«Шляхами Старого Заповіту. П’ятикнижжя»

03.09.2010, 14:55
«Шляхами Старого Заповіту. П’ятикнижжя» - фото 1
Черкаське видавництво «Колоквіум» представило своїм читачам книгу відомого голландського богослова Йохема Дауми «Шляхами Старого Заповіту. П’ятикнижжя».

daumaЧеркаське видавництво «Колоквіум» представило своїм читачам книгу відомого голландського богослова Йохема Дауми «Шляхами Старого Заповіту. П’ятикнижжя».

«П’ятикнижжя» – це перший із п’яти томів тлумачення автором старозавітного тексту.

Йохем Даума народився у 1931 році, навчався в богословській семінарії в Кампені і в Амстердамському університеті. У 1966 році Й. Даума захистив докторську дисертацію на тему «Загальна благодать», у якій він порівнює погляди Кальвіна, Кайпера і Схілдера. Автор праці зізнається, що виріс у «середовищі послідовників реформатської релігії».

Йохем Даума викладав у Богословській семінарії в Кампані і його основним предметом була етика. І саме у праці «Шляхами Старого Заповіту» автор розглядає зв’язок між етикою та Біблією.

Автор називає дві причини такої уваги до теми «Біблія й етика». Першою причиною є власне науковий бік цієї теми, а друга виникла через факт закриття протестантських общин, через споглядання ситуації, яка склалася в Церквах Нідерландів, де відбуваються зміни, де всіляко намагаються втримати людей, особливо молодь, при церкві.

«Я хотів би, щоб кожен віруючий, володіючи добрими знаннями з етики на основі Писання міг поділитися ними з іншими віруючими, які є далекими від етики, як предмету», – зізнався Йохем Даума.

У своїй Передмові до книги автор зазначив: «Я чудово розумію, що книга, над якою я працюю, сама по собі не може притягувати читачів, а повинна їх завойовувати. Те ж саме можна сказати стосовно вивчення Біблії. Знання до нас не прийдуть, якщо ми будемо просто про це писати або читати. Ми повинні напружити всі свої сили й вивчити все повністю. Я приклав максимум зусиль, щоб зацікавити якнайбільшу кількість читачів».

Ця книга допоможе детально розтлумачити читачеві кожну сторінку Старого Заповіту, знайти відповіді на запитання та пізнати Бога, «його творіння, себе, а також призначення всього, що нас оточує».

«Щоб захистити свою точку зору, доводиться багато писати й при цьому брати на себе повну відповідальність за викладений матеріал. Але я вважаю, що набагато важче зайнятися тлумаченням Біблії, аніж захищатися від противників. Даючи тлумачення Біблії, я роблю висновок, що біблійний текст потрібно розглядати як єдине ціле» – пояснює автор праці.

Щодо побудови тексту книги, то автор виділив частину тексту великим шрифтом для зацікавленого читача, а дрібним шрифтом подає тлумачення окремих питань основного тексту або ж значення деяких єврейських слів. Й. Даума став гідом головних маршрутів Старого Заповіту. Такими маршрутами для нього стали вивчення історії періоду від перебування Ізраїля в Єгипті і до зупинки перед землею обітованою, вивчення законів Мойсея та пізнання давнього культу Ізраїля.

У кожній частині цієї книги є розділ «На шляху до Нового Заповіту». Для Йохема Дауми ім’я Ісуса Христа важливе і «той, хто вірить у єдність Біблії і шукає зв'язок між частинами Старого Заповіту та Біблії в цілому, думає про особистість і служіння Ісуса Христа».

Запропоноване «П’ятикнижжя» складається із таких частин: «Створення світу і гріхопадіння», «Народження Ізраїля», «Із Єгипту в Ханаан», «Десять заповідей», «Святий Бог і Його святий народ», а також до кожної частини подано «Висновки».

Замовити книгу і дізнатися про інші книги видавництва „Колоквіум” можна на їх сайті www.colbooks.org