• Головна
  • Василіянські монастирі Західної України в одному путівнику...

Василіянські монастирі Західної України в одному путівнику

29.09.2015, 08:56
Василіянські монастирі Західної України в одному путівнику - фото 1
Нещодавно у тернопільському видавництві «Підручники і посібники» вийшла книжка «Василіянські монастирі України: Галичина і Закарпаття».

Василіянські обителіНещодавно у тернопільському видавництві «Підручники і посібники» вийшла книжка «Василіянські монастирі України: Галичина і Закарпаття». В основі лежать статті авторів РІСУ Володимира Мороза, Ігоря Скленара і Віктора Заславського, розміщені на порталі «Релігійний туризм». Власне у колективі РІСУ і виникла ідея зробити книжку, яка буде корисна і цікава туристам, паломникам, історикам, краєзнавцям та всім шанувальникам василіанського чину.

Початкові варіанти більшості статей, опубліковані на РІСУ, обросли коментарями, доповненнями тощо. Як пише головний натхненник видання Володимир Мороз, «тексти уже після видруку, як це часто буває, починають жити своїм життям і притягувати нові факти, тлумачення, цілі мікроісторії». Таким чином у путівник увійшли нові редакції статей.

Видання є повноколірним і багато ілюстрованим — сучасними світлинами та архівними фото. У ньому представлені історичні довідки про 19 монастирів Чину святого Василія Великого, розкидані по трьох галицьких областях і на Закарпатті. Це обителі у Бороняві, Бучачі, Гошові, Добромилі, Дрогобичі, Жовкві, Золочеві, Івано-Франківську, Імстичеві, Краснопущі, Крехові, Лаврові, Львові, Малому Березному, Мукачеві, Підгірцях, Погоні, Улашківцях, Червонограді.

Автори намагалися якнайповніше представити історії кожного з монастирів. Для цього була залучена численна бібліографія: загалом використано 217 позицій джерел, літератури та матеріалів в інтернеті. Тому можна вважати це видання не простим путівником, а серйозним дослідженням історії Василіянського Чину на прикладі історій окремих обителей, чудотворних ікон, визначних ченців.

“Для тексту ми обрали науково-популяний формат, — розповідає Володимир Мороз. — Наприкінці книги є списки джерел і літератури, вебліографія, а також, що важливо, – іменний покажчик. Готуючи його, я відкрив для себе надзвичайно багато цікавих речей. Адже коли пишеш нарис про якийсь один монастир, наражаєшся на небезпеку упустити, наприклад, моменти діяльності цікавих історичних осіб в інших місцях. А так дивишся у покажчик, і буваєш подеколи просто вражений, якою розмаїтою була діяльність тієї чи іншої людини. Узагалі діяльність отців і братів василіян в нашій історії – це ще значною мірою незвідане поле, terra incognita, для сучасної української спільноти. Ми просто зобов'язані наново перевідкрити для себе ці сторінки минулого. І, запевняю,після цього ми зможемо побачити себе в новому світлі, переосмислити багато речей минулого, а також те, як вони впливають на сучасність”.

До книги увійшли довідки  про лише існуючі монастирі Галичини і Закарпаття. Тут немає інформації про нині неіснуючі монастирі або такі, які зараз не належать ЧСВВ. Автори не відкидають, що займуться і такими обителями.

У виданні бракує карт з позначенням місць розташування монастирів, а також довідкової інформації про можливе добирання до монастирів, як це звично для типових путівників.

Замовити книжку можна у редакції РІСУ або у видавництві «Підручники і посібники».