• Головна
  • Мир і меч у новому номері "Патріярхату"...

Мир і меч у новому номері "Патріярхату"

11.02.2020, 16:47
Мир і меч у новому номері "Патріярхату" - фото 1
Чи мир – це відсутність агресії? Не завжди це взаємовиключні речі, — каже сестра Теодора Шулак, редемптористка, у розмові «Мир – від стану до Особи», якою відкривається тема цього номеру журналу.

Мир і меч у новому номері Мир – коротке просте слово, і здається, всім цілковито зрозуміло, що воно означає. Але досить прослідкувати за цим поняттям у Святому Письмі і все ускладнюється. «Не мир, а меч прийшов я принести», – каже Христос. «Мій мир даю вам; не так, як світ дає, даю його вам», – написано в Євангелії від Івана. А розуміння миру у Старому Завіті далеко не обмежується значенням: одні перемогли інших, війну завершено, настав мир. Ні, мир — це дещо інше, ніж наслідок подолання і приборкання зовнішнього ворога.

Чи мир – це відсутність агресії? Не завжди це взаємовиключні речі, — каже сестра Теодора Шулак, редемптористка, у розмові «Мир – від стану до Особи», якою відкривається тема цього номеру журналу.

Розуміння миру в біблійному контексті «Шалом vs мир», мир у добу раннього християнства у Східній та Західній традиціях, ненасильницький спротив як духовність Махатми Ґанді та Україна в стані війни – як бути Церквам «"Око за око – і весь світ стане сліпим". Вчення про мир у спадщині Махатми Ґанді та християнстві». Це віхи статей о. Романа Островського та о. Олега Кіндія.

«Спільнота маленьких кроків». Юрій Ліфансе розповідає про миротворчу та харитативну діяльність Спільноти святого Егідія в Україні та світі, про важливість «відбудувати периферію» та її визначальну роль у творенні історії. «Мир – це найбільша цінність. Вона вища за президентські вибори, за мої вподобання, за будь-які прояви різноманіття в суспільстві».

«Хотілося б, щоб екстенсивне зростання Церкви і якісне духовне зростання суспільства відбувалися синхронно». Перехідним містком між блоком теми номера і гроном статей присвячених різним особистостям церковного і культурного життя України стала в цьому номері друга частина інтерв’ю з архиєпископом Ігорем Ісіченком «Церкви київської традиції. Вчора і сьогодні між державою і місією».

Життя чи не кожного покоління зазвичай позбавлене миру зовнішнього і цьому складно запобігти. Але внутрішній мир не так легко забрати в людини, для якої мир – не стан, а єдність з Особою-джерелом миру, тобто Господом. Такими прикладами внутрішнього миру серед воєн, страждань і випробувань є блаженний священномученик отець Іван Зятик, Блаженніший Йосиф Сліпий, владика Володимир Стернюк, Корнило Устиянович, Юліан Буцманюк… Детальніше про них і про особливий ракурс погляду на їхні життя – читайте в першому «Патріярхаті» за 2020 рік.

«Патріярхат» можна передплатити через Укрпошту – 90827,

електронний варіант часопису можна придбати на сайті journals.ua
Читайте архівні матеріали на сайті www.patriyarkhat.org.ua, в тому числі й англійською мовою в окремому новому розділі,

знайомтесь з анонсами та статтями на сторінці у facebook: Часопис Патріярхат