• Головна
  • «Житія святих» — книга для щоденного читання...

«Житія святих» — книга для щоденного читання

15.07.2011, 12:49
«Житія святих» — книга для щоденного читання - фото 1

Львівське видавництво «Свічадо» пропонує читачам перевидання книги «Житія святих», яка вперше побачила світ 1907 року у Львові в друкарні Ставропігійського Інституту. Повна назва книги: «Житія святих, пам’ять яких Українська Греко-Католицька Церква кожного дня впродовж року почитає», проте вона може бути корисною не лише греко-католикам, а й православним, які також користуються Юліанським календарем.

Життя святихЛьвівське видавництво «Свічадо» пропонує читачам перевидання книги «Житія святих», яке вперше побачило світ 1907 року у Львові в друкарні Ставропігійського Інституту. Повна назва книги - «Житія святих, пам’ять яких Українська Греко-Католицька Церква кожного дня впродовж року почитає», проте вона може бути корисною не лише греко-католикам, а й православним, які також користуються Юліанським календарем.

Автор-упорядник цієї книги отець Ієронім Якович Луцик (Роман Сурмач) народився 1861 року в місті Зборові на Тернопільщині. І. Я. Луцик у кінці ХІХ – на початку ХХ століття був відомим поетом, письменником, істориком, драматургом, церковним та суспільним діячем в Галичині. До друкованої спадщини отця належать такі твори, як «Зборник благожеланій і декламацій», «Історія Руси в піснях», «Сирота».

Маловідомий період життя І. Я. Луцика пов'язаний з еміграцією до Америки. Проте ім'я священика згадується серед ченців православного Свято-Тихоновського монастиря в м. Саут Канаан (штата Пенсильванія). Також відомо, що Ієронім Якович Луцик помер 1935 року в тому ж місті.

Чим для християнина є пізнання життя людей, які осягнули святість? Знайомство з життям святих – це «немовби мати перед очима зразок їхнього свідчення, яке дає поживу для духовного життя християнина і водночас допомагає йому пам'ятати якою «високою ціною ми куплені» (див. 1 Кор. 7, 23)», йдеться у передмові до видання. Також пізнання такої літератури може бути молитвою до святої людини, що дає свою духовну користь.

У редакційному слові до видання сказано, що автор «житія святих, празники і науки, що рясніють цитатами зі Святого Письма та святоотцівської спадщини, часто подає через власне сприйняття житійної літератури, подекуди простежується виокремлення певних епізодів, які автор-упорядник преживає по-особливому та аналізує їх, оцінюючи морально-духовне життя людини в конкретному контексті соціяльних чинників кінця ХІХ – початку ХХ ст.»

У вступному слові «Про потребу і про користь читання життєписів святих Божих» І. Я. Луцик звертає увагу на те, що читання життя святих після читання Святого Письма було найпоширенішим. «Бо ж не малою це було і є втіхою, що кожен, хай якого він стану, статі чи віку: полководець чи владика, священик чи монах, учений чи хлібороб або ремісник, багатий чи убогий, молодий чи старий, батько родини чи вдівець, матір дітей чи неповнолітня дівчина – усі знайдемо в житіях святих такі взірці, які цілком відповідають тим умовам, в яких ми можемо, та тим особистим якостям, які притаманні нам», – пише Ієронім Якович Луцик.

Автор повчає, що до святості покликаний кожен вже від народження. Гріховність людини лише віддаляє її від Бога. Але, як пише І. Я. Луцик, житія святих також відкривають приклади, коли грішники ставали святими: «Вони стали святими, бо, вчинивши гріх, пізнали свою злобу і покутою освятили душу. Читаймо житія царя Давида, Марії Магдалини, що була явно грішницею, згадаймо, що і святий Петро зрікся Христа, згадаймо злодія, що грішником був прибитий до хреста, а за одну хвилю правдивого жалю знайшов помилування і осягнув небо».

Ще автор рекомендує читати житія святих з вірою, в дусі благочестя та молитви, з великим смиренням і запитуючи себе: «Чи і я так живу, чи і я так роблю, а якщо не роблю, то чому?»

Є серед порад і така: читати щодня житіє святого, пам'ять якого у той день святкуємо. І. Я. Луцик так описує важливість читання житія святих: «Увечері, після щоденної праці, і в святковий день, коли зібрана вся родина, тоді спільне читання переміниться в правдиво похвальний гимн на честь Господа Бога і Його святих. І тоді благословення Боже і поміч святих росою спаде на наші серця і освятить їх». 

Сучасне видання трохи скорочене, адже не містить усіх 525 наук, а також Додатку з описом рухомих празників. Житія святих подані за старим стилем (Юліанським календарем) і починаються не з першого дня Літургійного року, а з першого дня нового року, тобто з січня. Попри те, книга має 800 сторінок.

Оновлене видання проілюстровано іконами з фондів Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького. «Житія святих…» так побудоване, що окрім пояснення, опису життя чи свята, є ще й наука та особлива молитва на кожен день.

* * *

Про це та інші видання багато корисної інформації можна знайти на сайті "Свічада" http://www.svichado.com/

Читачі можуть скористатися послугою "Книга поштою”, надіславши замовлення на адресу: а/с 808, м. Львів, 79008, за допомогою електронної пошти: [email protected] або телефоном (032) 2357316

Крамниці видавництва працюють за адресами:
— м. Львів, вул. Лисенка, 2,
— м. Київ, вул. Покровська, 6, храм Миколи Доброго