• Головна
  • Часопис “Патріярхат”: Творячи ікону нації...

Часопис “Патріярхат”: Творячи ікону нації

27.03.2012, 17:42
Часопис “Патріярхат”: Творячи ікону нації - фото 1
Про те, який портрет/ікону української християнської нації збираємося залишити по собі, розповідає черговий номер часопису «Патріярхат».

Помешкання чи не кожного українця (християнина практикуючого або не дуже) на Батьківщині та на поселеннях традиційно відрізняється від інших наявністю прикрашеної вишитим рушником ікони чи образу. Частенько, у гаманці поряд із грішми та візитівками маємо маленьку іконку… Хочемо посідати частинку того, що нагадує нам про Бога. Оточуємо себе сакральним, але не надто вникаємо в суть, рідко цікавимося процесом, особливостями, актуальним станом справ у такій тонкій царині суспільного діяння, як церковне/сакральне мистецтво.

А воно, прецінь, свідчить про розвиток всієї нації, всього українства. Наші ікони, наші храми, наші музеї та збірки творів сакрального мистецтва створюють той образ нас (спільноти, об’єднаної єдиною культурою), який передається в майбутнє нащадкам нашим і нащадкам світової суспільності.

Отож, про те, який портрет/ікону української християнської нації збираємося залишити по собі, розповідає черговий номер часопису «Патріярхат».

Інтерв’ю з єрмон. Севастьяном Дмитрухом, Головою комісії сакрального мистецтва Львівської архиєпархії і знаним «рятівником» творів сакрального мистецтва (зібрана ним колекція налічує понад п’ять тисяч експонатів. Отець Севастьян віднаходив ікони на смітниках, звалищах, обійстях сільських подвір’їв…) – «Іконоборство ХХІ століття і непроминаюче Торжество православ’я». У ньому стикнемося з парадоксами: Україна одночасно втішається тим, що володіє найбільшими у світі колекціями давніх ікон, а самі українці надто мало знають і цінують як ікону, так і інші сакральні твори «власного виробництва», мимохіть стаючи новітніми іконоборцями; має хороших майстрів-різьбярів, іконописців, та поряд із цим, замість того, щоби підтримувати своїх митців – вкладає гроші у чужих…

Створити чи скопіювати? На що здатен і що дозволено нинішньому іконописцеві? – такий стрижень статті Маркіяна Філевича, куратора галереї сучасного сакрального мистецтва ICONART, «Геть традицію?». Автор констатує: «В сучасному українському церковному мистецтві домінує наголос на традиції, відтак інші, не менш важливі складові частини цього феномену – щирість, відвертість, особиста віра митця – часто лишаються поза увагою. Але саме поняття «традиція» найчастіше передбачає не зміст самого твору, а наслідування певної стилістичної візуальної мови. І тому церковне мистецтво, яке не сміє виразити особисті духовні процеси митця, часто залишається на дуже посередньому рівні».

Декілька як практичних, так і теоретичних векторів від самих творців сакрального: о. Євген Андрухів, Ольга Андрущук, Петро Гуменюк, Святослав Владика, Іванка Крип’якевич-Димид озвучують власні спостереження «Слово митця. Очікування, побажання, поради Церкві у справі покращення процесу творення сакрального надбання».

У контексті відзначення 120-го ювілею з дня народження Патріарха Йосифа Сліпого, хочемо запропонувати Читачеві Пастирське Послання Синоду Єпископів УГКЦ. З-посеред іншого, у цьому Посланні доволі відважно висвітлено нинішню кризу процесу становлення України і як держави, і як нації та напряму прив’язано її до уривку із Заповіту Патріарха, в якому він, будучи вже на волі, «летить думками до … братів в Україні… до тих, що страждають на волі, і до тих караються у в’язницях…».

Ексклюзивний матеріал! Раніше не публікована доповідь найближчого дорадника Патріарха Йосифа Сліпого, видатного публіциста доктора богослов’я о. Івана Гриньоха, виголошена у першу річницю смерті Ісповідника віри «Завіщання Блаженнішого Патріарха Йосифа – відблиск його богословського й еклезіологічного мислення».

«…Для ватиканських кіл відношення до Польщі та до Галичини було великою мірою другорядним питанням на відміну від того, як дійти до Росії та досягти єднання РПЦ з Римським престолом», – детальніше – у рецензії о. д-ра Мирослава Татарина на книжку Ліліани Гентош (кандидата історичних наук, фахівця з історії Католицької Церкви в Україні) «Ватикан і виклики модерності: східноєвропейська політика Папи Бенедикта XV та українсько-польський конфлікт у Галичині (1914 – 1923 рр.)».

Не лише розуміння культурних явищ творить із нас націю. Знання власної історії, знаття своїх сусідів, критичний погляд на сьогодення – те, без чого неможливо уявити інтелігенцію! Саме ці теми з номеру в номер зберігають тяглість на сторінках «Патріярхату». Цього разу в додатку до вище представлених статей пропонуємо таку підбірку:

Хронологія та аналіз низки подій, що виявили крихкість становища УПЦ у статті Тараса Антошевського (директора Релігійно Інформаційної Служби України) «УПЦ: реванш політичного православ’я».

«Шлях до єдності не лежить через приниження. Спроба нової унії православної церкви у 1628 році», – продовження публікацій про історії життя та діяльності Мелетія Смотрицького, Петра Могили й інших церковних постатей у контексті об’єднавчих спроб українських Церков.

Стислий огляд історії та сьогодення Халдейської християнської спільноти «Халдейська Церква: від ізоляції до єдності».

Крім цього – вибрані новини з життя Церков в Україні та світі тощо.

За рубежем 2000-го року Україну можна, мабуть, з півночі на південь і з заходу на схід встелити вишиванками – рушниками, сорочками, серветками… Але які вони? Це – клони. Часто вишивка зроблена машиною, узори – на один манер. Нема душі! Все на продаж, задля заробітку. Це не можна назвати відродженням. Вихолощення… Чи така ж доля спіткає ікону, архітектуру, літературу? Чи винні тільки політики? Ікону нації творять і ті, хто претендує називатися людиною культури, науки, літератури… Ікони нації купують звичайні українці, ми з вами.

Передплатити часопис можна через Укрпошту (передплатний індекс 90827), а також безпосередньо через редакцію:

ПАТРІЯРХАТ
пл. Св. Юра, 5
м. Львів, 79000

Лідія Мідик – заступник головного редактора (Львів)
тел. (032) 247-40-56
+30 (032) 299-56-40 // e-mail: [email protected]

Для передплатників зі США, Канади та Країн Західної Європи:
Чек про оплату (25 $ на рік) з адресою надсилати:

THE PATRIARHATE
P.O.Box 285, Cooper Station
New York, NY 10276

Світлана Махно – Адміністратор журналу «Патріярхат»
Українське Патріярхальне Товариство у США
718-667-1670 // e-mail: [email protected]