• Головна
  • «Неділя – вихідний чи свято?» — тема лютневої «Кани»...

«Неділя – вихідний чи свято?» — тема лютневої «Кани»

28.01.2014, 14:39
«Неділя – вихідний чи свято?» — тема лютневої «Кани» - фото 1
У лютневій «Кані» прочитаєте найцікавіші думки про те, чи можемо ми — християни, звести день Господній лише до відпочинку? І яке справжнє значення недільного дня та чи готові ми по-справжньому святкувати неділю у своїй сім'ї?

«Неділя – вихідний чи свято?» — тема лютневої «Кани»_1У лютневій «Кані» прочитаєте найцікавіші думки про те, чи можемо ми — християни, звести день Господній лише до відпочинку? І яке справжнє значення недільного дня та чи готові ми по-справжньому святкувати неділю у своїй сім'ї?

«У неділю, яка замінила старозавітну суботу, Господь Бог заповів відпочинок. Це – день Господній. Для перших християн, які жили у Римській імперії, цей день був робочий. Але вони, ризикуючи власним життям, збиралися в катакомбах і брали участь у Євхаристії, бо нічого важливішого у день Господній не могло бути», — так в одному з матеріалів розповідає про неділю о. Орест Фредина, парох церкви Різдва Пресвятої Богородиці у Львові.

Також «Кана» розповідає, що відпочинок у неділю по-справжньому впорядковує наше життя, коли матеріальні речі, про які клопочемося щодня, поступаються місцем духовним цінностям. Зокрема, Олег Романчук, лікар-психотерапевт, говорить про важливість проведення недільного дня із сім`єю. Та він каже також про термін «криза вихідного дня», коли люди, втікаючи від себе у свою роботу, бояться залишитися наодинці з собою. Олег Романчук говорить: «Неділя є святим днем не тому, що інші дні не святі. Неділя нагадує нам, що робить кожен день святим. Нагадує про речі, які є основою життя. З погляду психогігієни, неділя підкреслює, що ми не самі, що ми перебуваємо у стосунку з собою, з Богом і з іншими».

Цікавим матеріалом «недільної» теми є стаття про суспільний рух святкування неділі, який започатковують у римо-католицькій парафії міста Южного Одеської області. Це, мабуть, єдина ініціатива в Україні «голосніше» говорити про неділю. Отець В’ячеслав Ковальський, настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці РКЦ міста Южного каже, що «розмовляв на цю тему з директором нашого базару, православним Київського патріархату. Він сказав: «Я є християнином. І хоч сьогодні можу зачинити базар. Але до мене прийдуть люди з транспарантами і скажуть: «Відчиніть нам базар! Ми хочемо працювати». От якщо через Вашу проповідь люди навернуться і самі перестануть працювати, торгувати в неділю, тоді мені доведеться зачинити базар».

У цьому числі «Кани» читачі також зможуть «завітати на гостину» до сім`ї Віктора і Олександри Кусьнежів, які мешкають у невеличкій хатині в селі, де нема ні школи, ні дитсадочка. Але завдяки своїй вірі і любові вони добре дають раду зі своїми двома малими дітками.

Корисною для багатьох стане стаття о. Миколи Лучка про те, як лікувати душевні рани та страхи. Також у лютневому числі прочитаєте інтерв'ю з Ларисою Крушельницькою з роду Левицьких та Крушельницьких — галицької інтелігенції XX ст., жорстоко знищеної сталінсько-більшовицьким режимом.

Окрім того у «Кані»: роздуми про віру, статті психологів про дитячу маніпуляцію, про те, як не стати «мамою» для свого чоловіка, про друзів наших дітей та стосунки між закоханими. А ще — свідчення, блоги, цікаві інтерв'ю, захопливі подорожі, корисні рецепти та поради.

Журнал «Кана» можна передплатити. Передплатний індекс: 68747. Вартість передплати журналу «Кана» на 2014 рік, включно з поштовими витратами: 1 міс. — 14.55 грн., 3 міс. — 43.05 грн., 6 міс. — 84.45 грн., 11 міс. — 154.05 грн.

Про «життя» «Кани» читайте у Фейсбуці.