Європейська реформація та протестантизм в Україні

Європейська реформація та протестантизм в Україні - фото 1
Тема протестантизму в сучасному релігійному дискурсі стає дедалі актуальнішим. Адже важливо усвідомлювати, що український євангельський протестантизм потенційно має широку соціальну базу і може стати дійсно народним рухом, який орієнтується не тільки на середній клас, а й має духовно-інтелектуальний вплив на вищі верстви суспільства.

 

cherenkov_reform.jpg«Тема протестантизму в сучасному релігійному дискурсі стає дедалі актуальнішим. Адже важливо усвідомлювати, що український євангельський протестантизм потенційно має широку соціальну базу і може стати дійсно народним рухом, який орієнтується не тільки на середній клас, а й має духовно-інтелектуальний вплив на вищі верстви суспільства», — саме так коментує стан євангельських протестантських церков в Україні док. філос. наук Михайло Черенков у монографії «Європейська реформація та український євангельський протестантизм: Генетико-типологічна спорідненість і національно-ідентифікаційні виміри сучасності».

У монографії розглядаються архетипові та сучасні концепти європейської Реформації та особливості її вияву в українському євангельському протестантизмі, істотний вплив на які справили запити та релігійні процеси в Україні. Книга поділена на п’ять розділів, кожен з яких охоплює певні особливості самого протестантського руху як у Європі, так і в Україні, зокрема «Євангельський протестантизм як об’єкт релігієзнавчо-філософських досліджень», «Соціально-богословська парадигма реформації та способи її інкультурації в сучасному соціокультурному мистецтві». «Специфіка відображення та способи актуалізації соціально-богословського архетипу європейської реформації в українському євангельському протестантизмі», «Особливості формування сучасного євангельського богослов’я і соціальні аспекти розвитку українського євангельського протестантизму», «Український євангельський протестантизм та європейський вибір України».

«Наголошуючи на богословських, етичних та соціальних особливостях протестантизму, дослідники намагаються „прочитати” не лише соціально-економічні, а й політичні риси розвитку протестантських країн та регіонів», — зазначає автор. Адже «якщо в європейських країнах протестантських чинник перебуває під переважаючим впливом секуляризації, то в США, навпаки, він виконує роль охоронця консервативних поглядів та національних духовних традицій; тоді як у країнах Латинської Америки та Африки він тісно зв’язаний із національно-визвольним рухом та пошуком „свого”, „особливого”, „неєвропеоцентричного” християнства». З цього випливає, що протестантських рух досить таки сильно впливає як на розвинуті країни, так і на країни «третього світу».

В українському протестантизмі найбільш активними та успішними формами стали народні релігійні рухи, які утворюють симбіоз баптистів та п’ятидесятників різних напрямків. «Свобода, рівність і братерство» — ці магічні для народу слова були дивовижно перенесені з ораторського арсеналу єретиків-хіліастів та ранньопротестантських комун, щоб стати плоттю та кров’ю громадського життя євангельських віруючих України» — пояснює автор книги. Тут представлено нові образи євангельського протестантизму, постанню яких сприяли розгортання демократичних процесів та активна соціалізація євангельських церков в українському суспільстві. Значна увага приділена також можливим способам інкультурації ідей європейської Реформації українським євангельським протестантизмом як самобутнім національним духовним явищем, що відкрите в своїй динаміці як до міжкультурного, так і міжцерковного діалогу.

Також увага у монографії звертається на висвітлення особливостей формування богослов’я та соціальної позиції українського євангельського протестантизму, основні етапи розвитку протестантських громад та їх соціалізації в українському суспільстві, проблеми соціально-богословської ідентифікації на сучасному етапі розвитку та трансформації євангельського протестантизму в українському соціумі. Аналізуються основні тенденції соціально-політичного розвитку євангельського протестантизму з огляду на необхідність євроатлантичної інтеграції України, розбудови її громадянського суспільства та налагодження в Україні партнерських відносин між державою та різними церковно-деномінаційними організаціями.

«Монографія є першою спробою компаративного аналізу фундаментальних принципів європейської Реформації і віросповідних засад українського євангельського протестантизму, а також специфіки відображення спільних богословських засад у соціальній позиції» — узагальнює Михайло Черенков свою монографію. Книжка розрахована на спеціалістів та практиків, які займаються питаннями духовної культури, взаємодії церков і держави в умовах розбудови громадянського суспільства в Україні, студентів, широкий читацький загал.

Монографію можна замовити в автора: [email protected]