• Головна
  • Під тінню політики (минулої та сьогоднішньої)...

Під тінню політики (минулої та сьогоднішньої)

29.01.2013, 17:54
Під тінню політики (минулої та сьогоднішньої) - фото 1
Коротко про матеріали першого номера «Патріярхату» за 2013 рік

Коротко про матеріали першого номера «Патріярхату» за 2013 рік

 

1-434-20131.jpg«Трохи зі серця, трохи з розуму…» Блаженніший Йосиф Сліпий – яким його бачили люди. Спомини професора Леоніда Рудницького.

«Звільнено мене, та не привернено волі моїй рідній Церкві» Деталі історії півстолітньо віддаленої – звільнення Сліпого, «Остполітік», Карибська криза – різні пазли, що творять єдину картину людини в епосі. Матеріал о. д-ра Андрія Михалейка, директора Інституту історії Церкви, УКУ.

«Україна міжконфесійна – 2012: між випробуваннями і недомовками» та «Церква і суспільство у 2012 році: вибори, Femen і футбол» – традиційні вже для початку року огляди державно-церковних, внутрірелігійних і міжрелігійних стосунків, що склалися в Україні упродовж року попереднього.

«Як будувати (сучасну) рідну хату?», – запитує Ліліана Гентош, аналізуючи послання Митрополита Андрея Шептицького, та екстраполює його погляди на сьогодення.

«Ukrainian theology: проблема складна чи ускладнена?» «…Священики в умовах табірного життя намагались розпізнати знаки Божого провидіння, яке невипадково поставило їх у такі умови, щоб усунути зайве та вказати на головне – Слово Боже і Євхаристію», – о. Олег Гірник закликає по-богословськи усвідомити «місце нашого перебування», щоб стати самими собою і могти рухатися вперед.

«Бiльше, нiж життя. Пам’яті архимандрита Сергія Келегера (1942–2011)» американцеві ірландського походження отцеві Келегеру завдячуємо народження української парафії у Дубліні і не лише це… Детальніше – у статті його приятеля Падрайга Персела.

У чому ж нас звинувачують? «Клерикальний фашизм в УГКЦ» – рецензія професора Андрія Кравчука (університет Садбері, Канада) на книгу Clerical Fascism in Interwar Europe Matthew Feldman and Marius Turda with Tudor Georgescu. London–New York: Routledge, 2008. xviii, 246 pp.

«Від океану до океану. Вінніпезька архиєпархія – століття історії». Матеріал познайомить Читача не лише з історією становлення УГКЦ в Канаді, а й дасть відповідь на питання як утворилася східна вітка згромадження редемпторитстів.

 

Передплатити часопис можна через Укрпошту (передплатний індекс 90827. Вартість – 40.00 грн), а також безпосередньо через редакцію:

 

ПАТРІЯРХАТ

пл. Святого Юра, 5

м. Львів, 79000

 

тел. (032) 247-40-56

е-mail: [email protected]