• Головна
  • Теми
  • “Православ’я і католицтво. Протистояння чи взаємодоповнення?”...

“Православ’я і католицтво. Протистояння чи взаємодоповнення?”

06.09.2010, 14:25
“Православ’я і католицтво. Протистояння чи взаємодоповнення?” - фото 1
Видавництво Українського Католицького Університету запропонувало переклад другого доповненого і виправленого видання книги відомого німецького богослова Вільгельма де Фріса «Православ’я і католицтво. Протистояння чи взаємодоповнення?».

Вільгельм де ФрісВидавництво Українського Католицького Університету запропонувало переклад другого доповненого і виправленого видання книги відомого німецького богослова Вільгельма де Фріса «Православ’я і католицтво. Протистояння чи взаємодоповнення?».

Свого часу ця книга стала помітним внеском у розвиток екуменічної думки. Попри те, що книга видана ще 1965 року, сьогодні вона вже вважається класичною.

У праці автор намагається без упереджень розглянути історію стосунків між західною і східною частинами християнства, адже це питання не можна вивчити без викладу історії, «оскільки обидві течії виникли в процесі історичного спору між собою», світоглядні відмінності між ними, які за обставин взаємної нетерпимості призвели до розриву. Отож, ця книга може допомогти пізнати богослов’я Східної й Західної Церков.

Автор книги, Вільгельм де Фріс, народився 1904 року в Саарбрюккені (Німеччина).  1922 року він став членом Товариства Ісуса. Після вивчення орієнталістики в Римі та Бейруті захистив докторську дисертацію в Римі, від 1939 року – став професором Папського східного інституту в Римі і є одним із найвизначніших спеціалістів із питань Східної Церкви.

На Заході він відомий широким колам читачів насамперед своєю книгою «Християнський Схід: історія та сучасність» (Вюрцбурґ 1951), своїми статтями, зокрема в журналі Stimmen der Zeit, а також численними виступами з доповідями.

Передмову «До українського читача» для видання написав отець-доктор Іван Дацько, президент Інституту екуменічних студій УКУ. Особливістю праці Вільгельма де Фріса, на думку о. І. Дацька, є те, що вона написана з великою любов’ю до Церков Сходу і Заходу, а також те, що автор доводить, що православ’я і католицтво – це не протистояння, а взаємодоповнення. Отець-доктор І. Дацько у передмові до видання зауважив, що професор де Фріс був відомою постаттю і серед українців: «Святої пам’яти Патріярх Йосиф не раз запрошував його до себе на консультації до Ватикану під час і після Другого Ватиканського Собору. Коли у 70-х роках ХХ століття серед української діяспори розгорнулася широка акція за визнання патріаршого устрою, отець де Фріс не відмовлявся брати участь у наукових конференціях».

Вже у самому вступі до книги Вільгельм де Фріс висловлює мету своєї праці: «Православ’я претендує на істинність віри, а католицтво – на її універсальність. У будь-якому разі це не має означати протистояння. Згідно з заповіддю Христа апостолам, правдива віра призначена для всіх народів і для кожної істоти, а отже за своєю суттю універсальна. Католицька Церква, яка, як свій найкоштовніший скарб, зберігає правдиву віру, не є «ні латинською, ні грецькою, ні слов’янською», а саме католицькою, тобто всесвітньою, всеосяжною». Обидві конкретні реалії, що визначаються поняттями православ’я і католицтва, автор розглядає не статично, а в історичній динаміці.

Видання складається з двох частин - «Православ’я і католицтво у першому тисячолітті» та «Друге тисячоліття після розколу», а також містить вступ та закінчення. У розділі «Православ’я і католицтво у першому тисячолітті» автор розглядає первісні відмінності між Сходом і Заходом, пояснює те, що відмінність не означає протистояння, а також розглядає питання «Від відмінностей – до розколу». Другу частину праці Вільгельм де Фріс присвятив питанням поглиблення та спробам подолання розколу, а також запропонував своє дослідження позиції Риму щодо Сходу за Папи Пія ІХ та перелом за Лева ХІІІ.

Ця книга призначена для богословів, істориків Церкви, студентів духовних закладів та всіх, хто цікавиться історією стосунків між східним та західним християнством.

Замовити книгу та інша інформація:

Видавництво Українського Католицького Університету
вул. Іл. Свєнціцького, 17
Львів, 79011
тел./ факс (032) 240-94-96
[email protected]
web: www.ucu.edu.ua/press