• Головна
  • Будьте милосердні, як Отець Ваш...

Будьте милосердні, як Отець Ваш

11.06.2012, 13:33
Будьте милосердні, як Отець Ваш - фото 1

«…У духовному сенсі всі люди є нужденними, незалежно від свого матеріального стану, оскільки всі потребують милості від Бога. У такому ракурсі милосердя до ближніх є не так способом відновлення справедливості чи принципу рівності всіх людей, як способом наслідувати милосердя Боже»

2012-tytle-3.jpgЦе заповідь, згідно якої будемо суджені,

бо: «Що ви зробили одному з цих найменших – мені зробили».

Виходячи з цього принципу Син Чоловічий розділятиме людей.

Не за побожність і безгріховність,

а за поміч братові потребуючому!

 

Тема милосердя завжди актуальна,

тому й торкаємося її у третьому номері «Патріярхату».

 

ТЕМА НОМЕРА

«…У духовному сенсі всі люди є нужденними, незалежно від свого матеріального стану, оскільки всі потребують милості від Бога. У такому ракурсі милосердя до ближніх є не так способом відновлення справедливості чи принципу рівності всіх людей, як способом наслідувати милосердя Боже». ОТЦІ ЦЕРКВИ ПРО БАГАТСТВО ТА БІДНІСТЬ: ДАВНІ ВІДПОВІДІ НА СУЧАСНІ ПИТАННЯ. Про Бога у фінансово-економічних відносинах людей, відмінності між платформою поглядів на багатство й бідність святих отців та Соціальною доктриною Католицької Церкви, новаторство Катехизму УГКЦ – Наталія Лазуркевич.

ЧОМУ УКРАЇНЦІ ДАЮТЬ МИЛОСТИНЮ? Роздуми психолога Олександри Козанкевич над мотивами, що спонукають до вчинків милосердя; частка егоїзму, сліпе милосердя, шахраї-прохачі та невичерпний кредит довіри – акценти які пропонує увазі Читача Мар’яна Карапінка; коли альтруїзм є проявом сатанинської пихи і чому сироти й злидарі повинні бути – відповідає о. Олександр Чумаков.

УГКЦ У СВІТІ

У поточному номері нашого журналу повертаємося до рубрики УГКЦ У СВІТІ. Цього разу – інтерв’ю зі священиком-василіянином, який душпастирює на канадській землі серед української діаспори. ПРО ЦЕРКОВНЕ ЖИТТЯ В ЕДМОНТОНІ, СУЧАСНИЙ СВІТ ТА ЖУРНАЛІСТИКУ.

ЮВІЛЕЇ

В’язень Христа ради – Патріарх Йосиф Сліпий написав у своєму Заповіті: «…любов до Христа, любов до Святої Церкви, що є таїнственним тілом Христа, любов до рідної Української Церкви, що є повноцінною частиною вселенської християнської родини, любов до рідного Українського народу… визначували мій життєвий трудолюбивий шлях, моє думання і мою працю, на волі і в неволі». Ці та інші глибокі слова, що розкривають перед нами душу Патріарха Йосифа, історії з життя Ісповідника віри пригадує у своєму слові на річницю смерті його близький товариш о. д-р Іван Гриньох. Закінчення ЗАВІЩАННЯ БЛАЖЕННІШОГО ПАТРІАРХА ЙОСИФА – ВІДБЛИСК ЙОГО БОГОСЛОВСЬКОГО Й ЕКЛЕЗІОЛОГІЧНОГО МИСЛЕННЯ читайте у третьому номері «Патріярхату».

КАТЕХИЗМ

Як розуміти твердження нового Катехизму про звичай семиразового моління в нашій Церкві? Критична постановка тези та історичні перипетії становлення молитовного правила у короткому викладі професора Українського Католицького Університету доктора богослов’я Василя Рудейка КАТЕХИЗМ УГКЦ – СВІДОМИЙ ЧИ НЕСВІДОМИЙ КРОК ДО ЛІТУРГІЙНОЇ РЕФОРМИ.

РЕЦЕНЗІЇ

ЕЛІТА, СОЦІАЛЬНІ МАРГІНАЛИ І ЦЕРКВА НА ПРИКЛАДІ СУЧАСНОЇ УКРАЇНСЬКОЇ АНТИУТОПІЇ. Відображення Церкви в «зіницях» сьогоднішнього невоцерковленого і разом з тим спроба спроектувати її майбутнє… Два фантастичні романи українських письменників «Час смертохристів» (Юрій Щербак) та «Хронос» (Тарас Антипович) в критичному розрізі священика Олега Гірника.

IN MEMORIAM

«Людина, щоб бути великою, то повинна лишити по собі якісь більші діла та якісь більші осяги». РОЗДУМИ НА РОКОВИНИ О. ДМИТРА БЛАЖЕЙОВСЬКОГО. 23 квітня минув рік з дня смерті о. Блажейовського, але приклад цього багатогранного священика залишається натхненним для вірних. Педагогічними елементами спадщини о. Дмитра активно використовує авторка матеріалу Олена Падовська, доцент кафедри олімпійської освіти Львівського державного університету фізичної культури і ділиться ними з нашим Читачем, разом з тим складаючи дар пошанівку для Покійного.

НАША ІСТОРІЯ

БЕЗЛАДДЯ В ЦЕРКВІ ТА ВТРАЧЕНІ МОЖЛИВОСТІ. ПРАВОСЛАВНО-УНІЯТСЬКИЙ СОБОР 1629 РОКУ. Коли верхи можуть, а низи не хочуть… так можна сказати про нездійснене примирення уніатів та православних, яке планувалося у 1629 році і якому зашкодила слабка обізнаність у релігійних справах та запальний характер козацтва. На сторінках журналу продовжуємо розповідати історію поунійних стосунків українських Церков у рубриці НАША ІСТОРІЯ.

СХІДНІ ЦЕРКВИ

Остання з серії Східних Католицьких Церков невізантійської традиції – Ефіопська. Про спорідненість її традицій з юдейськими, а отже й про скопця цариці Кандакії, громадянську війну внаслідок латинізації та храм до якого монахи нікого не впускають. Віхи минулого та штрихи сьогодення у матеріалі Анатолія Бабинського ЕФІОПСЬКА КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА.

ЄПАРХІЯ

У поточному номері відкриваємо нову рубрику, яка інформуватиме про кожну єпархію УГКЦ. Почнемо з Архиєпархії Львівської, особливості якої Ви дізнаєтеся у статті НАЙМЕНША НАЙЧИСЕЛЬНІША. У прив’язанні до неї – зображення та пояснення значення єпископських і єпархіальних гербів, які знайдете на останній сторінці обкладинки.

 

Запрошуємо до передплати через Укрпошту (передплатний індекс 90827), а також безпосередньо через редакцію:

ПАТРІЯРХАТ

пл. Св. Юра, 5

м. Львів, 79000

 

Лідія Мідик – заступник головного редактора (Львів)

тел. (032) 247-40-56

e-mail: [email protected]

 

Для передплатників зі США, Канади та Країн Західної Європи:

Чек про оплату (25 $ на рік) з адресою надсилати:

 

THE PATRIARHATE

P.O.Box 285, Cooper Station

New York, NY 10276

 

Світлана Махно – Адміністратор журналу «Патріярхат»

Українське Патріярхальне Товариство у США

718-667-1670 // e-mail: [email protected]