"Старий Заповіт на сторінках Нового"

23.09.2010, 10:00
"Старий Заповіт на сторінках Нового" - фото 1
У видавництві «Колоквіум» вийшла книга «Старий Заповіт на сторінках Нового» в чотирьох томах за редакцією Грегорі Біла та Дональда Карсона.

«Старий Заповіт на сторінках Нового»У видавництві «Колоквіум» вийшла книга «Старий Заповіт на сторінках Нового» в чотирьох томах за редакцією Грегорі Біла та Дональда Карсона.

Перечитуючи книги Нового Заповіту, читач часто задумується над тим, чому у тому чи іншому місці тексту є певна старозавітна цитата чи посилання, чого вона стосується, і чому автор її використав.

У цьому унікальному за своєю природою чотиритомному коментарі команда вмілих богословів пропонує до уваги читача послідовне обговорення кожної старозавітної цитати та окремих посилань чи вчень, які зустрічаються на сторінках Нового Заповіту – від Євангелія від Матея до Одкровення Івана Богослова.

Дослідження кожної цитати включає як початковий контекст, так і використання в Старому Заповіті й у літературі Другого храму, а також текстологічні питання, нюанси її використання новозавітними авторами і богословські питання, пов’язані із застосуванням окремих цитат у Новому Заповіті.

У передмові до видання редактори Дж. К. Бил і Д. А. Карсон пояснюють: «Багато цитат і посилань, які представлені у цій праці, вже розглядали детально в наукових есе, монографіях і спеціалізованих коментарях, окрім того, деякі з запропонованих тлумачень раніше не зустрічались. Але що важливіше – матеріали такого роду ніде раніше не збирались разом».

На думку редакторів видання, «читачі зможуть побачити, як використовують Старий Заповіт окремі новозавітні автори або як в Новому Заповіті відображені окремі місця і теми із Старого». Дж. К. Бил і Д. А. Карсон вже у передмові до книги переконують читача: «Навіть якщо той чи інший читач не поділяє точки зору редакторів і авторів стосовно богословської цілісності Біблії, йому все ж таки доведеться визнати, що книги Біблії сприймались як єдине Боже слово з часу їх написання…»

Книга «Старий Заповіт на сторінках Нового. Євангеліє від Матея. Євангеліє від Марка» – це перший том майбутньої чотиритомної праці.

Книга складається із двох частин: Євангеліє від Матея і Євангеліє від Марка. Автором першої частини «Євангеліє від Матея» є відомий богослов, професор кафедри Нового Заповіту Денверської семінарії (США) Крейг Бломберг, а другу частину книги написав Рікк Уоттс, доктор богословських наук, викладач Нового Заповіту в Ріджент-Коледжі (Канада).

Побудова тексту першої частини книги має таку схему: тлумачення окремої частини тексту Євангелія від Матея, а надалі автор подає новозавітній контекст, старозавітній контекст, вказівки на єврейські джерела, текстуальну історію, використана герменевтика та богословське застосування наприкінці. А у другій частині читач зможе пізнати новозавітні контексти, богословське значення Євангелія від Марка та дізнатися, які саме старозавітні контексти використані у тексті.

У Введенні до тексту праці Дж. К. Біл і Д. А. Карсон відзначають, що у тексті присутнє дивовижне різноманіття способів, якими різні автори Нового Заповіту посилаються на давні Писання. Редактори пояснюють, що одні автори знову і знову повертаються до визначеного переліку розділів із Старого Заповіту, а інші охоплюють більшу кількість джерел. «Одна із характерних відмінностей прочитання Старого Заповіту новозавітними авторами і їх юдейськими сучасниками полягає в історичному вимірі спасіння», – пояснюють Дж. К. Біл і Д. А. Карсон.

Як визначили самі редактори видання, їхньою метою було створення книги, автори якої добре розуміються у сучасних дискусіях стосовно запитань герменевтики, але які б також присвятили себе аналізу текстів, де автори Нового Заповіту цитують Старий Заповіт або посилаються на нього.

Цей унікальний вид коментаря може стати незамінним довідником для будь-якої людини, яка хоче пізнати Святе Письмо.

Замовити книгу і дізнатися про інші книги видавництва „Колоквіум” можна на їх сайті www.colbooks.org