• Головна
  • Нове видання про Православну Церкву в Габсбурзькій монархії...

Нове видання про Православну Церкву в Габсбурзькій монархії

20.02.2013, 11:44
Нове видання про Православну Церкву в Габсбурзькій монархії - фото 1

Книга д-ра Томаса Марка Немета, доцента з історії східних Церков і екуменічного богослов’я на факультеті католицького богослов’я Вюрцбурзького університету та директора Інституту східних Церков при Вюрцбурзькому університеті, присвячена дослідженню наукової спадщини досі маловідомого віденського каноніста Йозефа Ріттера фон Чижмана (Josef von Zhishman, 1820–1894)

Josef von ZhishmanКнига д-ра Томаса Марка Немета, доцента з історії східних Церков і екуменічного богослов’я на факультеті католицького богослов’я Вюрцбурзького університету та директора Інституту східних Церков при Вюрцбурзькому університеті, присвячена дослідженню наукової спадщини досі маловідомого віденського каноніста Йозефа Ріттера фон Чижмана (Josef von Zhishman, 1820–1894) та вперше вичерпно представляє його значення для православ’я в Габсбурзькій монархії і на Буковині зокрема.

Йозеф фон Чижман досі згадувався в історичній літературі майже винятково як учитель принца-наступника Рудольфа (1858-1889). У той же час мало хто знав, що з 1860‑х років народженого в Лайбаху/Любляні Чижмана Віденське міністерство культу й освіти залучало до служби як фактично єдиного експерта з канонічних питань Православної Церкви в Габсбурзькій монархії. Тож якось одна румунська газета жартома назвала його „оракулом“ Міністерства. Крім того, Чижман започаткував дослідження й вивчення східного канонічного права на Віденському юридичному факультеті, а його монографії й донині вважаються основоположними в цій галузі.

Праця Т.Немета, що спирається на обширну спадщину каноніста та численні архівні матеріали, зокрема з Австрійського державного архіву, класифікує велику кількість його експертних висновків у комплексі організаційних питань православ’я в Габсбурзькій монархії. До розглянутих ним питань належать, наприклад, зведення єпархії в Каттаро (нині Котор, Чорногорія) і заснування митрополії Буковини і Далматії.

Особливо тісно діяльність Чижмана була пов’язана з Чернівцями і Православним богословським факультетом місцевого університету, заснованого в 1875 р.: по-перше, він готував представників першого покоління професорів до їхньої наукової діяльності, а по-друге – зіграв важливу роль при заснуванні факультету, вирішуючи численні посталі юридичні питання. В той же час статус „автономних“ православних громад у Цислейтанії залишався фактично нерозв’язаною проблемою аж до занепаду монархії. Крім того, Чижман часто займався православними питаннями в Боснії та Герцеговині.

Праці віденського каноніста і через майже 120 років по його смерті в Шенбрунні торкаються багатьох актуальних питань і проблематики православного канонічного права, як наприклад, питання участі мирян в управлінні Церквою.  

Бібліографічні дані:

Thomas Mark Németh. Josef von Zhishman (1820–1894) und die Orthodoxie in der Donaumonarchie (Kirche und Recht 27). Freistadt: Plöchl 2012, 402 с., 9 іл. € 49,80. ISBN 978-3-901479-78-6 ISSN 0259-0735 (Kirche und Recht)

Книгу можна замовити за адресою:

Institut für Rechtsphilosophie, Religions- und Kulturrecht

Rechtswissenschaftliche Fakultät der Universität Wien

Schenkenstraße 8-10, 1010 Wien, Tel. 0043-1-4277-35814, Fax. 0043-1-4277-35899

[email protected]

Ціна книги без вартості надсилання: € 49,80