• Головна
  • «На початку було… чисто» — тема липнево-серпневої «Кани»...

«На початку було… чисто» — тема липнево-серпневої «Кани»

29.06.2016, 15:18
«На початку було… чисто» — тема липнево-серпневої «Кани» - фото 1

Старше покоління дивується: і що нового в тому «еко»? От у їхні часи було «еко»: молоко – в бідончику, сардельки – загорнуті в папір, городина – з села і все це – спаковане у плетену «авоську». Ну а потім настала ера пластику, поліетилену та ГМО, і сьогодні нашу українську екокультуру доводиться формувати від основ. Цим займаються численні екоактивісти, екологічні організації і ще – Церква.

«На початку було… чисто» — тема липнево-серпневої «Кани»_1Старше покоління дивується: і що нового в тому «еко»? От у їхні часи було «еко»: молоко – в бідончику, сардельки – загорнуті в папір, городина – з села і все це – спаковане у плетену «авоську». Ну а потім настала ера пластику, поліетилену та ГМО, і сьогодні нашу українську екокультуру доводиться формувати від основ. Цим займаються численні екоактивісти, екологічні організації і ще – Церква. Про це все розповідає липнево-серпневе число «Кани».

Але в цьому анонсі хочемо зазначити, що над темою номера редакція почала працювати ще два місяці тому. До того, як загорілося відоме сміттєзвалище на Львівщині. Цей факт наводить на трохи сумну думку: доки ми плануємо серйозно зайнятися вирішенням проблеми, наслідки вже скоєних вчинків можуть стати незворотними.

«Часом здається, що зміна клімату, проблема зі сміттєзвалищами – це далекі речі і мене не стосуються, — говорить в інтерв’ю Христина Пархуць, заступник директора з розвитку Парку Культури у Львові. Вона каже, що деякі проблеми на щодень оком не побачиш, відповідно, вони не дуже очевидні. Тому «у Львові є організації, які, наприклад, влаштовують екскурсії на Грибовицьке сміттєзвалище, аби люди побачили, які там масштаби сміття. Це смієттєзвалище ж перевиконало свої функції на 25 років...»

Про екскурсії на Грибовецьке сміттєзвалище, як виховний захід, також розповідає Олег Котис, координатор екологічного напрямку в проекті «Хтось не зробить». Він зазначає, що бракує конкретної інформації про те, як сортувати сміття, бо люди про це дуже мало знають.

На екосвідомості і ековихованні наголошує і Папа Франциск. Свою першу енцикліку Laudato si’ («Славен будь») він присвятив саме цій темі, і з її оглядом можна ознайомитись у цьому номері журналу. Папа наголошує на тому, що екологічна свідомість – це вихідна точка, з якої починається турбота про довкілля, про природу. Бо не лише глобальні зміни, політичні та економічні реформи, міжнародні угоди та домовленості впливають на довкілля.

Тому в «Кані» окреме місце в темі номера присвячене ековихованню дітей. А також і добрим прикладам раціонального використання повсякденних побутових відходів, що є способом прищепити екосвідомість і дорослим.

Запрошуємо читача звернути особливу увагу на інтерв’ю про гомосексуалізм. Про природу цього явища детально і професійно розповідає науковець Юрій Мончак, директор лабораторії молекулярної діагностики, професор медичного факультету Макгільського та Монреальського університетів у Канаді. Серед іншого він говорить, що гомосексуалізм не має генетичного підґрунтя.

Корисним і цікавим читачам стане інтерв’ю із сім’єю Трухіних, чоловік і тато якої не так давно повернувся з АТО. І трохи позбавить новітніх стереотипів про наших східних сусідів інтерв’ю з росіянкою Єленою Волковою, яка на філософсько-богословському факультеті УКУ читала курс лекцій «Біблія, література і культура».

Також в цьому числі знайдете добрі поради для здоров’я, куховарства, дозвілля і поглиблення духовного життя.

Детальніше про умови придбання журналу «Кана» дивіться на сайті видавництва «Свічадо». Про «життя» часопису читайте на нашій сторінці у Фейсбуці.