• Головна
  • Випробування гідністю. Про що розповідає новий номер "Патріярхату"...

Випробування гідністю. Про що розповідає новий номер "Патріярхату"

06.10.2019, 09:55
Випробування гідністю. Про що розповідає новий номер "Патріярхату" - фото 1
Поважати гідність – це бачити у людині Людину: образ і подобу Бога. Гідність – поняття одночасно дуже загальне і дуже конкретне, розгледіти її та зінтерпретувати можна, мабуть, у кожній біблійній історії обох Завітів, а через них – у своїй власній життєвій історії.

Поважати гідність – це бачити у людині Людину: образ і подобу Бога. Гідність – поняття одночасно дуже загальне і дуже конкретне, розгледіти її та зінтерпретувати можна, мабуть, у кожній біблійній історії обох Завітів, а через них – у своїй власній життєвій історії. Вводячи у цю тему, запрошуємо до читання роздумів отця д-ра Романа Островського про дві історії жертв: жертви Каїна та Авеля і жертву Авраама. Як в них проявляється пошана однієї людини до іншої та пошана Бога до людини і чому нам, українцям, слід уважно придивитися до тих моментів історії, в яких ми самі ставали жертвою. Більше – у головній статті номеру «Гідність особи крізь призму біблійних текстів. Урок для України».

Соціальні відносини – це теж завжди про гідність і про жертву… Тему продовжує д-р Анастасія Рябчук, але вже на прикладі новозавітньої історії про Ананія та Сапфіру. «Євангеліє: якою є звістка для багатих?»

Питання жертви, дуже реальної і близкої в часі та просторі, на відміну від згаданих біблійних, це питання сексуального насилля. Як воно стосується кожного з нас і Церкви вцілому, які завдання ставить перед богословами, а не лише каноністами? Про це в інтерв’ю з о. д-ром Гансом Цольнером, членом Папської комісії у справах захисту неповнолітніх – «Довіру можна ві дбудувати, якщо Церква діятиме послідовно».

«Соціальний мир». Розрив і навіть відсутність спілкування між бідними та багатими, особливості світогляду «покоління Z», прихована бідність – лише вибрані характеристики, що впливають на суспільну реальність як у глобальному, так і в українському вимірі. А маємо ж іще війну… Про наслідки названих чинників і зміни акцентів у соціальній роботі в таких умовах говоримо у другій частині інтерв’ю з президентом Міжнародного благодійного фонду «Карітас України» Андрієм Васьковичем.

«Перед елітами досі стоїть питання відповіді на виклик: влада, у тому числі інтелектуальна, з огляду на людську гідність, має бути не пануванням, а відповідальним служінням. Служіння як шлях розбудови суспільства, в якому шанують людську гідність, потребує від інтелектуалів особливої рефлексивності. Небезпеками тут є як сервілізм сильних світу цього, так і внутрішня еміграція». «Криза довіри до інтелектуалів в Україні: причини, виклики, пошук виходу», д-р Володимир Мороз.

«Йога з Богом. Чи можливе християнське використання популярної індійської системи?» Виважену і обєктивну відповідь дає знавець індійської культури та духовності Михайло Шелудько.

Про мистецтво і митців, знакові події та знакових людей статті двох авторок: Лідії Мідик ««А» як ангел» про особливості масштабної виставки присвяченої темі ангелів у мистецтві, яка розпочала свій шлях Україною, та Ніни Поліщук — «В тіні ікон. Життя отця Ювеналія Мокрицького».

Такими є основні акценти осіннього «Патріярхату», але попри це, Ви знайдете у номері чимало інших важливих матеріалів. Не пропустіть!

  • Журнал «Патріярхат» можна передплатити через Укрпошту – 90827.
  • Електронний варіант часопису можна придбати на сайті journals.ua.
  • Читайте архівні матеріали на сайті www.patriyarkhat.org.ua, у тому числі й англійською мовою в окремому новому розділі.
  • Познайомитись з анонсами та статтями журналу можна на сторінці у facebook: Часопис Патріярхат