• Головна
  • “Патріярхат”: український слід у світовій спадщині богослов’я...

“Патріярхат”: український слід у світовій спадщині богослов’я

30.11.2011, 15:53
“Патріярхат”: український слід у світовій спадщині богослов’я - фото 1
Становище українського богослов’я є головною темою чергового номеру журналу «Патріярхат».

6-2011-tytle-1_copy.jpgСьогодні серед науковців (богословів, істориків, релігієзнавців) триває відкрите обговорення проблем сучасного українського богослов’я і шляхів їх вирішення. А початком дискусії стала відповідь блаженнішого Любомир (Гузара) на запитання журналістів РІСУ про те, що можуть запропонувати сучасні українські богослови суспільству: «Мені здається, що наше богослов’я стоїть на дуже слабкому рівні. Є багато талановитих людей, які мали нагоду вчитися, але виглядає, що вони дуже ліниві або дуже налякані. Проте чого тут боятися, то є наука. Не треба боятися. Раз вони до того готувалися, то мають працювати і бути творчими богословами», – сказав Блаженніший.

До цього часу думки науковців були викладені лише в мережі Internet, «Патріярхат» переносить розгляд теми на паперовий носій, а тому зробили сьогоднішнє становище українського богослов’я головною темою чергового номеру журналу «Патріярхат».

ТЕМА ЧИСЛА. Здійснити неопатристичний синтез, донести до вірних соціальне вчення УГКЦ як рівно ж соціальне вчення Папи Бенедикта ХVI пропонує Юрій Чорноморець у матеріалі «Богослов’я в УГКЦ: невиконані завдання».

«Працевлаштування богословів» – проблема чи не проблема? Чому взоруємося на російське богослов’я замість шукати джерел власного? Великий Голодомор 1932–33 років як проблема мовчання Бога. Що цікавого знайде богослов у спадщині Івана Франка? Тему номеру розвиває свящ. Олег Гірник статтею: ««Ukrainian theology»: від нової євангелізації до контекстуальної теології».

АНАЛІТИКА. Друга частина роздумів протоєрея Богдана Огульчанського завершує публікацію «Українська Православна Церква в змаганні ідентичностей». Автор характеризує московське православ’я XVI-XVIII століть, порівнюючи з київським, висвітлює ті зміни, які сталися у першому з влиттям до нього українських кадрів церковного життя, а також пояснює чому й сьогодні Росія не може погодитися з незалежністю України.

ПІСЛЯ ПОДІЇ. «Золотий ювілей в Чикаго» – репортаж Тараса Матвіїва про візит Патріарха Святослава до США з нагоди святкування 50-ліття єпархії святого Миколая.

ЦЕРКВА І СУСПІЛЬСТВО. «Безініціативність, нерішучість, боязнь приймати індивідуальні рішення, ірраціональний страх та розмаїті фобії, недовірливість, пасивність і байдужість до всього, колективна депресія, зневіра в майбутньому – післяшоковий розлад» – такий діагноз українському суспільству ставить професор Оксана Грабович. Непересічною і справді вартою особливої уваги є її стаття «Колоніальна спадщина в сьогоднішній Україні» про викривлення у психології українців, які стали наслідком трьохсотлітнього перебування у становищі колонії.

ЕКУМЕНІЗМ. Зріз виступів та дискусій XV неофіційної екуменічної конференції Orientale Lumen «Екуменічний діалог – Рим і сопричастя Церков» від учасника – голови Українського Патріархального Об’єднання пані Роми Гайди.

НАША ІСТОРІЯ. «Від ворожнечі до примирення: історія Мелетія Смотрицького (1575-1633)». Історія життя архимандрита Мелетія Смотрицького у контексті становлення Унії та протистояння українських Церков, його перехід від палкого захисника «віри батьків» до активного об’єднувача розділених Церков. Матеріал підготував історик Віктор Заславський.

СХІДНІ ЦЕРКВИ. Малесенька спільнота греків католиків – передісторія та сьогодення у статті Анатолія Бабинського «Грецька Католицька Церква», а також інтерв’ю з Екзархом цієї Церкви Димитріосом Салахасом «Нині ми не мислимо категоріями прозелітизму чи уніатизму – просто існуємо».

IN MEMORIAM. Упокоївся в Бозі Олександр Пришляк – один з очільників Українського Патріархального Світового Об’єднання. Декілька теплих слів про його життя і труди на благо УГКЦ від д-ра Леоніда Рудницького.

 

 

Передплачуйте «Патріярхат» у будь-якому відділенні зв’язку України

Передплатний індекс - 90827

Передплата через редакцію на 2012 рік – 36 грн.

Додаткова інформація за тел. (+38 032) 247 40 56 або за адресою: пл. св. Юра, 5, Львів. Редакція працює з понеділка по п’ятницю з 10:00 до 17:00. e-mail [email protected]

 

Передплата в США та Канаді

THE PATRIARCHATE
P.O.Box 285, Cooper Station
New York, NY 10276
Адміністратор журналу Світлана Махно: [email protected]