• Головна
  • Що ми знаємо про гендер і стать?...

Що ми знаємо про гендер і стать?

08.03.2013, 11:32
Що ми знаємо про гендер і стать? - фото 1

Анекдот на тему. Вагітну жінку запитують: «Хто у вас буде: хлопчик чи дівчинка?» Вона відповідає: «Не знаю, виросте, само обере!» То ми народжуємось чоловіком і жінкою чи можемо обирати свою сексуальну ідентичність незалежно від біологічної статі? Ми рівні за природою, правами та функціями чи відмінні? У новому числі журналу «Слово» читайте саме про це.

«Таємниця християнства просто незбагненна,

якщо ми не розуміємо значення статевої відмінності

та нашого поклику до статевого єднання»

Крістофер Вест

Slovo.jpgАнекдот на тему. Вагітну жінку запитують: «Хто у вас буде: хлопчик чи дівчинка?» Вона відповідає: «Не знаю, виросте, само обере!» То ми народжуємось чоловіком і жінкою чи можемо обирати свою сексуальну ідентичність незалежно від біологічної статі? Ми рівні за природою, правами та функціями чи відмінні? У новому числі журналу «Слово» читайте саме про це.

Нині питання статі стало публічним. Ми переживаємо не просто т.зв. «сексуальну революцію», а справжній «сексуальний вибух» без табу та обмежень. Що ще наповнює наші телевізійні шоу, романи, вистави, колонки пліток, книжки для самодопомоги та з психології? У рамках т.зв. «гендерної політики», спрямованої на подолання застарілих «гендерних стереотипів», сексуальне виховання запроваджується з дошкільного віку, ледь не з ясел. Поняттями «стать», «гендер», «секс», «толерантність» та «дискримінація» жонглюють та маніпулюють такою мірою, що ми просто перестали на це реагувати. А реагувати треба. Чи це означає, що ми знову маємо повернутись до відомого гасла, що сексу в Радянському Cоюзі не існує? Зайняти пуританську позицію замовчування та витіснення цієї важливої сфери нашого життя у підсвідомість? Ні. Час повернути нашій статевості її велич, а знеціненому слову «секс» його первісну вартість, згідно із задумом Бога. Подивитись на сексуальність Божими очима, знайти адекватні слова для спілкування на цю тему з дітьми й між собою. І це маємо зробити ми, християни. Адже справжнє сексуальне виховання має відбуватися саме в сім’ї, наголошує психолог В’ячеслав Лихогляд.  Він також розповідає про проблему гомосексуалізму, чи можлива його корекція і що робити людині, яка відчуває схильність до гомосексуалізму.

Бог не створив для Адама Богдама, тільки Єву. Але це не означає, що ми можемо ображати або ж принижувати таку особу. Людина гідна поваги, якою б не була. «Нехай той, хто без гріха, першим кине у неї камінь» (пор. Йо. 8:7).

Свідчення молодого чоловіка допоможе нам збагнути, що за цією проблемою існує багато людського болю й відчаю, і «якби існували ліки від гомосексуалізму, їх приймав би кожен».

Гість номера — науковий працівник Інституту родини та подружнього життя УКУ п. Петро Гусак подає цікаву інформацію про гендерну політику. Річ у тім, що в світі зараз відбувається поступове знищення сім’ї, яка завжди була джерелом культурної, релігійної і національної традицій, відчуження дітей від їхніх сімей через механізм «ювенальної юстиції». Планується реконструкція чоловічої і жіночої статей як протиставлення патріархальній гетеросексуальності. Це нас, християн, і наші цінності нині дискримінують. Приміром, італійського міністра Рокко Буттильйоне, який є практикуючим католиком, не допустили до посади єврокомісара в ЄС лише тому, що на співбесіді напередодні він відповів, що згідно з вченням Католицької Церкви вважає гомосексуалізм гріхом. Україна теж є полігоном для експериментів. Ми повинні називати речі своїми іменами. Згадаймо жарт Авраама Лінкольна, який запитав своїх службовців, скільки буде ніг у вівці, якщо до них залічити ще й хвіст. Ті відповіли: «П’ять». Але президент заперечив: «Е ні. Вівця має чотири ноги, а хвіст завжди є хвостом, відвіку».

Стать — це те, ким ми є, а не те, що ми робимо!  «Ми зробили поняття статі банальним. Воно стало радше чимось, що лежить на поверхні, якимось зовнішнім почуттям, аніж тим, що стосується особистості», — стверджує католицький апологет Пітер Кріфт. А стать є основним чинником особистості, одним зі способів її існування, виявлення, порозуміння з іншими, відчування та переживання людської любові. Вона визначає чоловіка і жінку не лише у фізичній площині, але й у площині психічній та духовній: нею позначено не лише тіло, а й душа та дух людини.

Треба собі зізнатись, що ми певною мірою не готові до того, щоб зріло ставитись до статевих стосунків та сексуальності. У нас вона одразу асоціюється зі збоченням, порнографією, а статеве виховання — з гріхом. Господь створив нас сексуальними. Він є Творцем сексу. Також Він створив відповідну інституцію для цього — подружжя. Ми покликані до чистоти серця і тіла — доподружньої і подружньої.

Отже, правду про людську статевість читайте в журналі «Слово».

А також ви довідаєтеся:

—    хто такі «новий Адам» і «нова Єва»;

—    про «НаПроТехнології» як альтернативу штучному заплідненню;

—    розповідь про незвичайну людину — батька, громадянина, філософа, поета — Василя Стуса;

—    про те, що значить бути справжнім чоловіком та справжньою жінкою.

А під рубрикою «Мандруючи з Богом» ми запропонуємо вам віртуальну подорож до таємничої Прибалтики.

Нагадуємо, що передплата на наш часопис триває.

http://www.apostol.if.ua/