«НАШ СОБОР»: про військове капеланство

06.12.2011, 10:54
«НАШ СОБОР»: про військове капеланство - фото 1
«Вони несуть службу», — таку назву має черговий всеукраїнський греко-католицький часопис «Наш Собор», присвячений військовому капеланству.

sobor_tytulka«Вони несуть службу», — таку назву має черговий всеукраїнський греко-католицький часопис «Наш Собор», присвячений військовому капеланству.

У ньому розповідається про те, як Церква душпастирює серед військових, чи є в Україні професійне військове капеланство і які духовні потреби має пересічний солдат. «Військові в Церкві та священики у війську» – видання привідкрило «вікно солдата»: його радощі, труднощі, проблеми.

У своїй шпальті головний редактор часопису Тетяна Шпайхер закликає замислитись над миротворчим покликанням військового і миротворчою місією кожного християнина. «Ми сьогодні втішаємося тим, що на території України не ведуться воєнні дії. Але чи можемо з певністю сказати, що в Україні немає війни? Чи наше суспільство справді осягнуло мир? Чи, може, саме зараз його втрачає?», — запитує вона.

У своєму інтерв’ю під назвою «Церква завжди молиться за мир», єпископ Михаїл (Колтун), відповідальний в УГКЦ за військове капеланство, каже, що для ефективної праці з військовими, священики мають розуміти, «чим є військо» і яке його миротворче покликання. «Для того, «щоб зберегти мир — треба перебувати у взаємній любові», — наголошує єпископ.

Про роль Церкви для Армії та релігійні потреби військових ідеться у статті полковника Руслана Коханчука. «У священику офіцери вбачають не стільки духовного наставника, а, радше, провідника, котрий надає сакрального змісту військовій службі», – резюмує військовослужбовець. Про рівень душпастирської опіки серед військових розповідають підполковник Тарас Грицевич та офіцер Наталя Климович.

Працю «Центру військового капеланства» Львівської архієпархії представив о. Степан Сус. «Ми робимо крок до військовослужбовців, щоб вони зробили крок до Бога», — говорить про своє служіння священик.

Про військове капеланство у Православній Церкві розповідає архиєпископ Августин (Маркевич), про військову опіку серед мусульман – Голова інформаційного відділу Духовного управління мусульман України шейх Рустам Гафурі.

Дізнатися про військове капеланство за кордоном можна з інтерв’ю декана із закордонних справ Військового ординаріату Німеччини, монсеньйора Йоахіма Сімона.

Часопис пропонує також матеріали про участь УГКЦ у миротворчих операціях в складі миротворчого контингенту ООН та військове греко-католицьке душпастирство в історії.

Із числа видання можна також довідатися про військову службу греко-католицьких єпископів. Зокрема, спогадами про свою службу у війську діляться владика Йосиф (Мілян), єпископ-помічник Київський, та владика Василь (Семенюк), єпископ Тернопільсько-Зборівський.

Придбати видання можна у парохіях УГКЦ. Більше інформації за тел.: 0982838632 (Катерина).