• Головна
  • "Шляхами Старого Завіту. Література мудрості" Йохема Дауми...

"Шляхами Старого Завіту. Література мудрості" Йохема Дауми

05.08.2011, 17:16
"Шляхами Старого Завіту. Література мудрості" Йохема Дауми - фото 1
Цьогоріч черкаське видавництво «Колоквіум» представило своїм читачам вже третю книгу п’ятитомного видання відомого голландського богослова Йохема Дауми«Шляхами Старого Заповіту».

Дорогами Старого ЗавітуЦьогоріч черкаське видавництво «Колоквіум» представило своїм читачам вже третю книгу п’ятитомного видання відомого голландського богослова Йохема Дауми «Шляхами Старого Заповіту».

Спочатку багатотомник старозавітних тлумачень готувався як посібник з християнської етики, але проект переріс у короткий старозавітній коментар з етичним акцентом. Автор п’ятитомника переконаний, що для того, щоб правильно розібратись в етичній проблемі, потрібно перш за все розуміти Святе Письмо – не лише знати уривки з нього, але розуміти його в цілісності.

Тому ця серія книг – це, як пише Йохем Даума, тільки початок відповіді на запитання: «Що означає іти слідами Біблії?»

Йохем Даума народився у 1931 році, навчався в богословській семінарії в Кампені і в Амстердамському університеті. У 1966 році Й. Даума захистив докторську дисертацію на тему «Загальна благодать», у якій він порівнює погляди Кальвіна, Кайпера і Схілдера. Автор праці зізнається, що виріс у «середовищі послідовників реформатської релігії». Йохем Даума викладав етику в Кампенскому богословському університеті (Нідерланди) з 1970 по 1997 роки. І саме у праці «Шляхами Старого Заповіту» автор розглядає зв’язок між етикою та Біблією.

Третій том старозавітніх тлумачень має назву «Література мудрості». Разом з автором читач мандруватиме сторінками Старого Завіту у пошуках відповіді на запитання: «Що для нас означає сьогодні цей вірш, Псалом, пророцтво?»

«Література мудрості» складається із таких розділів: «Книга Йова», «Книга Псалмів», «Книга приповістей Соломонових», «Книга Еклезіаста або Проповідника», «Пісня Пісень Соломона». Також у кожному розділі цієї книги є такі підрозділи, як «На шляху до Нового Заповіту» та «Висновки». У підрозділі «На шляху до Нового Завіту» автор надає особливу увагу пошуку зв’язку між двома Завітами та роздумує над особистістю Ісуса.

Щодо побудови тексту книги, то автор виділив частину тексту великим шрифтом для зацікавленого читача, а дрібним шрифтом подає тлумачення окремих питань основного тексту або ж значення окремих слів.

Й. Даума не намагається дати відповідь на запитання чи справді автором Пісні Пісень, Книги приповістей Соломона та Книги Еклезіаста міг бути Соломон, а радше підтверджує, що написання цих Книг справді можна пов’язати з трьома періодами життя людини.

«Пісня Пісень дійсно могла бути написаною в молодості. Книга приповістей Соломона – це книга, наповнена життєвої мудрості, характерної для зрілого віку. Тут слово надається наставнику, який дає поради, потрібні молодим людям. А у Книзі Еклезіаста ми вже чуємо людину, яка спрямовує свій погляд у минуле в пошуках сенсу життя і часто не знаходить відповіді», – пише голландський богослов.

На думку Й. Дауми, «різне звучання цих трьох голосів все ж таки створює достатньо гармонійну єдність, щоб можна було слухати ці голоси у будь-якому віці».

Автор книги пояснює: «Можливо, проповідник старий і не рішучий, але він хоче, щоб молоді люди насолоджувались своїм життям. Так само як і в Приповістях, мудрість – ключове слово. Він приходить з порадами, які в контексті Приповістей не виглядають недоречними. Незважаючи на велику кількість не вирішених питань, він все таки впевнено робить такий висновок: «Бога бійся, і чини Його заповіді, бо належить це кожній людині!» (Екл. 12, 13).

Йохем Даума не бачить жодних перешкод у тому, щоб почути голос Божий у всіх трьох Книгах, не зважаючи на їх яскраво виражений людський аспект.

Серія старозавітніх тлумачень голландського богослова адресована для широкого кола читачів. Багатотомник буде корисним як для особистих біблійних читань, так і для занять в домашніх групах. Мова видання — російська.

Замовити книгу і дізнатися про інші книги видавництва „Колоквіум” можна на  сайті видавництва.