Слідами апостола Павла

08.09.2010, 13:10
Слідами апостола Павла - фото 1
До уваги українського читача представлено відому працю богослова Джона Макрея «Життя і вчення апостола Павла». Цей детальний огляд та дослідження Джона Макрея про життя і богословське вчення апостола запропонувало черкаське видавництво «Колоквіум».

Apostol-PavloДо уваги українського читача представлено відому працю богослова Джона Макрея «Життя і вчення апостола Павла». Цей детальний огляд та дослідження Джона Макрея про життя і богословське вчення апостола запропонувало черкаське видавництво «Колоквіум».

Богослов, археолог, мандрівник, викладач з сорокалітнім педагогічним досвідом Джон Макрей відтворив на папері життя великого апостола завдяки дослідженню біографічних відомостей про Павла, його звернень, місіонерських подорожей апостола та його внеску у розвиток християнського богослов’я.

Джон Макрей є почесним професором Нового Заповіту і археології в аспірантурі коледжу Уітон. Також він написав дві книги про археологію Нового Заповіту і більше ста наукових статей, які присвячені життю і вченню апостола Павла. Для того, аби створити це дослідження, Джон Макрей з 1967 року подорожував Середземномор’ям, відстежуючи шляхи, якими ходив апостол. У передмові до видання автор згадує: «Моєю метою було дослідження кожного із близько п’ятдесяти міст, у яких побував Павло, і мені вдалося відвідати всі, за винятком трьох чи чотирьох. Довгий період часу я жив в Ізраїлі і Греції, тому що досліджував життя Павла і керував археологічними експедиціями в таких ізраїльських містах, як Кесарія, Марітіма, у яких Павло провів своє дворічне  ув’язнення».

Свої методи пізнання дослідник Джон Макрей описує так: «Я спробував «одягнути окуляри першого століття» (що й завжди рекомендую своїм студентам), щоб подивитись на Павла в його юдейському й елліністичному оточенні Середземномор’я і побачити його не отцем церкви четвертого, протестантським реформатором шістнадцятого або євангельським місіонером двадцять першого століття, який звернувся до Ісуса як до Месії і став пристрасним, відданим месіанським євреєм».

У праці дослідник спробував звернути увагу читача на те, що «Павло не був засновником християнства, що він не переставав бути євреєм, і що християнство не є релігією язичників». Автор стверджує, що ще не було більшого «захисника вселенського акценту християнської віри», аніж апостол Павло, який категорично заявляв, що «у Христі "немає вже ні юдея, ані язичника; немає ні раба, ні вільного; немає жіночої чи чоловічої статі: тому що всі ви єдине у Христі Ісусі" (Гал. 3, 28)».

Джон Макрей у передмові до видання вказує на те, що "монотеїзм віри Авраама був основою християнської віри у проповіді Павла, і Бог, таким чином, є Отцем усіх віруючих". "Це означає, що там, де у Бога є син чи дочка, у мене є брат чи сестра. Вплив цієї істини може бути не інакше як революційним у світі, переповненому релігійними розмежуваннями, якщо тільки вчення Павла приймають і застосовують з любов’ю у повсякденному житті", - додає автор. Далі він відверто зізнається, що бажає аби «Життя і вчення апостола Павла» бодай трішки, але посприяло реалізації цієї мети.

Книга складається із двох частин: «Життя Павла» і «Вчення Павла».

Перша частина книги присвячена опису життя Павла як римського громадянина, фарисея і гонителя ранньої Церкви, його юдейському походженню, раптовому входженню в християнство, початку служіння і місіонерським подорожам. У розділі є відомості про перебування Павла у Сирії, Аравії, Кілікії, а також опис трьох подорожей Павла, подорож і до Риму і смерть апостола. У другій частині автор робить докладне дослідження Павлових послань – їх форми, побудови і богословського вчення, яке міститься у ньому, не залишаючи без уваги їх значення для сучасної церкви. Особливо уважно розглядаються погляди Павла на покаяння, Мойсеїв Закон і його вчення про Церкву.

Книга перекладена на російську мову та розрахована для широкого кола читачів.

Замовити книгу і дізнатися про інші книги видавництва „Колоквіум” можна на їх сайті www.colbooks.org