• Головна
  • Від Романа до Йордана: обряди, символи, страви...

Від Романа до Йордана: обряди, символи, страви

01.12.2011, 13:31
Від Романа до Йордана: обряди, символи, страви - фото 1
Видавництво «Свічадо» потішило читача новою книжкою про традиції, звичаї та кулінарію циклу християнських свят, починаючи від св. Романа, і закінчуючи Богоявленням.

Від Романа до ЙорданаВидавництво «Свічадо» потішило читача новою книжкою про традиції, звичаї та кулінарію циклу християнських свят, починаючи від св. Романа, і закінчуючи Богоявленням.

«З давніх часів від Романа до Йордана українці святкували цілу низку різноманітних зимових празників, — йдеться в анотації книжки. — Ці святкування мали як релігійний, так і побутово-обрядовий вимір. Отож нині маємо ціле надбання багатьох поколінь українців із різних сфер життя: релігія, церковна практика, поезія, пісня, театр, кулінарія».

Упорядником цього видання є відомий в Україні журналіст, етнограф Ярослава Музиченко, музичним редактором — Катерина Міщенко. За словами Я.Музиченко, це своєрідний посібник для практичного використання вдома, у товаристві, у школі чи в дитячому садку. Тут зібрано чимало рецептів пісних і святкових страв, тексти колядок, віршів, загадок, вертепу, сценарії свят та інше.

Більшість обрядових пісень у цій книзі записали учасники Київського гурту творчої молоді у різних регіонах України. Цей гурт складався зі студентів з різних областей України, тому в традиціях, які вже стали загальнонаціональними, відчуваються регіональні відгалуження. Упорядники в своїй книзі намагаються також передати сам процес відродження цієї спадщини. Поряд з тим упорядник розмірковує над Таїнством Різдва, над обрядовими елементами, які Його супроводжують: світло, хліб, риба, зірка.

Книжка багато ілюстрована, переважно сучасними фотографія. У комплексі зі старими і нерідко забутими звичаями, староукраїнськими стравами вона створює відчуття вічності традицій, їх понадчасовості.

А особливо автори розраховують на молодих читачів, яких закликають до «імпровізації в руслі традицій». «Набутий тисячоліттями досвід покличе вас до творчості, до живої імпровізації, — звертається упорядник до читача. — Адже в основі традиційного світогляду — природність, отже, відповідність саме Вашому краю і Вашому характерові. Літні люди, перечитавши сценарії та описи, неодмінно пригадають, як святкували колись у Вашому рідному місті чи селі. Варто прислухатися до таких спогадів, беручи до своїх, уже сучасних, обрядів те, що залишається незмінним віками: пісні, де славиться довкілля і творець; вбрання, де кожна деталь — як символ; прості, всім відомі і забуті страви».

«А за цим словом святкуйте здорові, не самі собою — з своєю родиною, Із святим Різдвом, з Господом Богом!», — бажають автори книжки.

* * *

Про це та інші видання багато корисної інформації можна знайти на сайті "Свічада"

Читачі можуть скористатися послугою "Книга поштою”, надіславши замовлення на адресу: а/с 808, м. Львів, 79008, за допомогою електронної пошти: [email protected] або телефоном (032) 2357316

Крамниці видавництва працюють за адресами:
— м. Львів, вул. Лисенка, 2,
— м. Київ, вул. Покровська, 6, храм Миколи Доброго