Монахи-капуцини в Україні

14.07.2009, 14:06
Монахи-капуцини в Україні - фото 1
Минулий, 2008 рік, – особливий для братів-капуцинів в Україні. Це час святкування 300-річного ювілею присутності Ордену Братів Менших Капуцинів на землях теперішньої Української держави.

kapuc.jpgМинулий, 2008 рік, – особливий для братів-капуцинів в Україні. Це час святкування 300-річного ювілею присутності Ордену Братів Менших Капуцинів на землях теперішньої Української держави. Ця радість помножується святкуванням усією францисканською родиною 800 років затвердження первинного Статуту св. Франциска.

Пропонована книга написана Роландом Прейсом OFMCap, істориком з Любліна, який першим почав досліджувати історію капуцинів в Україні. Ця історія пронизана молитвою і героїзмом, переповнена радощами, проте не позбавлена драм і страждань.

Історія капуцинів в Україні тісно пов’язана з історією капуцинів у Польщі. Монастирі, розташовані на українських землях, організаційно входили до складу Польської Провінції Капуцинів. Пізніше ж, коли з цієї провінції внаслідок історичних процесів утворилися спочатку три провінції: Польська, Галицька і Руська (в кінцевому результаті дві – Краківська і Варшавська), українські монастирі канонічно належали (зважаючи на історичний період) до Галицької чи Руської Провінції (всупереч назві у цій провінції більшість – це монахи польського походження), або ж до Краківської чи Варшавської Провінції.

Ліквідація монастирів, репресії царату, переслідування за комуністичних часів були потужним викликом для братів. Яскравою постаттю в цій історії є Слуга Божий Серафін Кашуба, який був вірний Богу і довіреному йому люду в роки посилених переслідувань.

Названий «Апостолом Церкви мовчання», він не завжди міг говорити, проголошувати, але залишив приклад героїчного життя.

Після його смерті 1977 року треба було аж 11 років чекати наступника.

Приїзд 1988 року отця Станіслава Падевського розпочав новий відлік історії капуцинів на українських землях. Брати почергово отримували монастирі і парафії: у Старокостянтинові (1989 р.), Красилові (1990 р.), Вінниці (1992 р.), Києві (1993 р.), Дніпропетровську і Дніпродзержинську (1999 р.), а також у Воронежі, в Росії (2003 р.).

Історія капуцинів в Україні дотепер не ставала предметом окремого дослідження. І на таке наукове вивчення, напевно, доведеться почекати, по-перше, через те, що воно вимагає вивчення архівних даних колишньої Руської Провінції, без яких будь-який опис історії капуцинів в Україні був би неповним.

Це дослідження – популярного характеру, воно призначене для широкого кола читачів і повинно передусім допомогти зорієнтуватися, як творилася історія капуцинів в Україні, а точніше, де розміщувалися окремі капуцинські монастирі і яку роль вони відігравали в релігійному житті краю.

У книзі представлено основні напрямки розвитку і функціонування ордену.

Замовити книгу можна за адресою:

21050
м.Вінниця
вул.Соборна, 12
(0432) 35 02 21

[email protected]