 жовтня 1992 р., с. 12).

Звертаємо увагу, що в публікаціях РОСЄ містяться ознаки інших правопорушень щодо виховання дітей.

Так, відповідно до статі 12 Закону України "Про охорону дитинства" виховання дитини має спрямовуватись на розвиток її поваги до національних історичних цінностей; відповідно до статті 150 Сімейного кодексу України батьки зобов'язані виховувати дитину в дусі поваги та любові до свого народу та своєї Батьківщини; відповідно до статті 65 Конституції України шанування державних символів України є обов’язком громадян України. Натомість згідно публікацій релігійної організації Свідків Єгови салютування державному прапору та спів гімну або патріотичних пісень вважається формою ідолопоклонства ("Вартова башта" від 15 вересня 2002 р., с. 21 – 25), а державний устрій подається, як система сатани:

"Автор натхненної Біблії [тобто Бог] ставиться до політичних держав на землі, як до звірів" ("Об'явлення. Його величний апогей близько!", с. 187).

"В результаті більшість людей вклоняються тій частині звірини, яка є при владі в їхній країні " ("Об'явлення. Його величний апогей близько!", с. 191).

"Як показує Біблія, Сатана є богом цієї системи. Тому, усвідомлюють це державні діячі чи ні, вони таки служать йому [тобто сатані]" ("Об'явлення. Його величний апогей близько!", с. 228).

Звертаємо увагу, що саме на книгу "Об'явлення. Його величний апогей близько!" як на джерело більш детальної інформації міститься посилання у трактаті "Кінець фальшивої релігії вже близько!"

Також відповідно до статті 12 Закону України "Про охорону дитинства" виховання дитини має спрямовуватись на підготовку до свідомого життя у суспільстві в дусі злагоди та дружби між релігійними групами. Натомість при всьому вищенаведеному релігійна організація Свідків Єгови пропонує батькам-адептам РОСЄ ізолювати своїх дітей від дітей з іншим світоглядом:

"Але недостатньо просто вчити своїх дітей уникати поганих товаришів. Допоможіть їм знайти добрих [тобто адептів РОСЄ]. Один батько каже: "Ми завжди намагалися запропонувати синові щось взамін небажаного вибору. Наприклад, коли в школі йому запропонували грати у футбольній команді, ми з дружиною сіли з ним і обговорили, чому це не бажано – через нових товаришів, з якими він буде стикатися. Але тоді ми порадили запрошувати інших дітей зі збору [тобто адептів РОСЄ] і в парку грати з ними у футбол. Це вирішило справу". Мудрі батьки допомагають дітям знаходити добрих друзів і проводити з ними час за здоровими розвагами." ("Секрет сімейного щастя", с. 96-97).

2. Поєднання проповідницької діяльності з посяганнями на життя і здоров'я особи

Згідно віровчення релігійної організації Свідків Єгови переливання крові або її компонентів (плазми, еритроцитів, лейкоцитів та тромбоцитів) є безумовним гріхом за будь-яких обставин. РОСЄ закликає всіляко протидіяти переливанню крові або її компонентів адепту РОСЄ та навіть в якості заохочення приводить приклади з життя інших адептів РОСЄ, які приклад наслідування: "Адже незважаючи на поганий стан, Карідад з усієї сили чинила опір. Вона змогла навіть прокусити трубку, через яку мала подаватися кров" ("Вартова башта" від 15 червня 1993 р., с. 19). Особливу увагу звертаємо на спеціальні інструкції, що наведені у статті "Чи ви готові до випробування віри у ситуації, що вимагає медичного втручання?" ("Наше служіння Царству" № 9/98, с. 3 – 6), особливо на розділ "Підступні запитання, яких слід остерігатися":

"Декілька інших запитань, що їх часто ставлять лікарі або судді:

— "Що з вами буде, якщо вам переллють кров за наказом суду? Чи ви нестимете за це відповідальність?"

— "Коли ви приймете переливання крові або вам її переллють примусово, то чи вас відлучать від вашої церкви чи, може, вам буде відмовлено у вічному житті? Як до вас поставляться у вашому зборі?"

Одна сестра
[тобто адепт РОСЄ] відповіла судді, що в такому випадку вона не нестиме відповідальності за його рішення. Хоч з одного боку й правильно, суддя вирішив, що коли це так, то він візьме на себе відповідальність за неї. Він видав розпорядження про переливання крові.

Вам слід розуміти, що з допомогою таких запитань, дехто зазвичай шукає можливості обійти вашу відмову від крові. Не дайте їм такої можливості!"
("Наше служіння Царству" № 9/98, с. 6).

Звертаємо увагу, що заборона про переливання крові виникло в релігійної організації Свідків Єгови не одразу: перша публікація Свідків Єгови, що осуджує (але не забороняє!) переливання крові від людини до людини, вийшла у 1945 році ("The Watchtower" від 1 липня 1945 р., с. 198 – 203), а категорична заборона щодо переливання крові від людини до людини з'являється лише у 1961 році ("The Watchtower" від 15 січня 1961 р., с. 63 – 64). Однак керівництво РОСЄ приховує ці факти від своїх послідовників, чим по суті свідомо підштовхує адептів РОСЄ до суїциду у вигляді відмови від отримання медичної допомоги. При цьому, враховуючи положення статті 43 Основ законодавства України про охорону здоров'я та статті 12 Закону України "Про охорону дитинства", цей компонент віровчення РОСЄ може привести до злочину, передбаченого статтею 135 Кримінального кодексу України, а саме – завідоме залишення без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження через малолітство, хворобу або внаслідок іншого безпорадного стану.

3. Поєднання проповідницької діяльності з образою релігійних почуттів громадян, тобто з посяганнями на гідність особи

У публікаціях релігійної організації Свідків Єгови відсутні прямі ознаки екстремістської діяльності у формі розпалювання релігійної ворожнечі з закликами до насильницьких дій, однак в них присутні погляди та ідеї, які підривають повагу до інших релігій, що за певних обставин може бути розцінено, як образа релігійних почуттів та посягання на гідність віруючих інших релігійних організацій:

"З цього ясно, що велика розпусниця є, очевидно, всесвітньою релігійною структурою. Котрою релігійною структурою? Чи це римсько-католицька церква, як дехто вважає? Чи, може, усе загальновизнане християнство? Ні, вона мусить бути більшою, оскільки зводить усі народи. Фактично вона є цілою світовою імперією фальшивої релігії" ("Об'явлення. Його величний апогей близько!", с. 235).

"Ми розпізнаємо під Вавилоном Великим усю фальшиву релігію. Вона "мати розпусти", бо всі фальшиві [тобто всі інші] релігії у світі, в тому числи велика кількість конфесій загальновизнаного християнства, є немов її дочки, які наслідують її духовну розпусту" ("Об'явлення. Його величний апогей близько!", с. 244).

"Велику розпусницю нищитимуть не тільки держави, представлені десятьма рогами; "звірина", тобто сама ООН, теж лютуватиме над нею. Вона ухвалить знищення фальшивої релігії. Під час голосувань більшість з понад 175 держав-членів ООН уже виявили ворожість до релігії, а особливо до загальновизнаного християнства" ("Об'явлення. Його величний апогей близько!", с. 256).

Особливу увагу звертаємо на журнал "Вартова башта" від 1 березня 1994 р., який містіть цілу низьку статей та ілюстрацій, що можуть ображати релігійні почуття християн (див. для прикладу мал. на стор. 18 цього журналу, що наведений в Додатку 4 до цієї Довідки). З одного боку РОСЄ визнає, що малюнки викликають почуття: "Які почуття виникають у вас, коли ви дивитись на малюнок у цьому буклеті?" ("Мирний новий світ. Чи він колись настане?"). Детально про відбір малюнків у публікаціях РОСЄ говориться у фільмі "Свідки Єгови – організація, що стоїть за цією назвою" (1997 р., 55 хв.), що виданий та розповсюджується РОСЄ. На 8-ій хвилині цього фільму диктор говорить: "Малюнки це яскраві оповіді без слів; художній відділ використовує задум, дизайн і композицію, щоб зворушувати серця і розум". Однак не дивлячись на це у буклеті "Кінець фальшивої релігії вже близько!" наведено малюнок повії на фоні виключно християнських храмів, що саме й зворушило та образило релігійні почуття християн.

Звертаємо увагу, що релігійна організація Свідків Єгови не використовувала образливих малюнків, що зображають служителів або храмів інших світових релігій, зокрема Ісламу. Наведене дозволяє зробити висновок, що релігійна організація Свідків Єгови усвідомлює, що образа релігійних почуттів представників інших релігій може привести до більш негативних наслідків для неї, тому обрала шлях ображання релігійних почуттів саме християн як більш безпечніший у зв'язку християнськими принципами непротивлення злу. При цьому РОСЄ використовує наявність у християнстві чисельних конфесій, тому звинувачення у ображанні релігійних почуттів християн відкидає заявами, що вона не мала на увазі конкретну християнську конфесію, хоча саме мала на увазі всі існуючи християнські конфесії.

Слід зазначити, що при розповсюдженні буклету "Кінець фальшивої релігії вже близько!" прихильники РОСЄ мали рекомендації приховувати свою приналежність до Свідків Єгови: "Робіть короткі вступи, це дозволить розповсюдити "Вісті" більшій кількості людей. Можна сказати: "Я беру участь у всесвітній кампанії розповсюдження важливої інформації. Цей примірник для вас. Прочитайте його, будь ласка". Було б доречно не брати з собою сумку для проповідування [тобто не видавати себе словами або зовнішніми ознаками, як Свідка Єгови]" ("Наше служіння Царству" № 9/06). Таким чином враховуючи, що буклет "Кінець фальшивої релігії вже близько!" не є внутрішньою публікацією РОСЄ, а призначений саме для пропаганди її вчення серед осіб, що не є прихильниками даного віровчення, релігійна організація Свідків Єгови в Україні свідомо вжила всіх заходів, щоб образити релігійні почуття представників загальновизнаного християнства.

Особливу увагу потрібно звернути на те, що відповідно до своєї догматики Свідки Єгови є сараною, що описана у 9-му розділі Об'явлення Івана Богослова. Ось що говориться про Свідків Єгови у відповідній публікації РОСЄ: "Вони проповідують не тільки усно! "І мала хвости, подібні до скорпіонових, та жала, а в неї в хвостах її влада – п’ять місяців шкодити людям" (Об'явлення 9:10). Що це означає? При проповідуванні Свідки Єгови залишають людям літературу: книжки, журнали, брошури і буклети […]" ("Об'явлення. Його величний апогей близько!", с. 146). Таким чином "жалення", тобто ображання релігійних почуттів представників інших релігій за допомогою відповідних публікацій, передбачено самою догматикою релігійної організації Свідків Єгови.

Звертаємо увагу, що відповідно до статті 4 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" ображання почуттів громадян у зв’язку з їх ставленням до релігії тягне за собою відповідальність, встановлену законом, а умисна образа почуттів громадян у зв'язку з їхніми релігійними переконаннями є злочином, передбаченим статтею 161 Кримінального кодексу України.

Додаткова інформація

1. Висновок комплексної експертизи від 29 червня 2001 р. по запиту Головного управління Міністерства юстиції РФ по м. Москві підтверджує вищенаведений висновок про те, що публікації релігійної організації Свідків Єгови ображають релігійні почуття інших віруючих та посягають на їх гідність. Витяг з цього висновку наведено в Додатку 1 до цієї Довідки. Повністю з текстом експертного висновку можна ознайомитись через Інтернет.

2. Рішенням Головінського районного суду Північного АО м. Москви від 24.03.04 по цивільний справі № 2-674 було з ліквідовано та заборонено діяльність релігійної общини Свідків Єгови в м. Москві. Витяг з цього рішення, що підтверджує наведені вище висновки, наведений в Додатку 2 до цієї Довідки. Повністю з текстом рішення суду можна ознайомитись через Інтернет.

3. У травні 2006 року Інститут соціальної та політичної психології АПН України провів вивчення громадської думки жителів України з приводу поширення "нетрадиційних" релігій. Дослідження проводилось у всіх адміністративно-територіальних регіонах України. Розподіл відповідей на запитання "За які, на Ваш погляд, дії або заклики релігійну організацію слід заборонити в судовому порядку?" наведено в Додатку 3 до цієї Довідки. Більш детальну інформацію можна отримати у публікації, що видана цим інститутом.

4. Відповідно до Звіту № 2468 "Секти у Франції" Комісії по розслідуванню сект Національної асамблеї Франції (допущений до розповсюдження 10 січня 1996 р.) релігійна організація Свідків Єгови є однією з 26 сект, що провокують порушення громадської безпеки (с. 80). Витяг з цього звіту російською мовою опубліковано у книзі, що видана Російською Православною Церквою (Секты против Церкви: процесс Дворкина / Составитель А.Л. Дворкин. – М.: Издательство Московской Патриархии, 2000. – 736 с.).

Висновок

Відповідно до статті 16 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" діяльність релігійної організації припиняється у судовому порядку, зокрема, у випадку вчинення релігійною організацією дій, недопустимість яких передбачена ст. 3 цього Закону, поєднання проповідницької діяльності релігійної організації з посяганнями на життя, здоров'я, свободу і гідність особи. Вищенаведений аналіз публікацій релігійної організації Свідків Єгови дає підстави вважати, що вона містить ознаки вчинення вищевказаних дій, що дає підстави для позовного провадження про припинення її діяльності в Україні. Також, враховуючи численні заяви від представників християнських конфесій Львівщини про ображання релігійних почуттів християн масовим розповсюдженням буклету "Кінець фальшивої релігії вже близько!", є всі підстави для порушення кримінальної справи за статтею 161 Кримінального кодексу України по факту умисної образи релігійних почуттів представників загальновизнаного християнства.

Володимир ХМІЛЬ

психолог, магістр християнського служіння, голова ГО "Інститут дослідження тоталітарних релігій та релігієзнавства".

Складено 27 грудня 2006 р., оновлено 29 грудня 2006 р.