• Головна
  • Новинки від видавництва "Свічадо"...

Новинки від видавництва "Свічадо"

04.09.2009, 12:18
Львівське видавництво "Свічадо" пропонує своїм читачам новинки на різний смак, від поважних наукових трактатів до книжечок на щодень.

Львівське видавництво «Свічадо» пропонує своїм читачам новинки на різний смак, від поважних наукових трактатів до книжечок на щодень.

«Ікона створена не для виставки, а для багатоголосого молитовного співу чи тиші у храмі, або для покуття у світлиці, де образ може поглибити зв’язок із Богом і налаштувати до молитви», — так пише у своїй праці «Ікона і літургія» о. Іштван Іванчо. Його видання присвячене двом складовим східної духовності, які зараз викликають широке зацікавлення: іконі та храмовому богослужінню. Книжка створена на основі серії брошур, назви яких стали заголовками окремих розділів: Різдво Пресвятої Богородиці, Воздвиження Чесного Хреста, Богоявлення, Тайна Вечеря, Розп’яття та інші.

Ознайомлення з іконою побудоване також і на літургійних текстах свята, адже, як зазначає автор, ікону не можна характеризувати лише під оглядом історії та мистецтва. Окрім цього, о. Іванчо звертає увагу ще на два компоненти: використання текстів Святого Письма та допомога патристичних писань. Слово і образ – богослужіння та ікона – у Східній Церкві створюють своєрідну єдність. Той, хто проникнеться її змістом, зможе жити якомога повним літургійним життям.

Отець Іштван Іванчо автор численних наукових статей та досліджень, написав більше як тридцять книг і підручників; засновник і головний редактор наукового часопису Ніредьгазського Богословського Інституту Athanasiana, а також наукового часопису Folia Athanasiana, що виходить на європейських мовах. Регулярно бере участь у вітчизняних та міжнародних богословських конференціях. Ряд його досліджень опубліковано в Ватикані. Папа Йоан Павло ІІ. 6 березня 2004 року за рекомендацією кардинала Ратцінгера та Східної Конгрегації йменував його членом Міжнародної Богословської Комісії.

У християнському світі традиція йти на прощу до місць, які пов’язані із Ісусом Христом, Богородицею чи відомими святителями, існує більш ніж півтора тисячоліття. Уже з IV ст. існував путівник до Святої Землі та її опис. «Майже всі християни старалися хоча б раз у році піти на прощу до відпустових місць, де обов’язково приступали до сповіді і святого причастя» — згадує о. Василь Вороновський. Книжка «Паломницькі Святині» Ольги Жаровської це одна із перших спроб після виходу УГКЦ з підпілля систематизувати місця відомих українських прощ та відпустів. У путівнику вміщено коротку історію кожного з прочанських місць, копії чудотворних ікон та ікон мучеників, свідчення, молитви, пісні, адреси і мапи, які дають зможу знайти місце знаходження святині.

Книжечка Томаса Мертона «Нові зерна контемляції» — це роздуми про духовне життя і його напрями. «Контемпляція – це відповідь на поклик Того, хто немає голосу, і який все ж промовляє через усе, що існує, і який гайбільше говорить у глибині нашого єства, бо ми самі є його словами», — говорить автор. Контемпляція – це найвище вираження інтелектуального і духовного життя людини. Її початком є віра, без якої неможливо осягнути наше існування. У праці Мертон ділиться своїм досвідом, якого набув на шляху пізнання Бога. Про духовне життя і його значення пише просто й лаконічно, допомагаючи читачеві усвідомити, що в цьому світі справжнє, а що ні, й тісніше поєднатися з Богом. Головна думка книги – людина повинна навчитися слухати Бога і Боже Слово.

І на останок посмакуємо «Кулінарними секретами сестри Ольги» — одним із свічадівських бестселлерів. Книжка з’явилась завдяки кулінарним здібностям сестер-служебниць, які з радістю поділилися з читачами своїм досвідом, запропонувавши свої найкращі рецепти. «Існує єдина, але дуже правдива прикмета, за якою ми можемо визначити якість рецептів, вміщеному у тому чи іншому збірнику кулінарних порад», — пише у вступі Олена Мацьків, — не важко відрізнити видання, що «спить вічним сном» на книжковій полиці, від того, котре часто беруть до рук, читають і перечитують, іноді занотовують щось поміж рядків… Такі книжки завжди є теплими на дотик». Ця книжечка з кулінарними рецептами не залишить байдужою жодну господиню, адже після кожного рецепту можна прочитати мудру пораду щодо кращого приготування страви.

Незабаром у видавництві вийдуть:

  • “Сніжнокрилі янголи”, упорядник Зоя Жук
  • “Надто зайняті, щоб не молитись”, Біл Гайбелз
  • Про віру, Святі Таїнства і життя Церкви — Матей ель Мескін “Православне молитовне життя”

Ознайомитися з іншими пропозиціями „Свічада” та прочитати багато корисної інформації завжди можна на оновленому сайті редакції: www.svichado.com

Читачі можуть скористатися послугою „Книга поштою”, надіславши замовлення на адресу: а/с 808, м. Львів, 79008, за допомогою електронної пошти: [email protected] або телефоном (032) 2971633.

Крамниці видавництва працюють за адресами:

  • м. Львів, вул. Лисенка, 2,
  • м. Київ, вул. Покровська, 6, храм Миколи Доброго.